"De Beeste" regeert over Zaffelare

Buadee.jpg

Jeugdhuis De Beeste te Zaffelare hield afgelopen zaterdag  net zoals ieder jaar een "Buurtfeest"op de terreinen van  alwaar KAJ, KLJ en Chiro hun lokalen en infrastructuur hebben. Een buurtfeest dat gekend staat als voornamelijk een gezellige namiddag/avond met een hapje en een drankje maar vooral muziek, veel muziek gebracht door bij voorkeur plaatselijke bands. Een plaats waar jong en oud zich voor één dag verenigen.

Het programma zag er op zijn minst gezegd goed uit maar ook merkwaardig uit. Merkwaardig omdat de Skyblasters niet als headliner gepland stonden. Later zou blijken waarom.

ASTHMA.jpg

Als eerste zagen we een compleet nieuwe band. Stel je voor een band die geboekt is vooraleer hij bestaat. Die nieuwe band noemt "Asthma". Asthma is ontstaan uit een paar bezettingen van schoolbands en slechts na twee repetities in de living van de familie Moens, voor de Beestige leeuwen van Zaffelare gegooid werden. Gesterkt door de meer geroutineerde drummer/zanger "Adri" (deze maal op Cajon) brachten deze jonge kadéjen een repertoire met veel samenzang op licht getinte reggae ritmes. Erg leuk en onverwacht om “Valerie”, “Layla”, “Here comes the sun “, “Pride and Joy” op deze manier te horen. Gezien het zeer korte bestaan van Asthma hadden ze slechts 8 nummers klaar. Na kort overleg besloten de “jeune hommes” toch een poging  te wagen om het te weinig gerepeteerde “Hard Times” (Scabs)  ons in een eveneens lichte reggae versie als toemaatje op te dienen. Wow het klonk zo al goed. Plectrum niet meer in het publiek gooien hé Seppe. Wat we zagen en hoorden was ondanks het korte bestaan van deze groep heel erg goed en we vermoeden dat ze nog meer en veel mooie dingen zullen laten zien in de toekomst. Het raadsel hoe is de naam Asthma is ontstaan is blijft een mysterie.

Skyblasters.jpg

Als tweede aan de beurt waren de Skyblasters. Deze Belgische reggae band bekend in zowat gans België en ver daarbuiten werd opgericht In een andere eeuw (1984). Ze kenden toen reeds een aantal bezettingen maar de harde kern Ghanees Edward Buadee en Ivan De Witte bleef. Gentse muzikanten  en een blazerssectie werden toegevoegd . Singles en CD’s werden opgenomen, het succes kwam. De combinatie van reggae en popmuziek werd populairder  en zo speelden ze op heel wat festivals naast namen als The Wailers, Aswad en Black Uhuru. In 1990 stopte de groep ermee, deed nog eens een reünietoer in 2005 bracht de verzamel CD “Now and Then” uit. In 2013 overleed medeoprichter Patrick De Witte. Enkele resterende leden van Skyblasters brachten een miniconcert tijdens de tribute-avond in  de Vooruit te Gent. Dit leidde ertoe dat ze opnieuw gingen spelen zij het akoestisch en  in kleinere bezetting en in akoestische formule. De band bracht ter gelegenheid van hun 30-jarig een live-album een tweede akoestisch live-album uit. De Skyblasters @ De beeste, een hele eer om deze pop/reggae formatie te kunnen aanschouwen bij bescheiden jeugdbewegingen. Heel wat liefhebbers van dit genre waren dan ook naar Zaffelare afgezakt. Met jeugdig enthousiasme genoten we van  de ritmes die ons zo bekend zijn. Boegbeeld en immer lachende Buadee kreeg algauw het publiek warm. Prince Far Out (ragga-dub master) ook wel eens “Mutse” genoemd, deed  er nog een schepje bovenop met een “Trip tot he past” terwijl de rest van de band als vanouds mee tokkelt. “Sun is shining”, een Bob Marley medley, "Mr Policeman", "Zion Child", jwe hadden geen keuze onze dans benen lieten ons niet met rust. “Moving People” dat zijn we. Met een blij gevoel, en dat zullen veel wel gehad hebben, brachten de acht leden ons een laatste groet. Dankuwel  Rasta Men.

Apple_eaters.jpg

Als laatste en toch ook wel een behoorlijk goede rockband aan het worden zijn de Apple Eaters die zowat een thuismatch speelden. De Apple Eaters zijn een half familiebedrijf/vriendenkring met roots geplant te Persijzer. Ze hebben de pap gehaald uit de punk en metal richting, we vergelijken ze wel eens met punkrock legende Janez Dedt.  De High energy rock swingt en brult, gierende gitaren brachten de talrijke aanwezige fans in een mindfucking mood. Het zal dan ook niemand verbazen dat hun invloeden Rage Against The Machine, Queens Of The Stone Age, Iron Maiden, Metallica, Limp Bizkit, The Offspring, NOFX, Foo Fighters, Pearl Jam en Red Hot Chili Peppers zijn.

Sander Verniers, the “pounding hart of the band” drumt alsof zijn leven ervan af hangt. Leadzanger Arne Van Nieuwenhuyze zet zichzelf terecht meermaals in de spot maar knappe mokke en tevens zangeres Eva Verniers doet daarvoor niet onder. Samen springen ze in de lucht, zwepen het publiek op tot extasische hoogtes en dit allemaal terwijl beide gitaristen Jelle Lippens en Robin De Waele de solo’s uit hun machien in ijltempo toveren.

De wijze waarop de Apple Eaters hun covers brengen is van hoog energiek niveau en muzikaal mag het er ook zijn. We zijn dan ook overtuigd dat ze rijp zijn voor een mooie toekomst. En volgende keer boys "The joker and the thief" op de playlist of jullie worden gegarandeerd gelyncht.

Klik op de videolink hieronder voor een videoreportage.

 

Artikel en foto’s: Marc De  Clercq

0
0
0
s2smodern