Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reportage Sint-Rochusconfrérie te Moorsel

De nieuwe voorzitter Guy Dubois van de Sint-Rochusconfrérie licht toe.

Het broederschap bestaat al meer dan 160 jaar en telt 45 leden en elke eerste zondag van de maand, na de heilige mis, volgen de leden de processie met flambouwen, een soort gezegende lantaarns. Deze Broederschappen hebben een lokale werking gebonden aan het grondgebied van een kerk of kapel. In de meeste parochies zijn of waren verschillende broederschappen actief.

Katholieke broederschappen onderscheiden zich nadrukkelijk van andere verzuilde christelijke verenigingen: het engagement van een broederschap is geïnspireerd door de katholieke doctrine, waarbij de devotie en geloof centraal staan. Leden van een broederschap moeten geen geloften afleggen en zijn zelf niet onderworpen aan het kerkelijk recht.

De facto is een broederschap een private vereniging, waar de confraters zelf bepalen hoe lang ze lid blijven. Leden van een broederschap hoeven niet altijd te zijn verbonden aan die parochie, maar moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Vaak werken actieve broederschappen nauw samen met de plaatselijke parochiale overheid. Broederschappen kenmerken zich door hun traditie, devotie en zijn hiërarchisch van opbouw.

Wenst u meer te weten over het broederschap in Moorsel bekijk dan bijbehorende videoreportage...


b_800_600_0_00_images_artikelfotos_rochusconfrerie1-1.jpg
b_800_600_0_00_images_artikelfotos_rochusconfrerie2-1.jpg


b_800_600_0_00_images_artikelfotos_rochusconfrerie3-1.jpg
b_800_600_0_00_images_artikelfotos_rochusconfrerie4-1.jpg

 

Tags: Cultuur, Moorsel, Viering

0
0
0
s2smodern