Binnenstad van Oostende wordt een stukje groener

groenoostende1.jpg

Een recente "Kom uit je Schelp" enquête en de vele reacties op het ideeënplatform waren unaniem, de Oostendenaar wil een groener stadscentrum. Waar kan de stad beter starten dan in het kloppend hart van het stadscentrum: het Wapenplein!

Om het plein een levendiger karakter te geven werd gekozen voor platanen. Ze zijn goed windbestendig en kunnen ook de schommelingen van ons klimaat zeer goed verdragen. De bomen leveren ook een goed ecosysteem, wat wil zeggen dat ze zorgen voor een beter klimaat in de stad, ze kunnen goed water vasthouden en helpen het fijn stof te filteren.

Oostende kiest voor drie bomen die groot kunnen worden in plaats van een hele rij kleinere bomen. Deze drie bomen zullen vele generaties meegaan. Maar zo grote bomen vragen ook een goede inplanting. Ze hebben die ruimte nodig voor hun wortels die zorgen voor opname van voedsel en water en voor hun stabiliteit, er zal dus ondergrondse groeiplaats worden voorzien in bomengranulaat met Lava. Bomengranulaat is los materiaal waar eenvoudig zuurstof en water tussen kan komen. Water wordt opgenomen door de holle structuur en beschikbaar gesteld aan de boomwortels.

Op 22 januari wordt gestart met de werkzaamheden op het Wapenplein.
De werken maken deel uit van een totaalplan voor de vergroening van de binnenstad. In totaal zullen liefst 43 bomen worden aangeplant en zal er 650 m2 verhardingen worden opgebroken.

 

(bron: oostende.be)

Tags: Vlaamse Kust

0
0
0
s2smodern