Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

25 jaar Jazz in ’t Park of… 25 jaar promotie van de Belgische jazz

281289-JIP03-c40d2c-large-1527586464.jpg

Van 6 september tot en met 9 september biedt Jazz in ’t Park traditiegetrouw het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz, volledig gratis en in een ongedwongen, laagdrempelige sfeer, onder de bomen van het Zuidpark. Jazz in ’t Park viert dit jaar ook haar 25ste verjaardag en daar hoort uiteraard een feestje bij.

 

De jubileumeditie wordt op gepaste wijze gevierd met het kruim van de Belgische jazzmuzikanten en het publiek. De topaffiche wordt gesierd door verschillende, ronkende namen maar geeft ook opnieuw de nodige aandacht aan de nieuwe lichting Belgische jazzartiesten en -projecten. Trouw aan haar filosofie wil Jazz in ’t Park de bezoeker immers een geslaagde en gesmaakte combinatie bieden van gevestigde waarden en aanstormend talent. Hoofdzaak blijft immers de promotie van de Belgische jazz, al sinds 1994.

Gastprogrammator Karel Van Keymeulen

Het programma van deze feesteditie biedt opnieuw een staalkaart van wat de Belgische jazz op dit moment te bieden heeft, met aandacht voor alle (sub)genres. Voor het eerst werd een gastprogrammator gevraagd om een deel van de affiche samen te stellen.

 

Voormalig journalist Karel Van Keymeulen is een notoir liefhebber van jazzmuziek en sinds de eerste editie een trouwe bezoeker van Jazz in ’t Park. Als kenner en jazzrecensent kreeg hij nu zelf de vraag van het festival om vier bands te programmeren, een verzoek waar hij graag op inging. Zo vliegt saxofonist Robin Verheyen op vraag van Karel nog eens over uit New York om met zijn trio Aleatoric het enige Belgische concert te brengen waarbij de gelijknamige CD Aleatoric wordt gespeeld.

Jazz in't Park... ook in De Krook

Ook dit jaar werkt het festival samen met stadsbibliotheek De Krook. LOOPS, de klankinstallatie van muzikale duizendpoot en vaste festivalwaarde Bart Maris, krijgt tijdelijk onderdak in de Krook. De installatie wordt op maat van de ruimte gebouwd en verandert die in één groot geluidslandschap, met tientallen zorgvuldig verzamelde fragmenten. Op specifieke momenten zal Bart Maris er zelf opduiken met zijn trompet, al dan niet met muzikanten die ook op Jazz in ’t Park concerteren.

 

Op zaterdag 8 september 2018 programmeert Jazz in ’t Park ook een library session in De Krook. Gents stadscomponist en pianist Fulco Ottervanger brengt een gastmuzikant mee voor een intiem improvisatieconcert ‘aan de trap van steen en wolken’ bij de muziekafdeling. In de aanloop naar en ook tijdens het festival worden de concerterende artiesten sowieso onder de aandacht gebracht in de muziekafdeling van De Krook.

Meer beschutting en comfort voor bezoekers

De setting van Jazz in ’t Park wordt voor de 25ste editie in een nieuw kleedje gestoken. Een moderne, ruime en duurzame stretchtent vervangt de typerende festivaltent die sinds de eerste editie het uitzicht van het festival bepaalde. Dat komt niet enkel ten goede aan de podiumzichtbaarheid en de geluidskwaliteit, maar biedt het publiek ook meer beschutting. Ook het sfeerlicht in de tent ondergaat een duurzame make-over.

 

Bezoekers kunnen naast de muziek ook genieten van een duurzaam en gevarieerd aanbod van lekkere dranken en etenswaren. Voor een snellere bediening is dit jaar een tweede bar voorzien en krijgt het festival er een gezellig retro terras bij.

Ook aan de jonge bezoekers is gedacht: Free-Time vzw zal kinderactiviteiten organiseren op het festivalterrein. Zo kunnen de ouders optimaal genieten van de concerten.
 
b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_mei2018_281561-JIP_affiche_pers-54240e-large-1527673207.jpg

Praktisch - bereikbaarheid

Jazz in ’t Park 2018 vindt plaats van donderdag 6 tot en met zondag 9 september 2018 in het Zuidpark Gent. Het Zuidpark is makkelijk te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer. Er worden voldoende fietsenstallingen voorzien. Komt u toch met de wagen? Parkeren kan in de ondergrondse parking aan Zuidpark.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern