• Start
  • Artikels
  • Gentse artiesten strijden tegen eenzaamheid: "Covitesse 6 is een artistieke versnelling van solidariteit"

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gentse artiesten strijden tegen eenzaamheid: "Covitesse 6 is een artistieke versnelling van solidariteit"

b_450_300_16777215_0_0_images_artikelfotos_december2020_Sioen.jpg

 

De culturele sector in Gent lanceert "Covitesse 6", een initiatief om eenzaamheid tegen te gaan met telefoontjes, deur-aan-deurinterventies en online activiteiten. "We springen in de bres voor het welzijn van de Gentenaar. We willen de mensen een beetje verstrooiing bieden in deze donkere tijden", zegt Frederik Sioen, coördinator van het Gents Kunstenoverleg.

  

 

Covitesse 6 bestaat uit verschillende luiken. Het eerste luik, "Belburo Covitesse 6", is het hart van het initiatief.

Het werkt als een klassieke hulplijn: elke woensdag- en vrijdagavond kan je inbellen als je je niet lekker voelt.

"En dan krijgt je een kunstenaar aan de lijn", vertelt Sioen.

"Die zal een gesprek voeren met jou, maar ook een liedje zingen of een gedichtje voorlezen, bijvoorbeeld. Of als je via zoom belt, kunnen ze bijvoorbeeld een portret maken."

Het "belburo" zal bovendien niet alleen wachten op inkomende oproepen, het gaat zelf ook instellingen contacteren. "We gaan bellen naar woonzorgcentra, naar de jeugdzorg, of naar het zorgcentrum van het Jan Palfijn, om een voorbeeld te noemen", verduidelijk Sioen.

Deur-aan-deur animatie

Tijdens de weekends in december en januari trekken de artiesten ook fysiek de straat op, onder de noemer: "Genteniers op interGentie in de wijken". Daarvoor werken ze samen met de Gentse buurtwerkers en wijkregisseurs. "Door corona mogen we niet meer samenkomen om naar een act te gaan kijken.

Dus we dachten: dan brengen we de act tot bij jou!" zegt Stefaan De Winter van muzikantengezelschap 'Die Verdammte Spielerei'.

 Wie weet komt er iemand aanbellen om een serenade voor jou te zingen

Net zoals bij de telefoongesprekken, mag je veel verschillende soorten kunst verwachten aan je deur. "Wie weet komt er komend weekend iemand aanbellen om een serenade te zingen voor jou. Of misschien komt er iemand een schilderij tonen met een woordje uitleg. Het kan van alles zijn", zegt De Winter.  

Kunststraat en geldinzameling

Ook de Gentse musea werken mee aan Covitesse 6, vertelt Sioen. "Zij mogen dan wel weer bezoekers ontvangen vanaf vandaag, toch willen ze ook exposities naar buiten brengen. Zo wordt de Sleepstraat een "covitrine", een kunststraat. Er zullen altijd 22 werken hangen, in de vorm van een affiche.

En de uitleg zal er steeds in 2 talen staan. Op die manier kunnen we de wandelingen opfleuren van àlle Gentenaars."

Tot slot wordt er ook geld ingezameld. "De Warmste Week draait dit jaar om vrijwilligerswerk en niet om geld inzamelen. Maar voor sommige organisaties is een extra centje wel zeer welkom. Daarom lanceren we "De Armste Week", in samenwerking met kunstenorganisatie Cirq.

Zij gaan in het Arcatheater televisie en radio maken voor het goede doel en dat kan je online volgen. Houd de hashtags #GentOverwintert en #covitesse6 zeker in de gaten", concludeert Stefaan De Winter.

Meer info - Klik hier

 

Didier De Wever

Bron: VRT