Cultuur In Beeld zoekt medewerker voor sponsoring te werven. (Enkel voor de werking van de vzw)
We zoeken ook medewerkers om mee te helpen aan ons cultureel patrimonium.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team..
Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gent en Omgeving

Muziekkapel Defensie speelt ‘Peter en de Wolf’

Muziekkapel-Defensie.jpg

Eén van de drie Muziekkapellen van Defensie brengt op dinsdag 19 december 2017 in De Centrale twee gratis schooluitvoeringen van ‘Peter en de Wolf’ van de Russische componist Sergei Prokofiev. Beide concerten zijn volledig volgeboekt. In totaal genieten 470 Gentse kinderen tussen 10 en 12 jaar van dit bekende muzikale sprookje.
Een vijftal jaar geleden werkte Defensie een nationaal project uit, waarbij de drie muziekkapellen van Defensie een reeks voorstellingen gaf voor leerlingen van basisscholen door het hele land. Dit jaar kreeg het provinciecommando Oost-Vlaanderen de kans om nogmaals een aantal concerten te organiseren in de provincie Oost-Vlaanderen. Deze concerten vinden plaats in Sint-Niklaas, Eeklo, Destelbergen, Gent en Geraardsbergen.
Concerten in Gent

In Gent biedt Defensie in samenwerking met Onderwijscentrum Gent twee concerten aan op dinsdag 19 december 2017 om 10 en om 14 uur, in De Centrale. Elke uitvoering duurt ongeveer 1 uur. Uitvoerend orkest is de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het harmonieorkest van de landcomponent.
Leermomenten

Doel van de concerten is om leerlingen van de basisschool op een toegankelijke manier klassieke muziek te laten ontdekken en beleven. Ook kan deze voorstelling aanleiding zijn voor onderwijzers om met hun klas rond bepaalde thema’s te werken, zoals muziek en cultuur, geschiedenis, het leger, de Noord-Zuidverhoudingen enzovoort.
Structuur uitvoering

Om de kinderen kennis te laten maken met een (harmonie)orkest, met de verschillende instrumenten en met klassieke muziek in het algemeen, is er tijdens de uitvoering wat omkadering voorzien. Aan de voorstelling van ‘Peter en de Wolf’ gaat een woordje uitleg vooraf over wat een orkest doet en over het muziekstuk zelf. Vervolgens start het concert, waarbij aanvankelijk nog tien stoelen in het orkest leeg zijn. Een verteller stelt deze ‘laatkomers’ een voor een op een ludieke manier voor, met het instrument dat hij/zij bespeelt. Als het orkest voltallig is, volgt een korte toelichting over het leger. Vervolgens speelt het orkest het Belgische volkslied, waarna het verhaal van ‘Peter en de Wolf’ begint.
Minder bekende rol Defensie

Deze concertreeks past in de minder bekende, ‘zachte’ kant van Defensie, dat ook een sociale, educatieve en culturele rol wil vervullen. Deze wordt onder meer ingevuld door de concerten van de drie muziekkapellen van Defensie: de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, de Muziekkapel van de Luchtmacht en de Muziekkapel van de Marine. De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het oudste professionele orkest van België, werd opgericht in 1832 als particuliere muziekkapel van de koning.

Informatie: Wietske Vos, communicatie Onderwijscentrum Gent, gsm 0486 489 145, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(DidierDe Wever)

0
0
0
s2smodern

MIAT wordt Industriemuseum

Miat-museum.jpg

Het MIAT bestaat 40 jaar en heeft grote plannen voor de toekomst. Om deze vernieuwing kracht bij te zetten verandert het museum van naam en wordt Industriemuseum. De baseline ‘over mensen en machines’ zet de naam kracht bij en maakt meteen duidelijk waarover het museum gaat: industrie, mensen en machines. Op 28 september 2018 opent het Industriemuseum haar deuren.

 

 

 

 

Het MIAT staat voor een uniek momentum  

Het MIAT (Museum over industrie, arbeid en textiel) bestaat 40 jaar en heeft grote plannen voor de toekomst: op 28 september 2018 komt er een nieuwe hoofdtentoonstelling die geopend wordt met een feestelijk openingsweekend.

Het museum wil dit unieke momentum benutten om het vernieuwde museum opnieuw in de markt te zetten en een nieuw publiek te bereiken. Het museumverhaal en de collectie krijgen zo een sterkere uitstraling.

    'Het MIAT stapt daarom af van het letterwoord en kiest voor een duidelijke, sprekende nieuwe naam: Industriemuseum. Samen met de nieuwe hoofdtentoonstelling en een helder profiel zal het museum zich zo sterker positioneren. De baseline ‘over mensen en machines’ zet de naam kracht bij en vat de nieuwe hoofdtentoonstelling samen.'
    Annelies Storms, schepen van Cultuur

Momenteel vertaalt het MIAT-team de naam Industriemuseum naar een aantrekkelijke, ondersteunende huisstijl. Die zal de ‘look and feel’ van het vernieuwde museum ondersteunen. Hierbij hecht het team veel belang aan het gebruik van de juiste kleuren en hoogstaande, kwalitatieve beelden. De nieuwe huisstijl en de bijbehorende beelden maken in één oogopslag duidelijk waarover het museum gaat: industrie, mensen en machines.
Over mensen en machines

Met haar unieke locatie en collectie markeert het MIAT een belangrijke passage uit de Gentse geschiedenis. De bezoeker ontdekt het verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden. Het nieuwe MIAT wordt een unieke combinatie van beleving, inleving en zelf doen.

Als dynamische en open ontmoetingsplek zet het Industriemuseum een divers publiek aan om mee betekenis te geven aan objecten, verhalen, beelden en technieken van onze industriële geschiedenis. Met een collectie van internationale allure prikkelt het museum de nieuwsgierigheid en stimuleert het creativiteit en onderzoek. Het Industriemuseum brengt de kleine verhalen van verschillende generaties en achtergronden in verbinding met het grotere verhaal van onze industriële samenleving.
Industriemuseum opent met groot feestweekend

Op vrijdag 28 september 2018 opent het Industriemuseum haar deuren. De nieuwe hoofdtentoonstelling zal het pronkstuk zijn, maar ook in de stad wil het museum sterk aanwezig zijn. Daarom organiseert het museum een stadsbreed openingsevenement tijdens dat feestelijke weekend. Met verschillende activiteiten, zoals rondleidingen, workshops, performances, demonstraties, wandelingen en fiets- en boottochten wordt het nieuwe museum op de kaart gezet.

In de aanloop van dit feestelijke moment kan iedereen de totstandkoming van de nieuwe hoofdtentoonstelling volgen op miatgent.blog. De komende maanden zal het museum de pers af en toe uitnodigen om de indrukwekkende transformaties op de voet te volgen.


Contact:
Sofie De Schampheleire, MIAT, tel. 09 269 42 22, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Lien Braeckevelt, pers en communicatie kabinet Annelies Storms, gsm 0486 91 18 21, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern

Het nieuwe Huis van Alijn opent op 16 december

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2017_Huis-Van-Alijn.jpg

Na meer dan 15 jaar acht het Huis van Alijn de tijd rijp voor een nieuw museumverhaal over het dagelijks leven. Na een sluiting van 11 weken heropent het museum de deuren op zaterdag 16 december 2017.

 


Het dagelijks leven zit vol rituelen, tradities en gewoontes. Ze vormen de rode draad doorheen het nieuwe Huis van Alijn waar men als bezoeker een volledig jaar beleeft. Elke museumkamer is verbonden met een datum in de jaarkalender, die iets vertelt over het thema van de kamer. Dat kan een heel bekende datum zijn, zoals 1 januari, Nieuwjaarsdag. Maar evengoed ziet een baby het daglicht in februari of trouwt er een koppel in september. Deze gebeurtenissen, klein en groot, tonen dat alledaags allerminst gewoon is.

'Je allereerste babyfoto’s, paasontbijt bij oma en opa of je eerste liefdesverdriet. De jaarlijkse gezinsvakantie en de terugkeer naar school, het vieren van je pensioen of het afscheid van een dierbare. Hoe we omgaan met deze momenten en emoties is tegelijk persoonlijk én universeel. Het nieuwe Huis van Alijn legt gewoontes, tradities en rituelen bloot die voortdurend in verandering zijn. De verbinding met het heden en de evoluerende maatschappij is heel belangrijk. Op die manier wordt een maximum aan herkenning gecreëerd, voor iedereen.'

Els Veraverbeke, conservator Huis van Alijn

Museum voor iedereen
Het Huis van Alijn wil in de eerste plaats een inclusief museum zijn, een museum voor iedereen. De nieuwe multisensoriële en participatieve museumpresentatie maakt deze ambitie mogelijk. Het museum zet zich verder in voor een museumbezoek op maat voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met dementie.

Autismevriendelijk.jpgVoor het vernieuwde museum komt daar nog een doelgroep bij, namelijk mensen met autisme. Als eerste museum in België maakt het Huis van Alijn het volledige museumbezoek (voor, tijdens én na) autismevriendelijk, door enkele weloverwogen ingrepen in de communicatie, het onthaal en het museumparcours. Het museum werkte ook mee aan een boek over het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme, dat volgende week verschijnt.'

 

 In het Huis van Alijn staat ook een 'Beleef TV', een Nederlands initiatief dat mensen met dementie stimuleert om via een groot touchscreen foto’s en filmpjes te bekijken of muziek te beluisteren om hun persoonlijke herinneringen te activeren.


De 'Beleef TV' is in de eerste plaats ontwikkeld voor bewoners van woonzorgcentra, maar wij zijn zeer trots dat er een exemplaar van deze tv in het nieuwe Huis van Alijn staat. Het is de eerste keer dat een museum hiermee aan de slag gaat. Een groot deel van de digitale collectie van het Huis van Alijn is op de tv ter beschikking gesteld. Het vormt voor alle bezoekers een mooie aanvulling op wat er in het museum te zien is.'

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2017_Huis-van-Alijn4.jpgAnnelies Storms, schepen van Cultuur

Terugkeer van het licht
Ook de zorg voor het behoud en beheer van de collectie vormde een belangrijke drijfveer om te vernieuwen. Gezien de complexiteit van het gebouw blijft het elke dag een uitdaging om de collectie conform de museale normen te presenteren. Een belangrijk onderdeel daarvan is de belichting in het museum, die volledig vernieuwd is dankzij het 'relighting project' van de Stad Gent.

'De duurzame herbelichting van het Huis van Alijn kadert in het grotere relighting project van de Stad dat tot doel heeft de omschakeling van halogeen naar dimbare ledverlichting te maken. Daarvoor is 900.000 euro vrijgemaakt en onder de Gentse musea verdeeld. Geschat wordt dat elk museum tot 70% zal besparen.'

Informatie: Marie Vandecaveye, communicatie en persmedewerker Huis van Alijn, gsm 0498 47 54 10,
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 (De Wever Didier)

Huis-van-Alijn2.jpg

Huis-van-Alijn3.jpg

Huis-van-Alijn1.jpg

0
0
0
s2smodern

Wintereditie 'Soep op de Stoep' in het Rabot.

Soep-op-de-stoep.jpg

Op woensdag 13 december 2017, van 14 tot 17 uur, slaan Kinderdagverblijf Tierlantuin, buitenschoolse opvang Hippo's Hof, jeugdwerking El Paso en buurtwerk de handen in elkaar voor een speciale editie van 'Soep op de Stoep'.
Het project 'Soep op de Stoep' viert feest en dat blijft niet onopgemerkt.
Een blik op het programma van woensdag 13 december:
14-17 uur: soep en koffie, een geurige theestand, workshop buttons maken door vzw Jong, springkasteel
14.30-15.30 uur: heerlijk fantastische verhalen voor de allerkleinsten door vertellers van Kinderdagverblijf Tierlantuin
16 uur: vuurshow en animatie op straat met 'vuurgeestig'

Alle activiteiten vinden plaats op de stoep van de A. Joosstraat 104, aan Kinderdagverblijf Tierlantuin.
Tijdens de maandelijkse soepacties ontmoeten buurtbewoners elkaar en leren ze elkaar beter kennen. Veel bewoners kijken uit naar deze momenten omdat ze dan met elkaar een praatje kunnen slaan. Er is een diversiteit van culturen en leeftijd. Het einde van het jaar wordt telkens afgesloten met een winterfeest met extra activiteiten en animatie voor jong en oud.
Door de ontmoetingsmomenten wordt de sociale cohesie gestimuleerd in een buurt met veel isolement en disharmonie. Kinderopvang en jeugdwerking profileren zich in de wijk, en tonen dat hun werking niet los staat van het buurtgebeuren. Mensen leren elkaar beter kennen, hebben meer begrip voor elkaar en dragen zorg voor een ander.

Informatie:
Katrien Reynaert, verantwoordelijke Kinderdagverblijf Tierlantuin, gsm 0479 99 26 27, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Carla Raes, jeugdwerker Vzw Jong, tel 09 224 35 77, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Els Meiresone, verantwoordelijke STIBO Hippo's Hof, gsm 0474 901 878, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern

Lichtfestival. Licht én lekkernijen te Gent.

Lichtfestival-Gent-2018.jpg

Tijdens het Lichtfestival 2018 zal er een voldoende groot en gevarieerd aanbod voorzien worden van eetstanden, verspreid over het hele parcours, zodat iedereen ten volle kan genieten van het Lichtfestival. Daarvoor organiseerde de Stad Gent op 7 december 2017 een online veiling. Er werd geboden op negentien locaties, goed voor een inkomst van 50.900 euro.

Gevarieerd en voldoende groot aanbod
Tijdens de vorige editie van het Lichtfestival zaten de restaurants langs het parcours vaak afgeladen vol. Om de vele bezoekers van het Lichtfestival 2018 de kans te geven om ook iets te eten op hun ontdekkingstocht, werden er 26 plaatsen voor eetstanden ingepland op het parcours.
Voor elke verkoopstand werden de exacte ligging, de maximale afmetingen, de instelprijs en de categorie vooraf bepaald. Op plaatsen waar weinig horeca is werden extra eetstanden ingepland. Er werd rekening gehouden met de positie van de eetstanden ten opzichte van de lichtkunstwerken zodat een optimale beleving van het festival mogelijk zal zijn.

Tijdens het Lichtfestival 2018 maken we dat er een voldoende groot en gevarieerd aanbod van eetstanden is, verspreid over het hele parcours. De foodtrucks worden zo ingepland dat de vlotte doorstroming er geen hinder van ondervindt, en de lichtkunstwerken helemaal tot hun recht komen. We komen daarmee tegemoet aan de vraag van de bezoekers van het vorige Lichtfestival. Zo kan iedereen ten volle genieten van de magie van het Lichtfestival.'
Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen.

Online veiling
Wie een standplaats voor bereide eetwaren wou op het Lichtfestival Gent 2018, moest deelnemen aan de toewijzing per openbaar opbod. Die vond plaats op donderdag 7 december 2017. De toewijzing verliep via een openbare, elektronische bieding, onder leiding van Modero gerechtsdeurwaarders.

Enkel de aangeduide categorie mag op de standplaats verkocht worden. Zo zijn er vijf categorieën van eetstanden:

    Categorie 1: Gebak (oliebollen, wafels, pannenkoeken, churros)
    Categorie 2: Vegetarische en/of veganistische gerechten
    Categorie 3: Hamburger, pitta, hotdog, braadworst, frieten
    Categorie 4: Pizza, Pasta
    Categorie 5: Overige (wereldkeuken, spitburger, croque-monsieur, alles wat niet valt onder de vier andere categorieën)
    Categorie 6: soep

28 natuurlijke en rechtspersonen hadden zich vooraf ingeschreven voor de online bieding. Per natuurlijke en rechtspersoon konden maximaal twee locaties worden toegewezen.

Uiteindelijk werd er geboden op negentien locaties, goed voor een inkomst van 50.900 euro. Op zeven locaties werd geen bod gedaan. De prijzen varieerden van 500 (instelprijs) tot 6.200 euro. De opbrengst van de veiling wordt gebruikt voor de organisatie van een kwaliteitsvol Lichtfestival 2018.

(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern

Ludieke kerststalletjes in de Sint-Baafskathedraal

kerststal1.jpg

Zoals ieder jaar kan u weer terecht in de Sint- Baafskathedraal voor de tentoonstelling 'Magical Christmas', bestaande uit een diorama kan u het volledige kerstverhaal in 16 taferelen op een ludieke manier volgen als miniatuuropstelling, van de 'Boodschap aan Maria' tot en met 'Lichtmis'.

Deze tentoonstelling is voor iedereen een aanrader, naast het Bijbelse verhaal zijn er nog tal van andere tafereeltjes te bekijken, leuk voor volwassenen en kinderen.

Het diorama is gemaakt door Christelle De Ruyck en is gratis te bezichtigen van 1 december 2017 tot en met 4 februari 2018 tijdens de openingsuren van de Kathedraal. Elke dag van 8.30-17.00 uur, op zondag vanaf 10.00 uur.


(bron: https://www.facebook.com/kerststal.in.de.kathedraal.van.Gent)

0
0
0
s2smodern