Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werfrondleiding NTG Renovatiewerken

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_mei2018_NTG-rondleiding.jpg

woensdag 2 mei 2018 om 13 uur. Het stadstheater NTGent was er klaar voor… voor de eerste rondleiding na een lange periode van gesloten deuren en dat sedert februari 2017.
Deze periode van sluiting was noodzakelijk, het gebouw  was dringend aan  renovatie toe. De theatertechnische installatie was niet meer van de tijd en beantwoordde niet langer aan de Europese richtlijnen. Ook was een nieuwe, veilige laad- en loskade nodig  om grote decorstukken vlotter op het podium te krijgen.
Sogent het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf stond in voor de coördinatie van de werkzaamheden en legt nu samen met de betrokken partners (B-architecten en bouwonderneming Denys) de laatste hand aan dit theatermonument.
Verschillende sprekers gaven een toelichting ivm  het belang van de NTG  in het kader van stadsontwikkeling en cultuur. Op de werfrondleiding waren  Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent, Annelies Storms, schepen van Cultuur, Stephanie D’Hose, adjunctkabinetschef Cultuur voor minister Sven Gatz.
De werfrondleiding gebeurde door Wim Bollein, projectverantwoordelijke sogent.
De gewone theaterbezoeker zal niet veel zien van  de ingrijpende verbouwing, want de uitgevoerde werken zijn vooral achter de schermen gebeurd in functie van het speelcomfort van de acteurs en de technische ondersteuning voor de theatertechnici. Zo werd de trekkenwand, het geheel van stalen buizen waaraan de theatertechniekers doeken, decorelementen en spots ophangen, vervangen door een volautomatisch systeem. Dat veiliger, efficiënter en ergonomischer werkt.
 Bovendien werd een nieuwe laad- en loskade  gebouwd aan de zijgevel van het stadstheater op het Sint-Baafsplein. In de nabije toekomst kan een vrachtwagen gevuld met decorstukken en attributen via het plein rechtstreeks op een lift rijden. Vrachtwagen én inhoud worden tot op het niveau van de scène getild, waar de lading gelost kan worden en rechtstreeks op het podium gebracht kan worden. Tot slot werden ook de loges, de vestiaire en het sanitair vernieuwd.  
Het renovatieproject heeft een totaal prijskaartje van 6,6 miljoen euro. De Stad Gent investeerde 4,6 miljoen. Ook de Vlaamse Overheid kwam door middel van het Fonds voor Cultuurinfrastructuur voor 2 miljoen euro tussen.
Reporter Nadine Van Parys
Fotograaf Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern