Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reportages

"De Morizen" teisteren Oogststoet!

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2018_Moritzen1.jpg

Het oervolk "De Morizen" stelen al 39 jaar de show in de oogststoet van Oostakker,
beter gekend als "De Vlaaiendinsdag".

Hun grote praalwagens dito tractoren, paarden en veestapel goed voor 40 meter, kunnen niet over het hoofd gezien worden tijdens de optocht. Deze karavaan wordt bevolkt door ruwe mannelijke en vrouwelijke bonken, die het niet schuwen een soort van lawaaierige oertaal te spreken afkomstig uit het tijdperk van de Eburonen, Aduatiekers, Menapiërs of Franken. Hun taal zou aanleunen tegen het Gentsch..
In  de Beirtonne (soort van reservoir) wordt er duchtig met water gestoeid en de grond bewerkt door boeren. Een vorm van religieuze orde wordt aan de dag gelegd door olijke paters en vlijtige nonnen.  Stoere vrouwelijke  ruiters effen het pad. Zij allen ontzien de toeschouwers niet in hun nogal eigenzinnige activiteiten.

U bent gewaarschuwd.


In het jaar 2017 vielen de Morizen zelfs een nonnenklooster binnen om vervolgens de klokken te luiden. Zo stelden zij hun anarchistische daden kracht bij. Dit alles en met de nodige humor zorgt voor een mooi spektakel!

Opvolging verzekerd zie video:

0
0
0
s2smodern

Bakkers maken reuze taart voor 4500 leerlingen!!

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2018_Edugo2.jpg

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de EDUGO Scholengroep werden de leerlingen en personeelsleden verrast met een stukje taart.De Oostakkerse bakkers Sven Van Damme, Joris Mertens, Jurgen Moeraert, Paul De Vos en Peter Hemelsoet bakten in totaal 150 kg aan cakes. Hiervan werden 4500 stukjes gesneden voor de leerlingen, personeelsleden en oud-leerkrachten. De leerlingen van de lagere school Slotendries mochten het moment van het aansnijden van de taart bijwonen en deden zelfs een dansje. Hiermee is het feest nog niet achter de rug. Op 9 november vieren zij hun 20-jarig bestaan  met een muzikaal "Feestival".

Video:


Reporter / Edit: Luc Van Vreckem


 

0
0
0
s2smodern

Tentoonstelling "Eerlijkheid & vrijheid" over Pieter Daens

In ’t Gasthuys, Stedelijk Museum Aalst, loopt momenteel de tentoonstelling “Eerlijkheid & vrijheid Pieter Daens (1842 – 1918).

Pieter, broer van de bekendere priester Adolf Daens krijgt met deze tentoonstelling de meer dan verdiende erkenning. Hij was journalist, schrijver, drukker-uitgever en politicus. Een onvermoeibare propagandist voor de Crhistene Volkspartij. Via zijn kranten ‘Het Land van Aalst en De Werkman’ tilde hij het ‘Daensisme’ tot een ongeziene hoogte. Dit leidde tot grote onthutsing bij het establishment van die tijd. Bij de opkomst van deze politieke strekking, werd hij eerst nog op handen gedragen door de clerus, maar naderhand de populariteit groeide, werd hij verguisd door de Kerk. De figuur van Pieter Daens belichaamt de politieke evolutie die Aalst gekend heeft. Bij de katholieke machtshebbers stond hij geboekstaafd als een schenenschopper. Een nestbevuiler die het opnam voor de arme, hardwerkende arbeiders. Net zoals zijn oudere broer.

In deze reportage leest acteur Lieven De Bondt voor uit de archieven van deze verdienstelijke Aalstenaar. Voor schepen Karim Van Overmeire is het evidentie dat Pieter Daens nu, 100 jaar na zijn dood, de eer krijgt die hij verdiende. Met deze tentoonstelling, heb je op een laagdrempelige wijze de kans om je te verdiepen in zijn leven en werk. U kan eveneens in ‘Utopia’ terecht om meer informatie over hem te achterhalen.

Deze tentoonstelling, die tot het einde van dit jaar loopt, is zeker een bezoekje waard.
Contact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
TEL : 053 72 36 02

Montage & camera : Guy Van Vaerenbergh
Artikel : Guy Van Vaerenbergh
0
0
0
s2smodern

Hopduvelstoet te Asse

Onder een stralende zon, trok op zondag 9 september de Hopduvel stoet door de straten van Asse.

Via deze stoet wordt een schilderachtig overzicht gegeven over de hop(duvel)geschiedenis in de streek. Typische volksfiguren, hoptelers, streekschilders, boerenpaarden, muziek, dans en humor. Met veel enthousiasme gaven de 1000 figuranten het beste van zichzelf. De Hopduvelfeesten zijn eigenlijk oogstfeesten. Katholieke gelovigen brachten een offer en smeekten zo bij de almachtige schepper om een goede oogst en het overwinnen van de duvel. De duvel in deze context is in wezen een spin die de hop besmet en ziek maakt. Vanaf de 15e eeuw nam de Benedictijnenabdij van Affligem het voortouw in het brouwen van bier en zorgde voor de verspreiding van de bloeiende hopteelt.

De streek tussen Aalst, Affligem, Asse, Opwijk en Dilbeek is met zijn zacht glooiende heuvels, meanderende beekjes en bossen een ideaal gebied voor het kweken van verschillende hopsoorten. Organisator Joris Vanderveken mag tevreden terugkijken op deze driedaagse editie van de Hopduvelfeesten. Voor vele plaatselijke en naburige verenigingen was het een moment bij uitstek om hun kunnen en organisatie te promoten. Onder andere de steltenlopers van Peizegem, KAJ Asse (Bruegelfanfare) en het koor van de Kunstenacademie August De Boeck (zingende en musicerende engelen), zorgden voor het nodige visuele en muzikale spektakel.

Helaas moeten we twee jaar wachten op de volgende editie van dit gezellige en tevens educatieve volksfeest.

Montage & camera : Guy Van Vaerenbergh
 
0
0
0
s2smodern

Lancering unieke collectie designobjecten ‘vol+maakt’

Volmaakt2.jpg

De Stad Gent en Ministry of Makers vzw lanceren samen ‘vol+maakt’: een unieke collectie designobjecten, ontstaan dankzij een intense en creatieve samenwerking tussen jonge Belgische designers en Gentse maatwerkbedrijven. De kersverse collectie zal twee maanden lang tentoongesteld worden in het Design Museum Gent en is verkrijgbaar bij enkele design- en interieurwinkels in Oost-Vlaanderen.

De brug tussen de creatieve en andere sectoren is ontzettend belangrijk om tot innovatie te komen. Ministry of Makers is het designplatform dat creatief talent in contact brengt met economische sectoren in Gent en Oost-Vlaanderen. Samen met de Stad Gent organiseerden ze een kruisbestuiving tussen designers en de Gentse sociale economie.
Volmaakte samenwerking tussen jonge designers en Gentse maatwerkbedrijven

Het succes van het project schuilt in de actie en het ontwikkelen van testmodellen (prototypen) van de verschillende objecten. De drie jonge designers Sep Verboom, Cas Moor en Valerie Bervoet bezochten de Gentse maatwerkbedrijven Compaan en Labeur. Ze lieten zich inspireren door de natuurlijke materialen, de bijzondere technieken en de ambachtelijke vaardigheden van deze sociale makers. Het resultaat is een collectie authentieke designobjecten.

Door deze samenwerking ontwikkelt de sociale economie nieuwe producten en methodieken die ook groeikansen bieden aan hun werknemers. Voor designers betekent dit een extra ondersteuning bij het productieproces. Dit co-creatietraject verbindt niet alleen maatwerkbedrijven en designers, maar ook academici en beleidsmakers in hun gemeenschappelijke zoektocht naar een inclusieve samenleving. Want ook zij schoven mee aan tafel in het vooronderzoek van ‘vol+maakt’, om een breder draagvlak te creëren voor het project.

Designcollectie verkrijgbaar in verschillende verkooppunten:
De ‘vol+maakt’-collectie wordt op donderdag 13 september voorgesteld aan het grote publiek in het Design Museum Gent. Vanaf dan zullen de designobjecten verkocht worden in lokale design- en interieurwinkels. Tot 4 november worden de designobjecten tentoongesteld in het Design Museum Gent, waar ze ook kunnen worden aangekocht. De lijst met verkooppunten is terug te vinden via www.volmaakt.be.

Donderdag 13 september voorgesteld aan het grote publiek in het Design Museum Gent. Vanaf dan zullen de designobjecten verkocht worden in lokale design- en interieurwinkels. Tot 4 november worden de designobjecten tentoongesteld in het Design Museum Gent, waar ze ook kunnen worden aangekocht. De lijst met verkooppunten is terug te vinden via www.volmaakt.be.

Onze cameraman Luc maakte deze reportage voor u:

Video:

Camera / Edit: Luc Van Vreckem

0
0
0
s2smodern

Openluchtspektakel "TEN OORLOG" gebracht door Compagnie Gardavoe

De troon van Engeland staat op het spel. De broers Edwaar, Sjors en Risjaar slaan de handen in elkaar en schoppen flink om zich heen. Niets zal hun plannen dwarsbomen! Het kersverse theatergezelschap Compagnie Gardavoe durft het aan, om twintig jaar na de Blauwe Maandag Compagnie, dit vermaarde stuk van schrijver Tom Lanoye nogmaals op de planken te brengen. Weliswaar in een kortere, maar toch vier uur durende versie.

Op een donkere nacht, na een opvoering van poppentheater Aabazjoer, rijpte het idee bij acteur Filip Van de Winckel en regisseur Yves De Pauw om dit grootse stuk aan te pakken. Samen met een zeer gedreven cast van grotendeels amateur-toneelspelers, versterkt met enkele professionele acteurs (die een band hebben of hadden met Aalst), werd de Spiegelvijver in het stadspark omgetoverd tot een artistiek slagveld. “Droom groot en werk hard!” Met deze slogan inspireerde Tom Lanoye deze creatievelingen tot grootse prestaties! De schrijver voelde zich enorm vereerd dat zijn hoofd (een creatie van Gert Schatteman) deel mocht uitmaken van dit gewaagde maar zeer originele decor. Met de geschiedenis van het stadspark van Aalst in het achterhoofd, Is de keuze voor deze locatie een vanzelfsprekendheid.  “Garde-à-vous!“  Zet je maar schrap voor een vier uur durende voorstelling met brutale poëzie als handelsmerk, zoals Shakespeare het zelf gewild zou hebben. De combinatie van locatie en het grove Engelse theaterjargon doorspekt met pure Oilsjterse woorden, is voor "de kenners" een theaterstuk om van te smullen.

“Bruurs! Imagine we could put our blood together? This land would light up as a kiekenschuur That shivers in het vuur van onz’coleire!"

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Stad Aalst, Jan De Nul, Cantate Domino en DVM HTB.

Wenst u alsnog te gaan kijken, dan bent u eraan voor de moeite, alle tien voorstelling zijn reeds volledig uitverkocht...
U zal zich tevreden moeten stellen met onze videoreportage en wat volgt...


Acteurs : Lieselot Cammerman, Erwin Coppens, Bart Danckaert, Steven De Beleyr, Haike D’Haese, Steven De Leeneer, Dennis De Wolf, Mick Galliot Fabré, Lies Geldhof, Erik Hendrickx, Katrien Hendrickx, Willy Herremans, Wim Rasschaert, Ann Strickx, Arno Van Den Brulle, Elise Van Den Brulle, Bob Van Impe, Filip Van de Winkel, …

Montage : Guy Van Vaerenbergh
Camera : Jan Waegeman
0
0
0
s2smodern