Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

‘Dag van het Grieks’

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_mei2018_Grieks.jpg

Gent kleurde die Grieks blauw op woensdag 2 mei 2018!
Het werd een bijzondere manifestatie met een uitgebreid gevarieerd programma. De bedoeling van deze ‘Dag van het Grieks’ (die voor de vierde keer werd georganiseerd ) was en is om het Grieks levend te houden.
Meer dan 1100 blauw-wit gekleurde leerlingen en leerkrachten kwamen vanuit alle Vlaamse windstreken samen in Gent voor de “Dag van het Grieks. Voor het eerst waren ook de leerlingen Grieks (van het tweede jaar van de eerste graad en van de tweede en de derde graad) uitgenodigd.
Te veel wordt het Grieks samen met het Latijn als ‘dode taal’ beschouwd. Niets is minder waar. De oude culturen vormen vandaag de dag nog steeds de basis van talen, begrippen enz. De reden van de massale focus op de ‘Dag van het Grieks’ is de vrees dat het Grieks zal verdwijnen uit het secundair anderzijds.
Via actieve deelname aan de werkwinkels, workshops, spelletjes (Weerwolven), een quiz werd het belang van de Griekse cultuur en taal nog maar eens benadrukt. Om het allemaal wat levendig te houden, konden de leerlingen zelfs hun sportieve kant laten zien in de pentatlon, daar werd door de oude sportdisciplines  en werkbladen de kennis van het Grieks opgefrist of verder uitgediept. Er werd zelfs op zoek gegaan naar ‘De slimste Griek van Vlaanderen).
Door het grote succes en  de opkomst werd het programma verdeeld op verschillende lokaties:
- Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2
- Sint-Bavohumaniora, Reep 4
- Sint Lievenscollege, Zilverenberg 1
Om de zoveel tijd of afgewerkte punten veranderden de deelnemers van locatie, onder begeleiding van de leerkrachten. Al wandelend werd rondgekeken of er ook in Gent Griekse elementen te vinden waren…  en dat werd bevestigd er zijn in vele Gentse gebouwen sporen terug te vinden die bijvoorbeeld naar het godenrijk.De ideale combinatie: Gent verkennen, ontdekkingstocht en de belangstelling scherp houden, wat ontspanning, en tevens genieten !
Strafpleiter Jef Vermassen was uitgenodigd als gast op het slotevenement, en hij trakteerde de aanwezigen op een boeiend betoog voor het Grieks, de basis van een ruime woordenschat, de kennis om met taal te spelen, en te larderen met verwijzingen naar het godenrijk en woordspelingen .
Deze dag kwam tot stand door een nauwe samenwerking tussen de pedagogische begeleiding klassieke talen, vzw VicOG - Nascholingsdienst PEDIC, KULeuven en UGent.
Met dank voor de info aan Prof. Dr. Mark Janse
BOF-ZAP Onderzoeksprofessor Oud- & Kleinaziatisch Grieks
CHS Associate in Greek Linguistics, Harvard University

Slideshow:

Reporter Nadine Van Parys

0
0
0
s2smodern