• Start
  • Artikels
  • De Gentse vzw Mezzos - instituut voor muziek & kunst - brengt kleur en geluk in Gentse woonzorgcentra.

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Gentse vzw Mezzos - instituut voor muziek & kunst - brengt kleur en geluk in Gentse woonzorgcentra.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_oktober2020_Jaco_art.jpg

Na de organisatie van de online gentse feesten met een bereik van 137.000 gentenaars en 87.000 video weergaven op facebook neemt de muziekschool Mezzos een door stad Gent  erkende socio-culturele vereniging van Ledeberg een nieuw project ter harte.

Twee jaar geleden heeft de vzw naast gitaar, cello, piano en vioollessen het concept “Art On Your Wall” in het leven geroepen om kunstenaars een laagdrempelige  exposure en verkoop te bieden op druk bezochte plaatsen.

 


De covid pandemie heeft roet in het eten gegooid maar na enkele reportages over de woonzorgcentra en hun covid problematieken en uitdagingen op de televisie hebben de 2 bestuurders van Mezzos besloten om een 5-tal woonzorgcentra in en rond Gent uit te rusten met kunstwerken en dit telkenmale gedurende een priode van 6 maanden.


De eerste woonzorgcentra die geïnstalleerd zijn: de Vijvers in Gentbrugge en Zuiderlicht in Mariakerke begin oktober.
De schilderijen blijven hangen tot en met 31 maart 2021.


Bij de installatie kon men het effect al voelen en meemaken. Gewoonweg fantastisch om na de installatie de WZC te verlaten met een goed gevoel en een glimlach op de lippen.

Er is meer nodig dan kunst om corona te genezen maar kunst heelt, kunst is een middel om in contact te komen met de gevoelens van bezoeker sen bewoners van de woonzorgcentra. Kunst verlicht de geest en kunst wordt door ons  ingezet om ouderen een beter leven te geven in deze barre tijden. Een voorbeeld: “Sommige mensen in de WZC hebben dementie. Deze mensen zijn vaak onbevangen, net als kunstenaars. Dat maakt hen vatbaar voor kunst. Kunst is echt. Dat voelen mensen en dat geeft eigenwaarde.”

De kunstwerken worden opgehangen door de vrijwilligers van Mezzos na bezoek en selectie in functie van de beschikbare ruimtes. Mezzos verzekert de werken gedurende zes maanden. Er zijn geen kosten aan verbonden voor de WZC.

Bekijk de beelden in de vijvers in Gentbrugge : https://mezzos.org/2020/10/02/expo-art-on-your-wall-in-wzc-de-vijvers-in-gentbrugge-van-2-oktober-2020-tot-31-maart-2021/

Bekijk de beelden in Zuiderlicht in Mariakerke: https://mezzos.org/2020/10/08/expo-wzc-zuiderlicht-mariakerke-van-8-okt-2020-tot-31-oktober-2021/

Woonzorgcentra die interesse betonen nemen best contact op met Mezzos vzw – instituut voor muziek en kunst  via de website: https://mezzos.org/

 

0
0
0
s2smodern