Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stijgend aantal fietsers in Gent met of zonder circulatieplan

white-737190_1280.jpg
Uit een telling van het Gentse Milieufront op 39 drukke kruispunten in Gent, blijkt dat er steeds meer fietsers Gent binnenrijden. Elk jaar worden ongeveer 10 procent meer fietsers geteld. Het Milieufront pleit voor nog extra fietsinfrastructuur.

 

 

Sinds 2014 voert het Gentse Milieufront tellingen uit aan de drukste kruispunten in Gent. Invalswegen met bijna geen fietsverkeer werden niet geteld. Op belangrijke kruispunten werd zowel het in- als uitgaande verkeer geteld. Met een groei van 40% over vier jaar en een groei van 12% sinds vorig jaar ziet het Milieufront een positieve trend van toenemend fietsverkeer die zich verderzet. Maar toch moeten er nog aanpassingen gebeuren: "Er is zeker nog werk. Er moet nog moeten nog meer onderdoorgangen komen, onder andere aan de R40, " vertelt Steven Geirnaert van het Gentse Milieufront. "Maar ook de heraanleg van grote kruispunten zoals de Heuvelpoort en de Dampoort zijn een prioriteit. Daar willen we dat de fietser zich zo veilig en makkelijk mogelijk kan voortbewegen in de toekomst."

Met of zonder circulatieplan

Het circulatieplan heeft weinig tot geen effect op het toenemende aantal fietsers. Dezelfde gemiddelde stijging was ook voor het plan al zichtbaar. "Wij zien voorlopig geen effect van het circulatieplan. Het is niet dat de stijging groter is of minder groot dan voor het circulatieplan," verklaart Geirnaert. Het Gentse Milieufront pleit verder voor een betere bewegwijzering voor fietsers. "We zijn ermee bezig," vertelt schepen van mobiliteit Filip Watteeuw. "Dus er wordt in de komende maanden een nieuw fietsroutenetwerk voorgesteld en de bewegwijzering is daaraan gekoppeld. Dus de voorbereiding voor die bewegwijzering is volop bezig. We wachten alleen nog op de goedkeuring van het schepencollege."

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern