Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gents toerismebeleid leidt tot verstandige toeristische groei, een hoge belevingswaarde voor toeristen en leefbaarheid voor bewoners

283947-browse-f2ecc8-large-1530171985.jpg

Het Gentse model van toerismebeleid werkt, dat blijkt uit cijfers uit het hotelrapport 2017 van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en uit het Kunststedenonderzoek 2017 van Toerisme Vlaanderen. De Stad Gent heeft de laatste vijf jaar sterk ingezet op samenwerking tussen de lokale overheid en de hotelsector, en een goede spreiding van toeristen in tijd en ruimte. Daardoor blijft de rentabiliteit voor de sector goed, de leefbaarheid voor de bewoners intact, en is de kwaliteit van de toeristische beleving hoog en authentiek.

 

 

Hoogste bezettingsgraad van Vlaamse kunststeden in 2017

Op donderdag 28 juni 2018 maakte de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen de resultaten van het Hotelrapport 2017 bekend. Het rapport werd samengesteld door Christian Holthof, lector aan de opleiding Hotelmanagement van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Gent blijkt met 80,67 % opnieuw de hoogste bezettingsgraad van de Vlaamse kunststeden te hebben. De Gentse hotels weten hun sterke reputatie jaar na jaar opnieuw waar te maken en blijven gestaag groeien. Uit de belangrijkste vaststellingen blijkt daarnaast dat de Gentse hotels hun sterke marktpositie kunnen behouden.

 
  • De bruto kamerbezetting is het hoogst in Gent en blijft ook groeien: van 76,25% in 2013 naar 80,67% in 2017
  • De Gentse hotels nemen een sterke economische positie in: de tewerkstelling per kamer in Gent is de hoogste
  • Wat opvalt, is dat het verschil tussen het hoog- en laagseizoen relatief klein is in Gent. Alleen in januari is er een brutokamerbezettingsgraad onder de 70%.
  • In Gent is er een mooie mix tussen recreatief toerisme, zakentoerisme en congrestoerisme. Het aandeel recreatief groepstoerisme (busreizen) is gedaald naar minder dan 5%.

 

Zeer goed rapport van toeristen uit binnen- en buitenland

Toeristen ervaren Gent als een topbestemming. Dat blijkt uit het onderzoek dat Toerisme Vlaanderen samen met de toeristische organisaties van Brussel en de Vlaamse Kunststeden liet uitvoeren en dat op zaterdag 30 juni 2018 werd voorgesteld door Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts.

 

De toeristische ervaring maakt dat Gent een sterk toeristisch imago opbouwt, dat in de eerste plaats gebaseerd is op zijn vriendelijkheid en gastvrijheid. Ook cultuur / cultureel en feesten / folklore komt naar voor. Daarin maakt Gent het verschil met de andere steden.  Net zoals in de andere steden werkt het Gentse erfgoed, de geschiedenis en het lekkere eten ook imagobepalend.

 

Dat Gent zijn beloftes waarmaakt leidt tot bovengemiddelde tevredenheids- en bestedingsscores. Men ervaart Gent als veilig, niet te druk en kindvriendelijk. Verbeterpunten zijn de integrale toegankelijkheid en het aanbod aan en de kwaliteit van te bezoeken bezienswaardigheden. De Stad Gent is zich daarvan bewust en investeert samen met Toerisme Vlaanderen in de uitbouw van kernproducten: het Gravensteen en het Lam Gods voorop.

 

Enkele cijfers op een rij:

  • De belangrijkste verleiders om Gent te bezoeken zijn, net zoals in andere kunststeden, het Gentse erfgoed (33%) en het lekkere eten en drinken (29%). Zaken waarmee Gent het hoogste van alle steden scoort, en Gent uniek maken, zijn de aangename (vakantie)sfeer (32%), ontspanning en uitgaan (26%) en de (culturele) evenementen (19%).
  • De verblijfstoerist in Gent is 43 jaar oud, wat overeenkomt met het gemiddelde van de kunststeden. Verblijfstoeristen in Gent reizen het vaakst in vriendenkring (39%) en slapen meer dan gemiddeld in B&B (23%) en jeugdlogies (7%). Gent is de kunststad met het laagste (17%) aandeel reizigers die een pakketreis hebben geboekt. 64% bezoekt het infokantoor, wat de hoogste score is van alle steden.
  • Maar liefst 85,4 % is tevreden tot zeer tevreden over zijn verblijf in Gent. Dat is de tweede hoogste score. Gastvrijheid, netheid, prijs-kwaliteit en horeca scoren hoog. Verbeterpunten zijn de integrale toegankelijkheid en de kwaliteit van en aanbod aan attracties. 81% vindt Gent geschikt als vakantiebestemming voor kinderen, 98% voelde zich veilig in Gent en slechts 11% vond het op bepaalde plaatsen te druk. Dat laatste is de op een na laagste opgetekende score.

Gentse aanpak werkt

'Ondanks de grote populariteit van Gent heeft het stadsbestuur geen blinde toeristische groei nagestreefd. Daar wordt de sector sterker van en daardoor blijft de belevingswaarde kwalitatief. De focus lag ook op verdieping met duurzaam toerisme, kindvriendelijkheid en een aanbod voor mensen in armoede via het Steunpunt Vakantieparticipatie. Uit een recente bewonersbevraging van Toerisme Vlaanderen bleek dat Gentenaars toerisme in hun stad steunen en graag meer betrokken willen worden bij toerisme. Dat doen we al met cultuurtoeristische projecten als het Lichtfestival en het Van Eyckjaar in 2020, waar de bewoners uitgebreid betrokken worden bij het aanbod, maar dat mag gerust nog meer in de toekomst.'

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern