Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Regio

Dementievriendelijk Gent lanceert dementiekoffer en filmpje rond vermissing van personen met dementie

289784-Man-met-koffer-3-c37719-large-1536667711.jpg

Op vrijdag 21 september 2018 is het Werelddag Dementie. Dementievriendelijk Gent introduceert dan samen met Bibliotheek De Krook vier dementiekoffers die kunnen uitgeleend worden, boordevol informatie over dementie. Daarnaast licht Alain Remue van de cel Vermiste Personen van de Federale Politie een nieuw filmpje toe, over wat men kan doen als een persoon met dementie vermist is.

'Gent telt ongeveer 4.500 personen met dementie. Met het in 2016 gelanceerde project Dementievriendelijk Gent willen de Stad Gent, het OCMW Gent en 26 partners, waaronder onderwijsinstanties en diverse zorgactoren, ervoor zorgen dat personen met dementie een volwaardige plaats krijgen binnen de samenleving en dat het taboe rond dementie wordt doorbroken.'

'In de dementiekoffers vindt u informatie over dementie zoals boeken, dvd’s, cd’s en folders. De boeken zijn zowel fictie als non-fictie. Er zitten ook prentenboeken bij voor kinderen. De dementiekoffers zijn niet alleen bedoeld voor mantelzorgers. Ook familie, vrienden of studenten die meer over de ziekte willen vernemen kunnen de dementiekoffers ontlenen. Er zijn vier dementiekoffers: twee in de hoofdbibliotheek en telkens een in de filialen van Ledeberg en Mariakerke. Maar in elke wijkbibliotheek kan je een dementiekoffer aanvragen.'

Vermissingsfilmpje

Op 21 september lanceert Dementievriendelijk Gent ook een filmpje van drie minuten over wat je als familie, buur of vriend moet doen bij de vermissing van een persson met dementie. Alain Remue, diensthoofd van de cel Vermiste Personen van de Federale Politie, geeft hierover toelichting. Vooral bij personen die nog thuis wonen, is snel ingrijpen van groot belang.

'Personen met (beginnende) dementie vormen een bijzonder kwetsbare groep binnen de verdwijningen, omdat zij mentaal niet-zelfredzaam zijn en vaak medicatie gebruiken waarvan ze afhankelijk zijn. De politie beschouwt de vermissing van een persoon met (beginnende) dementie altijd als een onrustwekkende verdwijning. Vind je zelf een persoon met dementie binnen de 20 minuten niet terug, schakel dan professionele hulp in en bel naar de politie. Letterlijk elke minuut telt. Hoe sneller de politie kan ingrijpen, hoe kleiner de perimeter waarbinnen ze moet zoeken.'

Vermissingsfiche

Het filmpje wil mantelzorgers en familie van personen met dementie sensibiliseren om een vermissingsfiche op voorhand in te vullen. De fiche bevat onder meer een foto en persoonsbeschrijving van de betrokkene en waar die vroeger gewoond heeft. Dat is een cruciaal hulpmiddel voor de politie, en als u die fiche meteen al aan de politie kan bezorgen bij een vermissing, is dat belangrijke tijdswinst. Het filmpje wordt zo ruim mogelijk verspreid, onder meer op de website www.dementievriendelijkgent.be en op de infoschermen van de lokale dienstencentra en woonzorgcentra van het OCMW Gent.

Praktisch

Wereld Dementiedag, op vrijdag 21 september 2018 vanaf 10.30 uur in Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1 in Gent.

  • 10.30 uur: Samenleessessie voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Een begeleider leest een verhaal of gedicht met af en toe een pauze. Praten kan maar hoeft niet. SamenLezen is luisteren, beleven en genieten, herinneren. In samenwerking met Vormingplus. (-1, zaal Vos en Haas)
  • 13.30 uur: Voorstelling van de dementiekoffer en lancering van het vermissingsfilmpje (-1, zaal de Blauwe Vogel)
  • 14 uur: Lezing door Alain Remue over vermissing van personen met dementie (-1, zaal de Blauwe Vogel)
  • 16 uur: Receptie

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

MuSiKa: Een ontmoeting tussen muziek en beeldende kunst in het MSK en De Centrale

MuSiKa.jpg

Vanaf 23 september 2018 nodigen het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) en Intercultureel Muziekcentrum De Centrale bezoekers uit op een muzikale wandeling doorheen de museumcollectie. Twee muzikanten schreven muzikale composities bij tien kunstwerken uit het MSK. Die composities, die een mengeling brengen van Westerse en Oosterse muziek, worden gebundeld in de ‘MuSiKa’-audioguide. Zo kan de bezoeker de collectie op een andere manier beleven.
Een ontmoeting van stijlen en culturen

 


MuSiKa is een unieke versmelting van twee verschillende kunstvormen: muziek en beeldende kunst. De Centrale nam het muzikale luik op zich en schoof twee veelbelovende musici naar voren. Shalan Alhamwy, geboren in Homs (Syrië), is violist en componist. Hij groeide op met Arabische muziek, en studeerde later klassieke Westerse muziek. Shalan beheerst daardoor beide muzikale tradities. Ehsan Yadollahi is een Iraans muzikant, onderlegd in het spelen van tar en setar (Perzische langhalsluiten). Zijn muziek ontstaat meestal via improvisatie op basis van verschillende thema's en motieven, dikwijls gebaseerd op Iraanse en westerse poëzie. Beide muzikanten overstijgen hokjes, genres en culturen. Samen met de combinatie van muziek en beeldende kunst maakt dit het project boeiend voor zowel jong als minder jong.
Van beeld naar klank

De muzikanten kregen de opdracht om elk vijf werken uit de museumcollectie uit te kiezen, en om hun interpretatie van deze werken in muziek neer te zetten. De selectie werd er een die alle periodes en stijlen uit de collectie omvat: van de middeleeuwse meester Jheronimus Bosch tot de 20ste-eeuwse surrealist René Magritte.

Hoe verklanken ze de werken? Soms kozen Shalan en Ehsan rechtstreeks voor de emoties die uit de kunstwerken spreken. Op andere plaatsen nemen ze een meer persoonlijke invalshoek, wanneer ze de verhalen achter het kunstwerk betrekken op hun eigen ervaringen en verleden. Met de steun van universiteitsradio Urgent werden de composities opgenomen en op cd gebracht.
'De Kruisdraging van Bosch is een van de geselecteerde werken. Ik vind het echt uitdagend om muziek te schrijven bij een kunstwerk, want het werk op zich zegt al veel. Shalan Alhamwy

Het MSK nodigt bezoekers nu uit om de tien verklankingen op eigen ritme te komen beluisteren. Aan de balie kunnen de MuSiKa-audioguides en koptelefoons afgehaald worden, waarmee de bezoeker bij elk kunstwerk naar de bijhorende compositie kan luisteren. Naar welke innerlijke plaatsen doen de muzikanten ons reizen? Wordt het intens, melancholisch of net hartverwarmend? Vanaf 23 september 2018 kan iedereen het komen ontdekken. De muziek-cd met alle composities is ook exclusief te koop in de museumshop.
MuSiKa: het concert

Op zondag 23 september 2018 brengt De Centrale een live concert met de tien composities. Met een ticket voor het concert kan men bovendien gratis een bezoek brengen aan het MSK met de MuSiKa audiogids. Info en tickets via www.decentrale.be en www.uitbureau.be.

Met Shalan Alhamwy (viool),  Ehsan Yadollahi (tar & setar), Laura De Bruyn (viool), Liesbeth Lambrecht (altviool), Jasmijn Lootens (cello),  Keivan Vala (gitaar), Tammam Ramadan (ney), Yamen Martini (trompet) en Rossana Azhandeh (zang).

In samenwerking met Departement Cultuur Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Vermeylenfonds en Radio URGENT.fm

Informatie:
Latifa Amerrouss, publiekswerking MSK, tel. 09 323 67 66, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nora De Wit, publiekswerking MSK, tel. 09 323 67 38, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Koçak Yilmaz, artistiek participatief medewerker De Centrale, tel. 09 266 13 27, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Johan Van Acker, artistiek participatief medewerker De Centrale, tel. 09 266 13 29, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Post: Luc Van Vreckem


0
0
0
s2smodern

Faubourg kermis een echte traditie in Vlaanderen!

Faubourg-kermis.jpg

Het Oost-Vlaamse Baardegem bleef tot in de jaren zestig een karaktervolle agrarische gemeente.
Dit karaktervolle dorp is de laatste decennia echter geëvolueerd tot een slaapdorp met amper 1800 inwoners.  Het dorpje ligt in de schaduw van onze drukke hoofdstad, Brussel. Met uitzondering van de Sint-Margarethakerk, kan Baardegem niet uitpakken met toeristische attracties. 
Maar gelukkig is er wel de jaarlijks terugkerende Faubourg kermis! Deze kermis is bijna 130 jaar oud en draait rond een kermisstoet waarin meer dan 30 jaarmarktgroepen hun beste beentje voorzetten.  Vijf dagen op rij is het dorp in de ban van deze kermis.
Rommel – en avondmarkten, tal van optredens van plaatselijke artiesten en als toppunt de dinsdagstoet, gevolgd door het even traditionele vuurwerk zorgen ervoor dat de inwoners van Baardegem fier zijn op de originaliteit van hun dorp! Ze kunnen tevreden terugblikken op deze editie en kijken al uit naar volgend jaar, om er opnieuw een gezellig volksfeest met intiem karakter van te maken.

Fab1.jpg
Fab2.jpgFab3.jpg

 

Artikel : Guy Van Vaerenbergh
Foto’s :  Leen De Smedt
Post: Alain Buyle

0
0
0
s2smodern

Stad Gent publiceert aanbestedingsdossier voor vernieuwd administratief centrum – Stadskantoor Gent

288866-P1658_test-exterieur-a3c0a9-large-1535972598.jpg

Stad Gent centraliseert haar diensten in het Stadskantoor Gent, een vernieuwd administratief centrum. De architecten leveren nu de definitieve plannen met budget en planning op en in de volgende fase gaat de Stad op zoek naar een aannemer om de effectieve werken te kunnen starten.

Tegen 2020 komt het gros van de stadskantoren en balies samen op één site aan de Zuid. Dit vergt onder andere een reconversie van 2 bestaande gebouwen: de oude hoofdbibliotheek en het bestaande administratief centrum. De studieopdracht voor de renovatie en ontsluiting van de site werd in juli 2016 gegund aan de tijdelijke vereniging van Kraaijvanger architecten (Rotterdam) en SAR architecten (Gent). Het masterplan werd goedgekeurd in mei 2017 en het voorontwerp in oktober 2017.

 

In juli 2016 werd de studieopdracht gegund aan de tijdelijke vereniging van Kraaijvanger architecten en SAR architecten. Het ontwerp van deze kandidaat kwam er als beste uit met uitgesproken, heldere en doordachte stedenbouwkundige en architecturale keuzes en een sterke visie op duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken.

Twee gebouwen worden één.

Twee bestaande gebouwen worden versmolten tot één administratief complex. De oude hoofdbibliotheek en het huidig administratief centrum zullen fysiek verbonden worden door een brede passerelle. In de toekomst spreken we dus van één gebouw, met een ruime, open en heldere publiekszone en met twee backoffice torens. Onder het nieuwe ontvangstpaviljoen komt een fietsenparking voor 1100 fietsen voor het publiek en de stadsmedewerkers. De totale kostprijs voor de verbouwings- en renovatiewerken wordt geraamd  27.207.535,73 euro, inclusief BTW.

 

Wat gebeurt er met de oude bibliotheek? De oude bibliotheek, of het oorspronkelijke EGW gebouw (architect Geo Bontinck 1955) wordt als ‘waardevol historisch patrimonium’ beschouwd en zal met de nodige zorg worden gerenoveerd. Het algemene geveluitzicht en de dragende structuur van het pand worden behouden. Ook waardevolle interieurelementen zoals onder andere de houten parketten en lambrisering, de natuurstenen vloer, de geglazuurde tegels, de publieksliften en de trappenhallen, het plafond met de sterrenhemel,… worden ingepast in het toekomstig ontwerp. 

In de transparante inkomhal komt de Stadswinkel. De monumentale ruimtes op de 1ste verdieping en de Achilles Musschezaal worden ingericht als innovatief vergadercentrum. Zowel de stadsdiensten als Gentse verenigingen (’s avonds) zullen hiervan gebruik kunnen maken. De toren van de oude bibliotheek wordt volledig gestript en gerenoveerd. Op de begane grond zal de tussenruimte met de gebogen ramen, een toevoeging van eind jaren ’80, worden afgebroken. Zo krijgt het gebouw opnieuw een doorgang naar het Graaf Van Vlaanderenplein.

 

Wat gebeurt er met het huidig administratief centrum Zuid? Het huidig administratief centrum is niet meer aangepast aan de noden van een moderne dienstverlening. Daarom ondergaat ook dit gebouw een ware metamorfose door zowel renovatie als nieuwbouw. De huidige inkomhal met het Gentinfopunt wordt gesloopt en vervangen door een open en heldere centrale hal. Alle dienstverlening wordt gecentraliseerd op het gelijkvloers en de kantoren worden gescheiden van de publiekszones. Dit is een pluspunt voor zowel burgers als medewerkers. De burger vindt alles op één plek terug.  Men zal naargelang zijn behoeften terecht kunnen aan verschillende soorten balies: Je komt toe aan de onthaalbalie, waar wandelende informatiemedewerkers je tegemoet komen. De snelbalie dient voor een afhaling van een reispas of een andere snelle afhandeling. Aan de doe-het-zelfbalies  kunnen attesten of uittreksels opgevraagd worden. Aan de themabalies voor Burgerzaken, Ruimte en stad, Jeugd en Opvoeding en Migratie kan je terecht voor een uitgebreidere vraag, al dan niet op afspraak. In de comfortabele spreekruimtes ontmoet de burger er zijn dossierbeheerder. Alle ruimtes zijn aangenaam en kindvriendelijk ingericht (er is een borstvoedingsruimte, gratis waterpunten en Wi-Fi). Op de bovenliggende verdiepingen van het Stadskantoor werken 1.150 medewerkers in totaal vernieuwde kantoren. 

De afgelopen jaren werden zes van elf dienstencentra in de deelgemeenten vernieuwd. Maar ook ons centraal Administratief Centrum Zuid is dringend toe aan renovatie. De veranderingen die hier uitgevoerd worden, zijn noodzakelijk om de burger op de meest moderne manier te kunnen helpen. Eén van de belangrijkste vernieuwingen is dat alle dienstverlening op het gelijkvloers komt.  

In april won Stad Gent de ‘Randstad Award’ als aantrekkelijkste werkgever. Blijven investeren in onze medewerkers en comfortabele werkplekken loont. Gewaardeerde medewerkers zijn immers gemotiveerd om goede dienstverlening te verzekeren voor alle Gentenaars

Nieuwe namen

Het nieuw administratief centrum krijgt meteen ook een nieuwe naam: het Stadskantoor Gent. Het Stadskantoor maakt deel uit van de overkoepelende administratieve site Zuid, samen met het voormalig Electrabelgebouw aan de Rooseveltlaan 1. In het gerenoveerde Electrabelgebouw, recent omgedoopt tot De Stroom, werken 600 medewerkers van zowel de Stad Gent als het OCMW Gent in ondersteunende diensten zoals strategische coördinatie, financiën, human resources en communicatie. In De Stroom zijn geen publieksbalies, maar toekomstige medewerkers van zowel Stad als OCMW komen er solliciteren.

 

Stad Gent bouwt duurzaam en energiezuinig

De bouwwerken zijn een toonbeeld van duurzaamheid. De Stad doorloopt met dit bouwproject een Breeam-certificatietraject*, en beoogt een 'very good' score. Een externe organisatie controleert dus op duurzaamheid zowel tijdens de ontwerpfase als de uitvoeringsfase. Een greep uit de energiezuinige en energiebesparende maatregelen: hoogwaardige thermische isolatie, isoleren van gevels en daken, energieterugwinning uit de ventilatielucht, driedubbele beglazing, recuperatie van de restwarmte van het datacenter, groengevels en groendaken,...

* BREEAM staat voor is 'Building Research Establishment Environmental Assessment Method', en is een integrale en universele methode om de duurzaamheid van bouwprojecten te evalueren en te quoteren. 

‘Het nieuw Stadskantoor zal een toonbeeld zijn van duurzaamheid. Groengevels, isolatie en recuperatie van restwarmte, zijn maar enkele voorbeelden. Met het BREEAM certificaat geven we als lokale overheid het goede voorbeeld en bewijzen we dat duurzaam (ver)bouwen wel degelijk kan.’

De omgeving van de site Zuid

Waar het kan komt er meer groen en fietspaden zullen aansluiten op de nieuwe ondergrondse fietsenstalling. Het Woodrow Wilson plein wordt in deze fase niet heraangelegd. De Stad wacht op een beslissing voor een vernieuwde inrichting van het openbaar vervoer op de site Zuid.

 

Planning van de bouwwerken 2019-2021

Omdat stadsmedewerkers op de site blijven werken en de dienstverlening gegarandeerd moet blijven, zijn de werken opgedeeld in 3 grote bouwfases. De eerste fase start in het voorjaar 2019.

 

- Bouwfase 1 (maart 2019 – november 2019): - start renovatie van de oude bibliotheek (torengedeelte van verdieping 2 tem 6) - niveau 0 en 1 worden ingericht voor tijdelijke loketten - In deze fase verandert er niets aan de dienstverlening.

- Bouwfase 2 (december 2019 – november 2020): De dienstverlening: alle loketten verhuizen tijdelijk naar de oude bibliotheek. - start renovatiewerken van de publiekstoegankelijke zones van het huidig administratief centrum - sloop van de huidige inkomhal - bouw van een nieuwe centrale hal en ondergrondse fietsenstalling.

- Bouwfase 3 (december 2020 – augustus 2021) - Verhuis van de tijdelijke balies naar hun definitieve plaats - Inrichten van de stadswinkel en het callcenter Gentinfo - Verbinding van de twee gebouwen tot één geheel door een nieuwe passerelle - Afbraak van het gebogen tussenstuk van de oude bibliotheek en herstellen doorgang. De opening van de vernieuwde balies is gepland in december 2020.

De totale oplevering is voorzien zomer 2021.  

 

Infostand en infomoment voor de buurt

Aan de inkom van het huidige AC (Woodrow Wilsonplein) is een infostand met maquette, infobanners en 3D-simulatie over het toekomstig gebouw. Ze geven de bezoeker een inkijkje hoe het nieuwe Stadskantoor Gent er zal uitzien. Voor omwonenden en geïnteresseerden zal een infomoment georganiseerd worden bij aanvang van de werken. Daarnaast kan men de verbouwingen volgen via www.stad.gent/stadskantoor.

 

Het groter plaatje

Als lokale overheid wil Gent niet stilstaan. Om tegemoet te komen aan de veranderende noden, is het een must om de dienstverlening te optimaliseren, zowel digitaal als fysiek. Klantgericht, flexibel, comfortabel en optimaal toegankelijk zijn hierbij de kernwaarden.  Het dienstenaanbod in het toekomstige Stadskantoor is zeer divers en gaat van opvoedings- en schoolvragen tot informatie over wegenwerken, het regelen van een reispas of het aanvragen van een omgevingsvergunning. Ook met vragen over mobiliteit of parkeermogelijkheden kan de burger vanaf eind 2020 terecht in het Stadskantoor.

De Zuid wordt het administratieve en informatieve hart van de stad. Nu zitten verschillende diensten nog verspreid over de binnenstad. Het centraliseren van zoveel diensten zorgt voor een efficiëntere werking voor burgers en medewerkers. De lokale dienstencentra in de wijken blijven weliswaar bestaan. Bewoners kunnen er terecht voor een beperkt aantal diensten.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Tom Lanoye viert 60ste verjaardag in De Krook

FeedsEnclosure-tom-lanoye-schrijft-nederlands-boekenweekgeschenk_1_515x0_1.jpg

Op 27 augustus 2018 werd Tom Lanoye 60, is hij 40 jaar auteur én 30 jaar samen met de liefde van zijn leven. Dat viert hij uitgebreid met een gevuld feestprogramma in Bibliotheek De Krook. In de stad waarin zijn carrière als dichter-performer begon organiseert hij een tentoonstelling en de uitgave van zijn feestboek 'Groepsportret met brilletje'. Lanoye geeft zelf ook drie lezingen in de bibliotheek.

 

Tentoonstelling 'en het vlees werd woord'

Wie De Krook bezoekt, zal het meteen zien aan de gevel: Tom Lanoye heeft De Krook ingepalmd.

De multimediale expo belicht vooral de grafische en vormelijke kant van zijn literaire werk doorspekt met filmpjes, studies voor boekcovers, theateraffiches, manuscripten en merkwaardige bibliofiele uitgaven.

  • Wanneer: van zaterdag 8 september tot en met zaterdag 6 oktober, tijdens de openingsurenvan de bibliotheek
  • Waar: Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent, in de agora (gelijkvloers)
  • Gratis toegankelijk

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Ontdek verborgen Gentse parels tijdens Open Monumentendag

287917-Foto-2-Louisbergs-Hemptinne-glasraam-web-2ea329-original-1534836894.jpg

Tijdens Open Monumentendag op zondag 9 september 2018 stellen heel wat Gentse parels hun deuren open voor het publiek. Nieuwsgierigen zijn welkom om een blik te werpen achter de gevels van de Gouverneurswoning, het herenhuis Lousbergs-de Hemptinne, het buitengoed Blancquaert, hotel d'Hane-Steenhuyze en vele anderen. Avontuurlijke waaghalzen kunnen in de Oude Dokken onder begeleiding een havenkraan beklimmen.

 

Open Monumentendag viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Het feest van het onroerend erfgoed geeft de mensen ieder jaar de kans om een bezoekje te brengen aan monumenten die niet altijd toegankelijk zijn voor het grote publiek. Ook in Gent biedt het programma van Open Monumentendag opnieuw voor ieder wat wils: van kerken en begraafplaatsen over industrieel erfgoed in de haven en woningen van notabelen tot het meest legendarische ijspaleis van Gent. Nieuwsgierig geworden? Ga dan zeker een kijkje nemen op 9 september!

De ambtswoning van de gouverneur

Het imposante herenhuis op de hoek van de Vlasmarkt en de Baaisteeg doet al meer dan 50 jaar dienst als ambtswoning van de gouverneur en wekt bij vele Gentenaars een zekere nieuwsgierigheid op. Doorheen de eeuwen heeft het pand verschillende bouwfasen gekend en heeft het welstellende burgers gehuisvest van wie de namen tot vandaag bekendheid genieten.

Rondleidingen om 10u, 11.15u, 12.30u, 14u, 15.15u en 16.30u na inschrijving via Gentinfo op 09 210 10 10. Adres: Vlasmarkt 11, 9000 Gent

De Zuiderbegraafplaats, verborgen maar niet vergeten

De Zuiderbegraafplaats is de oudste begraafplaats van Gent. Keizer Frans Jozef verbood in het "Edict van den Keyser aengaende de begraeffennissen" van 26 juni 1784 het begraven van de doden in en rond kerken in dichtbevolkte gebieden. Voor de verschillende parochies werden in 1784 drie begraafplaatsen buiten de stadspoorten aangelegd: één aan de Dampoort (omgeving Wasstraat), één aan de Brugsepoort (omgeving Gebroeders de Smetstraat) en één buiten de zogenoemde Heuvelpoort, aan de Ottergemse Dries. Dit stuk grond behoorde tot de Sint-Pietersabdij en was bedoeld voor de parochianen van het Sint-Pietersdorp. Het kerkhof bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk op het Sint-Pietersplein werd opgeheven en de kerk zelf werd in 1799 gesloopt. De begraafplaats bleef in handen van de parochie tot 1856. Toen ging ze over naar de stedelijke overheid en kreeg ze haar huidige benaming van Zuiderbegraafplaats. Ze is de enige van de voormelde begraafplaatsen die nog in gebruik is en kende uitbreidingen in 1863, 1902 en 1918.

Rondleidingen om 10u, 11.15u, 12.30u, 14u, 15.15u en 16.30u. Adres: Ottergemsesteenweg 254, 9000 Gent.

De Europese allure van Hotel d'Hane Steenhuyse

Hotel d’Hane Steenhuyse speelde ooit een cruciale rol in de Europese politieke ontwikkelingen. Graaf Jean-Baptiste d’Hane de Steenhuyse ontving de Europese groten uit zijn tijd met open armen. Niet alleen Lodewijk XVIII van Frankrijk en de prins van Oranje logeerden in zijn residentie in de Veldstraat, ook Alexander I van Rusland kreeg er onderdak. Tijdens een gegidst bezoek kom je aan de weet welke rol de familie d’Hane de Steenhuyse speelde in de Europese diplomatieke betrekkingen van weleer. In de namiddag kunnen de kinderen bovendien tijdens een boeiende speurtocht op de benedenverdieping en in de tuin de geheimen van dit prachtige stadspaleis ontdekken.

Rondleidingen om 10u, 11u (met doventolk), 12u en 13u na inschrijving via Gentinfo op 09 210 10 10. Vrije toegang van 14 tot 18u. Adres: Veldstraat 55, 9000 Gent.

Een exclusieve kijk in het herenhuis Lousbergs-de Hemptinne

De Keizer Karelstraat werd in 1837-1841 aangelegd op gronden van katoenfabrikant Ferdinand Lousbergs (1799-1859). De familie Lousbergs is afkomstig uit het Nederlandse Maastricht. In 1784 vestigde ze zich in Gent waar verschillende leden actief waren in de textielnijverheid. Aan de Reep bouwde Ferdinand Lousbergs een moderne katoenspinnerij en -weverij uit die tot 1.500 arbeiders in dienst had. Na zijn dood gingen de fabriek en het majestueuze herenhuis over op zijn neef Joseph de Hemptinne (1822-1909), zoon van Felix en Henriette Lousbergs. Het bedrijf sloot tijdens de crisis van de jaren 1930.

Rondleidingen om 10u, 11.15u, 12.30u, 14u, 15.15u of 16.30 na inschrijving via Gentinfo op 09 210 10 10. Adres: Keizer Karelstraat 75 , 9000 Gent.

Een nieuw hoofdstuk voor de Sint-Baafskathedraal: de terugkeer van het Lam Gods

In oktober 2012 begonnen acht restaurateurs van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium aan de restauratie van het Lam Gods, het wereldberoemde retabel van de gebroeders Van Eyck. Na vier jaar restauratie werden in oktober 2016 acht panelen opnieuw opgesteld in de Sint-Baafskathedraal waarna de tweede fase voor de overige panelen werd opgestart. Voorlopig kwamen de gerestaureerde panelen opnieuw in de Villakapel terecht, waar het retabel sinds de jaren 1980 te bewonderen was. De kerkfabriek grijpt de restauratiecampagne ook aan om het Lam Gods een betere plek te geven en tegelijkertijd de kathedraal beter te ontsluiten door middel van een nieuw indrukwekkend bezoekerscentrum, dat geopend zal worden in 2020, tijdens het Gentse Van Eyck-jaar

Rondleidingen om 12.30u, 14u, 15.15u en 16.30u na inschrijving via Gentinfo op 09 210 10 10. Adres: St-Baafsplein, 9000 Gent.

Meer informatie over het Gentse Van Eyck-jaar: www.vaneyckwashere.be.

Een nieuwe toekomst voor de voormalige Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

De voormalige Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent is in 2004 beschermd als monument vanwege haar historische, architectuurhistorische en artistieke waarde. Het imposante gebouwencomplex kende enkele jaren een permanente leegstand. In 2012 werd bijgevolg een wedstrijdformule gelanceerd om voor de Academie, de aanpalende brandweerkazerne en de overige ruimte in het immense bouwblok een wooninbreidingsproject te realiseren. Verschillende archivalische en in situ vooronderzoeken gingen vooraf aan de opmaak van de nieuwe plannen en openbaarden de rijke geschiedenis van de Academie. Rondleidingen om 10u, 11.15u, 12.30u, 14u, 15.15u en 16.30u na inschrijving via Gentinfo op 09 210 10 10. Adres: Academiestraat 2, 9000 Gent.

Een tweede leven voor een ijspaleis

De Veneziana was “een begrip in Gent voor generaties vergenoegde ijslepelaars,” schrijft Stefan Hertmans in Oorlog en Terpentijn. “Dichters kwamen er koffiedrinken en roddelen, opscheppen over hun geheime minnaressen…, de krant lezen of kankeren op het weer.” Maar ook de meer modale, zoetgebekte Gentenaar ging in de Veneziana “ne goeie crème gaan lekken” en denkt met veel nostalgie terug aan het spaghetti-ijs, een optreden van de Gentse Jazz Club of de voorspellingen van een helderziende in een achterafzaaltje van dit pand. Het legendarische ijssalon Veneziana sloot haar deuren in 2006 en kreeg sindsdien enkele minder geslaagde, tijdelijke invullingen. Maar ook het pand zelf verkeerde geruime tijd in verval. Het was niet brandveilig, de vele waterinsijpelingen brachten belangrijke schade toe aan het dakgebinte en het interieur, de ramen waren rot en volledig versleten, de binnenkoer was volledig dichtgeslibd met koterijen, bijna alle vloeren waren uitgebroken of vervangen door niet-originele vloeren… Nu krijgt het pand, met respect voor de erfgoedwaarden, een nieuwe, multifunctionele invulling.

Rondleidingen om 10u, 11.15u, 12.30u, ,14u, 15.15u en 16.30u na inschrijving via Gentinfo op 09 210 10 10. Adres: Geldmunt 6, 9000 Gent.

Het buitengoed Blancquaert: een parel in de Gentse architectuurgeschiedenis

In 1796 werd dit gebouw in opdracht van Judocus Josephus Blancquaert opgericht als een speelgoed of buitenverblijf. Blancquaert was eigenaar van enkele zoutraffinaderijen en zeepziederijen en hij was kapitaalkrachtig genoeg om naast zijn eigen woning in de Burgstraat een tweede eigendom op te richten. Het meest opvallende element is de halfronde uitbouw langs de straatkant die afgewerkt werd met een koepel. Hierin werd dé pronkruimte bij uitstek voorzien: een rijkelijk gedecoreerd rond salon.

Rondleidingen om 10u, 11.15u, 12.30u, 14u, 15.15u en om 16.30u na inschrijving via Gentinfo op 09/210 10 10. Adres: F. Lousbergskaai 36, 9000 Gent.

Het Koning Albertpark: van meers tot spoorlijn tot park

In het zuiden van Gent liggen de Muinkmeersen, tussen de Bovenschelde (Muinkschelde) en de Oude Schelde. Het was een moerassig weidegebied dat gebruikt werd als bleekweide en vaak overstroomde. Tot 1796 behoorde het toe aan de Sint-Pietersabdij en na de inbeslagname van de abdijgoederen viel het toe aan de Stad Gent.

Interbellum-specialist Norbert Poulain geeft rondleidingen om 10u, 14u en 16u. Inschrijven via Gentinfo op 09 210 10 10., Adres: Oude bibliotheek, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent.

Laat de (kraan)klimmer in je los!

Avontuurlijke Gentenaren die de stad eens vanop grote hoogte willen bewonderen, krijgen op Open Monumentendag de unieke kans om onder begeleiding een havenkraan te beklimmen. Volwassenen kunnen de 60 meter hoge ST1-kraan aan het Handelsdok de baas worden. Kinderen kunnen hun klimtalent tonen aan de Sobemai-kraan aan de Kleindokkaai.

In samenwerking met Monumentenwacht van de provincie Oost-Vlaanderen. Klimmen kan om 10u, 11u, 12u, 13u, 14u, 15u, 16u en 17 na inschrijving via Gentinfo op 09 210 10 10. Zorg voor gepast schoeisel!

Wandel langs het industrieel havenerfgoed

Als we aan industrieel erfgoed in Gent denken, komen spontaan de textielfabrieken in onze gedachten. Toch bezit Gent ook ander indrukwekkend industrieel erfgoed: het havenerfgoed. Naast hangars en opslagruimten gaat het om infrastructuren en uitrustingen zoals dokken, kaaimuren met bolders, bruggen, wegen, spoorwegen, hekwerk, kasseien enz. Tijdens de rondleiding kan je ook een demonstratie klinknagelen bekijken.

Vrije wandeling en rondleidingen om 10.30u en 14u. Vertrek aan de handkraan aan de Bataviabrug. Inschrijven via Gentinfo op 09 210 10 10.

Sint-Baafsabdij

Gesteund en gesponsord door iconische vorsten van Europees formaat, ontwikkelde de Sint-Baafsabdij in de middeleeuwen een uitgebreid netwerk over heel Europa. Haar naam en faam reiken veel verder dan de poorten van Gent. Amandus, Karel de Grote, de Noormannen en natuurlijk ook Keizer Karel passeerden er de revue. Naar aanleiding van Open Monumentendag werd het Europese verhaal volledig neergeschreven in nieuwe zaalteksten. Vrije toegang van 14 tot 18 uur.

Adres: Voorhoutkaai 43, 9000 Gent.

De Top Tien van de Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk in Baarle is een typisch dorpskerkje dat vermoedelijk werd gebouwd op de fundamenten van een kleine Romaanse voorganger. De oudste vermelding van een kerk in Baarle dateert reeds van 1025. Haar huidige neogotische aanblik kreeg de kerk na de uitbreidingswerken van 1831 en 1855, toen ze een bakstenen bekleding kreeg.

De Sint-Martinuskerk is een van de kerken die volgens het Kerkenplan onttrokken zal worden aan de eredienst en een nieuwe bestemming zal krijgen. Een vrijwilligersploeg van Cultuur Gent is aan de slag geweest om de inventaris van het roerend religieus erfgoed te maken. De kerk was altijd zeer nauw verbonden met het sociaal en het cultureel leven van de kleine gemeenschap van Baarle-Drongen. Daarom wordt er ter gelegenheid van de afronding van de inventarisatie een Top Tien van de stukken die het meest tot de verbeelding spreken opgesteld. Daarin zitten natuurlijk het prachtig kerkmeubilair in houtsnijwerk en de kruisweg geschilderd door Evarist De Buck. Over alles valt wat te vertellen en vaak is er een bijzondere link met de parochianen. De bijzondere muurschildering in het koor werd bijvoorbeeld ontworpen door Bruno René De Cramer, maar uitgevoerd door de lokale onderneming van de familie Verpoest. Speciaal voor Open Monumentendag worden ook voorwerpen die anders in de bergruimtes opgeslagen liggen, zoals monstransen, kelken en relieken en zelfs medailles en een vaandel van de plaatselijke zangmaatschappij tentoongesteld in het decor van de kerk.

Een initiatief van Cultuur Gent, de vrijwilligersploeg Roerend Religieus Erfgoed, in samenwerking met de heemkundige kring Dronghine, met dank aan het kerkbestuur van Sint Martinus.

Adres: Baarledorpstraat, 9031 Gent.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern