Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een zanger aan de draaitafel

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_juni2019_JO1.jpg

 

 

 

Ongeveer 25 jaar geleden was Joël Pringels de populairste dj en zanger van Heusden en ruime omstreken en richtte hij samen met zijn moeder Nadine de muzikale maandagavond van Heusdenkermis in.

Joël of zeggen we actueler Jo Benna was nooit uit de belangstelling van het Vlaamse vedetten wereldje.

We gingen praten en een terrasje doen met de legendarische Heusdenaar die onder meer de Franse hit “mange des tomates mon amour” een nieuw leven gaf.

Het artistieke en de muziek in het bloed

Sinds mijn jeugd zit het artistieke in mijn bloed en op mijn 16 jaar begon ik te zingen door toedoen en stimulatie van orgelist André Bart”, begint Jo zijn verhaal over een leven vol muziek en show gebeuren.

De tijd gaat snel maar ongeveer 25 jaar geleden startten Jo en moeder Nadine de muzikale maandag avonden van Heusdenkermis op.

“Het zag zwart van het volk en ik trad er op met mijn goede vriend Marijn Devalck en ons groot orkest, ook het volgende jaar was het prijs, Petra en plaatselijk talent stond toen ook mee op het 

De kust in ‘t zicht

"Gelukkig leerde ik mijn boezemvriend Benjamin, kennen en kregen we een aanbieding om voor Billboard een zaak uit te baten in Oostende en De Panne”. “ We werkten er vijf jaar lang, zeven dagen op zeven, maar al bij al was het een mooie periode in mijn leven die me er ook psychisch bovenop hielp en me veel muziekkennis bijbracht”.

Mange des tomates

Op aanrader van moeder Nadine en vriend Benjamin is Jo terug beginnen zingen en koos hij voor een andere naam namelijk, Jo(Joël) Ben (Benjamin) en NA(Nadine) en zo kwam hij aan de naam Jo Benna. “Ik had meteen al een hit te pakken in Wallonië en Frankrijk met het liedje “mange des tomates”, een cover van Jack Ary uit de jaren 60 die we in een eigentijds jasje staken”, gaat hij verder.

In Wallonië gingen er 30.000 cd’s dit met dank over de toonbank en Frankrijk was goed voor een half miljoen schijfjes. Daardoor kon ik mee toeren met de show “age tendre et tête du bois” in Frankrijk en tot op vandaag is “mange des tomates” een veel gevraagd nummer.

Het succes lachte Jo toe en nummers zoals “De Zomer”, samen opgenomen met Lieven Debrouwer en “Naar de speeltuin” werden volop gedraaid in Vlaanderen en Nederland. Bij ons zorgde de lokale televisiezender MENT voor nog meer bekendheid en Jo is zeer blij dat zijn liedjes en clips nog er dagelijks te zien en te horen zijn.

Toekomstplannen van Jo zijn, een nieuwe zomerplaat uitbrengen, liedjes blijven maken voor MENT en radio’s, Dj blijven, Sint-Annaplas feesten verder organiseren in samenwerking met Sandra Poelman van Café Sint-Annaplas, en zorgen voor mijn moeder en mijn boezemvriend die hem in alles steunen.

We wensen Jo Benna nog een wereld van succes en kijken uit naar zijn optredens en liedjes, ze blijven naklinken en bewijzen dat lokaal talent de waardering verdient wat hen niet altijd gegund wordt.

JEAN BUYLE

0
0
0
s2smodern