Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Koning Filip op bezoek in Gent

koning-Filip---Photonews.jpg

Op 8 mei 2018 palmden 1.000 Gentse scholieren de Vooruit in voor 'Onze Eeuw': een dag rond burgerschap, democratie en de komende verkiezingen. Er werden debatten georganiseerd met de Gentse lijsttrekkers en afgevaardigden van alle Vlaamse partijen, en daarnaast konden de jongeren 20 verschillende workshops volgen. Koning Filip nam deel aan twee workshops en ging daarbij in gesprek met verschillende jongeren.

 

 

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 is het de eerste keer dat jongeren die geboren werden in deze eeuw, mogen stemmen. Daarom organiseert de Jeugdraad Gent, met ondersteuning van de Jeugddienst, het evenement Onze Eeuw.

Tijdens dit evenement werden de jongeren geïnformeerd en geprikkeld over verkiezingen, politiek en burgerschap. De jongeren kiezen uit meer dan 20 workshops, die allemaal te maken hebben met democratie en burgerschap, debatteren, omgaan met politiek op sociale media, campagnevoering, beleidsbeïnvloeding, enzovoort.

Tijdens een speeddate met verschillende politici leggen de jongeren hen het vuur aan de schenen. Er werden ook twee grote politieke debatten georganiseerd met de Gentse lijsttrekkers en afgevaardigden van alle Vlaamse partijen. Op die manier besteedt de Jeugdraad aandacht aan de komende gemeenteraadsverkiezingen en de volgende Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen.
 
 

'Heel wat jongeren mogen in 2018 voor de eerste keer stemmen. Als Jeugdraad willen we niet alleen de stem van jongeren vertegenwoordigen, maar ook de jongeren zelf bewust maken van het belang van de verkiezingen. We moedigen hen aan om zelf mee te denken en mee vorm te geven aan Gent. Het is ook het ideale moment om politici in contact brengen met de jongeren.'

De Stad Gent zet dan ook graag hun schouders onder het project Onze Eeuw van de Gentse Jeugdraad.'

Jeugdraad Gent

De Jeugdraad Gent is een groep jongeren die het stadsbestuur onafhankelijk advies geeft. Jeugdraad Gent wil meer doen dan vergaderen en adviezen schrijven, maar jongeren echt betrekken bij beleidsmakers en beslissingen van de stad.

Bezoek Koning Filip

Koning Filip heeft de workshop 'stickergraffiti' bezocht, waar jongeren zich op een ludieke, creatieve en visuele manier kunnen uitdrukken. Daarna woonde de koning de workshop 'Gent in 3D' bij, waarbij jongeren hun eigen stad op een innovatieve en originele manier kunnen hertekenen. Het bezoek van de koning aan Onze Eeuw werd afgesloten in De Vooruit, waar de koning enkele leden van de jeugdraad en deelnemers van Onze Eeuw heeft ontmoet en met deze jongeren een gesprek heeft aangegaan.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern