Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Raveschotlezing - Cultuurkapel Sint Vincent

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_januari2018_lezing-Gent.jpg

Op donderdag 25 januari 2018 vindt in de Cultuurkapel Sint-Vincent de jaarlijkse Raveschotlezing plaats. Dit jaar is de gastspreker Dr. Vincent Debonne, over de baksteenarchitectuur in Gent in de 13de en 14de eeuw. De boeiende uiteenzetting is ineens ook de feestelijke start van het nieuwe archeologische jaar. De toegang is gratis, inschrijven is niet nodig.

Haast uit het niets verrezen omstreeks het jaar 1200 in verschillende gebieden in Noordwest-Europa monumentale gebouwen in baksteen. Het nieuwe bouwmateriaal werd al gauw erg populair. In het graafschap Vlaanderen werden de eerste gebouwen in 'gebakken steen' opgetrokken in de kuststreek. Waarschijnlijk werd de baksteenbouw voor het eerst uitgeprobeerd in Brugge, mede dankzij de contacten die men daar had met Noord-Duitse handelssteden aan de Oostzee, met name Lübeck. Hoewel de Vlaamse steenbakkerij en baksteenbouw dus niet zijn uitgevonden in Gent, heeft de stad toch een belangrijke en geheel eigen plaats in het baksteenlandschap van middeleeuws Vlaanderen.
 
Zo bezit Gent de oudst bewaarde, bakstenen gebouwen in Vlaanderen buiten de kuststreek. Het toont aan dat het bouwbedrijf in middeleeuws Gent heel snel de innovaties uit de kuststreek, en ook het Waasland, heeft herkend, heeft overgenomen en verder heeft ontwikkeld. De gebouwen die in het begin van de 14de eeuw in Gent werden gerealiseerd behoren architecturaal en bouwtechnisch zelfs tot de meest geavanceerde baksteenarchitectuur van die tijd in Vlaanderen.
 
Programma
  • Een stadsarcheologisch jaar (Gunter Stoops, Stadsarcheologie Gent)
  • De start van een nieuw jaar en een inleiding tot de lezing (Annelies Storms, schepen van Cultuur)
  • Flanders Technology in de middeleeuwen. Bouwen met baksteen in Gent in de 13de en 14de eeuw (Dr. Vincent Debonne, Erfgoedonderzoeker, agentschap Onroerend Erfgoed)
  • Receptie
 

De Raveschotlezing vindt plaats op 25 januari 2018, om 20 uur in de Cultuurkapel Sint-Vincent, Sint-Antoniuskaai 10 in Gent. De toegang is gratis, inschrijven is niet nodig. De lezing is moeilijk toegankelijk voor minder mobiele mensen.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern