Cultuur In Beeld zoekt medewerker voor sponsoring te werven. (Enkel voor de werking van de vzw)
We zoeken ook medewerkers om mee te helpen aan ons cultureel patrimonium.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team..
Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Regio

André Van Schuylenbergh pakt uit met 2e tentoonstelling over 'Voil Jeanetten'

Andr-en-Cyriel.jpg

Cyriel Troch was één van de belangrijke genodigden op de receptie van André Van Schuylenbergh op vrijdag 15 december 2017.
André vereeuwigde Cyriel Troch als oudste "Voil Jeanet" in één van zijn kunstwerken.

Cyriel was praktiserende "Voil Jeanet" tot en met 2015, maar niettemin is hij op zijn het 91ste nog  altijd "Voil Jeanet" in hart en nieren.
Hij kijkt met volle bewondering (en nostalgie) naar zijn vereeuwigd "alter ego".
(foto: Koen De Vogelaere)

Cyriel: Het is prachtig gemaakt, ik ben herkenbaar,
ook mijn gezicht is gelukt, het is alsof ik mijzelf in de spiegel zie.


Tijdens de tentoonstelling zijn er natuurlijk nog andere werken te bezichtigen van André.
Zo maakte hij van zijn zoon Gilles en Jani Kazaltzis, (vermomd als "Voil Jeanet) ook een kunstwerk.
Het is voor de 2e keer dat de tentoonstelling plaatsvindt voor het "grote publiek", met 16 nieuwe werken, waaronder enkele gebaseerd op foto's uit het boek "Voil Jeanet " Archetype van het Aalsterse Carnaval, van Pascal Moens.
André is een goede vriend van Pascal hierdoor mocht hij grasduinen in zijn collectie van meer dan duizend foto's.
In 1974 deed ik deed André zijn proefschrift met de nadruk, "Expressie van het Gezicht".
Aandacht voor de 4 lijnen van het gelaat, de basis voor een geslaagd portret.
De stilering heeft hij altijd behouden, hij wou een vorm van (h)erkenning door de bezoekers afdwingen.

Andr-kunstschilderwerk.jpg
(foto: Koen De Vogelaere)

Terwijl in andere volksgebieden de 'clown' de kern vormt van carnavals- en feestelijkheden, is dat in Aalst toch net iets anders.

Hét symbool van "Oilsjt Carnaval" is natuurlijk "De Voil Jeanet"!

André Van Schuylenbergh is drie jaar geleden op het idee gekomen om "Voil Jeanetten" te gaan portretteren.
Als jurylid zag André al snel in dat niet alleen het moment van de stoet telt voor deze alter ego's, maar dat er ook een diepere waarheid achter deze personages zat.
Hij nam zijn fototoestel, begaf zich tussen het gewoel, nam een beperkt aantal foto's en ging hiermee aan het werk.
En liefst met Ensor in gedachte, als het gaat om het brengen van een 'levend' (carnavalesk) portret.
André is een liefhebber van maskers, deze kun je door te schminken goed maskeren.
De  "Voil Jeanetten" dinsdag is in één woord het toppunt van dé anarchie en volksamusement, het bewijs dat carnaval zijn erfgoedtittel waard is.
Dat erfgoed zou André schilderen!

Andr-paintings.jpg
(foto: Koen De Vogelaere)

André vindt dat een portret niet per se uit z'n context moet worden getrokken, je mag ook de achtergrond zien.
De locatie is ook belangrijk daar waar de individuen geportretteerd worden met gebouwen en erkenningspunten als 'stille getuigen.
De mens achter de "Voil Jeanet" wil André ook leren kennen, daarom spreek hij ze ook aan.
Ze komen uit alle lagen van de bevolking, hoog- en laaggeschoolden... Alle gradaties, van arm tot rijk, en van alle leeftijden.
In de stoet zijn ze een extravagant, extravert en een vrijpostig personage, daarna stappen ze uit hun rol om in de grijze massa te verdwijnen.

Het mooiste compliment is de (glim)lach als iemand zichzelf terug ziet, dit is het bewijs dat de context van de tentoonstelling werkt!
De kunstwerken zijn iets waar mensen lang kunnen blijven naar kijken, elke keer zien ze er andere details in.
Vergewis uzelf en kom kijken naar deze unieke tentoonstelling!

Laat je onderdompelen in de schilderachtige wereld van "De Voil Jeanet"!

Waar: Eenegemwegsken 1 - 9300  Aalst (Esplanadeplein, smalle doorgang tussen Bloemenweelde en de Sint-Jozefkerk, 40 meter verder, op de linkerkant)
Wanneer: weekends 16 & 17, 23 & 24, 30 & 31 december, 14u tot 18u.
Ook na afspraak: 0496/811062

(Bron en foto's: Koen De Vogeaere - bewerking Albuy)

0
0
0
s2smodern

De Komedie Compagnie zet zijn tienjarig jubileum in met een theaterkomedie buiten categorie

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2017_Ene-Cast-twee-bazen.jpg

TIENJARIG JUBILEUM
Als de dag van toen. Jawel. Wie herinnert zich nog het moment dat showbizzkoppel Nicole & Hugo De Komedie Compagnie boven de doopvont hielden? In november 2018 bestaat het theatergezelschap De Komedie Compagnie exact tien jaar. “Het mag dan wel iets meer zijn,” meenden bezielers Dirk Van Vooren en Nico Warrinnier. De Komedie Compagnie, maakt er steeds een erezaak van, om komedie in al zijn facetten naar het theater te brengen. Kwaliteit op de scène en een professionele omkadering gingen hierbij altijd hand in hand.


Ze namen regisseur Stany Crets onder de arm om, in samenwerking met productiehuis Theatertainment, een internationaal gelauwerde theaterkomedie naar Vlaanderen te brengen. “One man, two guvnors” van Richard Bean werd bekroond als Best Comedy in 2012, was een gigantisch succes op de Londense West-End en op Broadway. Voor hoofdrolspeler James Corden die hiervoor werd bekroond met een Tony Award en tal van andere prijzen, was het de springplank tot zijn succesvolle, internationale loopbaan, o.a. als presentator van The Late Late Show en Carpool Karaoke. In Vlaanderen hoopt De Komedie Compagnie dit succes te evenaren met “Ene gast, twee bazen”.  


“ENE GAST, TWEE BAZEN”
Eigenlijk is deze komedie gebaseerd op Carlo Goldoni’s theaterklassieker uit de achttiende eeuw, “Knecht van twee meesters”. Een typisch stijlvoorbeeld van de Commedia dell’Arte. In 2011 ging “One man, two guvnors” van auteur Richard Bean in première in Londen, gevolgd door een internationale tour. In 2012 kwam deze komedie ook voor het voetlicht op Broadway, opnieuw met de originele hoofdrolspeler, nl. James Corden.

Het stuk speelt zich af in de vroege jaren ’60 waarbij het hoofdpersonage werkt voor twee totaal verschillende bazen die dit niet weten van elkaar. Wat volgt is een heerlijke komedie waarin allerlei bizarre personages opduiken. Tot grote verwarring van het hoofdpersonage. Het publiek krijgt een hilarische voorstelling voorgeschoteld. Theaterrecensenten waren werelwijd laaiend enthousiast over dit stuk.


PRAKTISCHE INFORMATIE
Productie van Theatertainment voor De Komedie Compagnie - www.theatertainment.be
Auteur: Richard Bean
Regie: Stany Crets
Cast en creatives worden in de loop van 2018 bekend gemaakt.

Vanaf 9 november 2018 in Theater Elckerlyc te Antwerpen.
Locatie: Theater Elckerlyc - Frankrijklei 85 – Antwerpen
Voorstellingen om 20u15 of om 15u15

Tickets, info en speelkalender vanaf zaterdag 16 december: www.elckerlyc.be

0
0
0
s2smodern

Op zoek naar een Verborgen Kerstmarkt in Kortrijk?

kortrijkverborgen1.jpg

Voor de derde keer organiseert 'Zomer Van Overleie' van Kortrijk een verborgen kerstmarkt, hiervoor gaan zij telkens op zoek naar een unieke locatie voor hun kleine kerstmarkt. Waar het vorig jaar plaats vond in een uniek koetshuis, kan u ze dit jaar terugvinden in de binnentuin 'Proosdij' aan de Kollegestraat nummer 8.

Om de verborgen sfeer kracht bij te zetten kan u vanuit de Overleie een pad met licht en vuur volgen naar de juiste locatie. Eenmaal aangekomen wordt u er ontvangen door tientallen standhouders, die u kunnen helpen om een origineel cadeau te vinden voor de feestdagen. Natuurlijk is naast het shoppen ook plaats voor warme drankjes en verse bereidingen, zelfs een hottub voor wie de moed vindt.

