• Start
  • Artikels
  • Als ik 11 geleden niet gestopt was zat ik hier nu niet meer!!

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als ik 11 geleden niet gestopt was zat ik hier nu niet meer!!

b_450_300_16777215_0_0_images_artikelfotos_april2021_Manou.jpg

Tal van BV’s reiken jongeren de hand met hun getuigenissen op ED TV.
 
Acteur Manou Kersting is één van de vele BV’s die op ED TV de jongeren van vandaag met eerlijke getuigenissen wil helpen. Elke zondag lost dit jongerenplatform een een nieuwe gazED waarin de jongerenredactie van ED TV de vragen stelt. Niet enkel BV’s komen aan bod. Ook influencers, slachtoffers of daders komen aan het woord en delen hun verhaal.

“Als ik 11 jaar geleden niet gestopt was… ik denk niet dat ik hier nu nog zou zitten. Daar ben ik vrijwel van overtuigd”. Manou Kersting vertelt openhartig over zijn alcohol- en drugsverslaving die zijn leven tot 11 jaar geleden domineerden. Hij begon op zijn 13de te roken, maar rolde al gauw in het zwaardere werk en zou in totaal 32 jaar gebruiken. Manou hoopt met zijn getuigenis op ED TV de jongeren te waarschuwen voor de foute keuzes die hij destijds gemaakt heeft.

Manou Kersting
 
Maatschappelijke thema’s
ED TV raakt een veelheid van maatschappelijke thema’s aan. Jongeren met vragen kunnen op dit eductatieve platform terecht en zullen zo snel de weg kunnen vinden naar de juiste instanties die kunnen helpen. Getuigenissen van de zogenaamde “picture perfect” BV’s waaruit blijkt dat ook zij worstelen met alle maatschappelijke problemen van vandaag, kunnen hier een belangrijke leidraad in zijn. Zo getuigt acteur Jan Schepens over zijn onzekerheid: “Ik heb een luid stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik niks kan, dat ik niks waard ben”.
 
Jan Schepens
Maar ook algemenere thema’s als gamen (Juan Gerlo), coming out (Wanne Synnave) of body positivity (Elodie Gabias) komen aan bod.

Dina Tersago

Presentatrice Dina Tersago vertelt dan weer met heel veel overtuiging over de pro’s en contra’s van co-housing: “Het is financieel niet gemakkelijker, want je moet twee huizen bouwen”.

 
Oprichter James Cooke is overtuigd van de noodzaak van een platform als ED TV. “Net zoals we al jaren met onze educatieve voorstellingen bij ons theaterhuis Uitgezonderd. doen, willen we ook via ED TV de jongeren rechtstreeks bereiken door hen te laten weten dat ze niet alleen staan met hun problemen. Luister naar lotgenoten, of die nu bekend zijn of niet en wees niet te beroerd om hulp te zoeken. Wij zijn er voor jullie”.
 

ED TV pakt gevoelige onderwerpen op een pakkende en vooral toegankelijke manier aan voor jongeren.
Het is een educatief platform dat luisteren en praten over problemen bij jongeren zoals drugs, alcohol, sexting, pesten extra toegankelijk maakt.

Het is enerzijds gericht op scholen, die met het platform toegang krijgen tot miniseries van drie afleveringen van maximum tien minuten. Daarin duiken we in de leefwereld van de jongeren en leren we hoe ze geconfronteerd worden met deze problemen. Hapklare lespakketten staan de scholen bij om dit aan te pakken in de klas. Deze zijn samengesteld door Leen Bewaert en Kim Rau, twee pedagogen van de opleiding Bachelor in het Secundair Onderwijs van HOGENT.
Ook de jongeren zelf zijn welkom bij ED TV. Via een forum kunnen de jongeren met elkaar in contact komen en via een chatfunctie kunnen ze zich rechtstreeks richten tot ED. Op deze wijze worden jongeren, leraren, ouders ook in contact gebracht met heel wat professionele hulpverleners. Er is al samenwerking met o.a.  Awel!, 1813, Sensoa, Child Focus, Lumi, WAT WAT, Druglijn, VAD, Unia, Nu Praat Ik Erover (Vertrouwenscentrum Kindermishandeling), Wel Jong Niet Hetero, De Sleutel en School zonder Racisme en CLB Chat. Er komen nog welzijnspartners bij die een toegevoegde waarde kunnen betekenen voor jongeren.
Kortom, ED TV is de nieuwe, complete schooltelevisie aangepast aan het huidige mediagebruik van de jongeren. De doelgroepen zijn leraren, jongeren en hun familie die zoekende zijn naar antwoorden en oplossingen. Het grootste doel is om taboes te doorbreken waar heel wat jongeren onder lijden.


www.edtv.be