Ga zeker eens langs zaterdag 16 december van 14u-20u en zondag 17 december van 11u tot 18u.

(bron: zomervanoverleie.be)

0
0
0
s2smodern

Muziekkapel Defensie speelt ‘Peter en de Wolf’

Muziekkapel-Defensie.jpg

Eén van de drie Muziekkapellen van Defensie brengt op dinsdag 19 december 2017 in De Centrale twee gratis schooluitvoeringen van ‘Peter en de Wolf’ van de Russische componist Sergei Prokofiev. Beide concerten zijn volledig volgeboekt. In totaal genieten 470 Gentse kinderen tussen 10 en 12 jaar van dit bekende muzikale sprookje.
Een vijftal jaar geleden werkte Defensie een nationaal project uit, waarbij de drie muziekkapellen van Defensie een reeks voorstellingen gaf voor leerlingen van basisscholen door het hele land. Dit jaar kreeg het provinciecommando Oost-Vlaanderen de kans om nogmaals een aantal concerten te organiseren in de provincie Oost-Vlaanderen. Deze concerten vinden plaats in Sint-Niklaas, Eeklo, Destelbergen, Gent en Geraardsbergen.
Concerten in Gent

In Gent biedt Defensie in samenwerking met Onderwijscentrum Gent twee concerten aan op dinsdag 19 december 2017 om 10 en om 14 uur, in De Centrale. Elke uitvoering duurt ongeveer 1 uur. Uitvoerend orkest is de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het harmonieorkest van de landcomponent.
Leermomenten

Doel van de concerten is om leerlingen van de basisschool op een toegankelijke manier klassieke muziek te laten ontdekken en beleven. Ook kan deze voorstelling aanleiding zijn voor onderwijzers om met hun klas rond bepaalde thema’s te werken, zoals muziek en cultuur, geschiedenis, het leger, de Noord-Zuidverhoudingen enzovoort.
Structuur uitvoering

Om de kinderen kennis te laten maken met een (harmonie)orkest, met de verschillende instrumenten en met klassieke muziek in het algemeen, is er tijdens de uitvoering wat omkadering voorzien. Aan de voorstelling van ‘Peter en de Wolf’ gaat een woordje uitleg vooraf over wat een orkest doet en over het muziekstuk zelf. Vervolgens start het concert, waarbij aanvankelijk nog tien stoelen in het orkest leeg zijn. Een verteller stelt deze ‘laatkomers’ een voor een op een ludieke manier voor, met het instrument dat hij/zij bespeelt. Als het orkest voltallig is, volgt een korte toelichting over het leger. Vervolgens speelt het orkest het Belgische volkslied, waarna het verhaal van ‘Peter en de Wolf’ begint.
Minder bekende rol Defensie

Deze concertreeks past in de minder bekende, ‘zachte’ kant van Defensie, dat ook een sociale, educatieve en culturele rol wil vervullen. Deze wordt onder meer ingevuld door de concerten van de drie muziekkapellen van Defensie: de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, de Muziekkapel van de Luchtmacht en de Muziekkapel van de Marine. De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het oudste professionele orkest van België, werd opgericht in 1832 als particuliere muziekkapel van de koning.

Informatie: Wietske Vos, communicatie Onderwijscentrum Gent, gsm 0486 489 145, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(DidierDe Wever)

0
0
0
s2smodern

MIAT wordt Industriemuseum

Miat-museum.jpg

Het MIAT bestaat 40 jaar en heeft grote plannen voor de toekomst. Om deze vernieuwing kracht bij te zetten verandert het museum van naam en wordt Industriemuseum. De baseline ‘over mensen en machines’ zet de naam kracht bij en maakt meteen duidelijk waarover het museum gaat: industrie, mensen en machines. Op 28 september 2018 opent het Industriemuseum haar deuren.

 

 

 

 

Het MIAT staat voor een uniek momentum  

Het MIAT (Museum over industrie, arbeid en textiel) bestaat 40 jaar en heeft grote plannen voor de toekomst: op 28 september 2018 komt er een nieuwe hoofdtentoonstelling die geopend wordt met een feestelijk openingsweekend.

Het museum wil dit unieke momentum benutten om het vernieuwde museum opnieuw in de markt te zetten en een nieuw publiek te bereiken. Het museumverhaal en de collectie krijgen zo een sterkere uitstraling.

    'Het MIAT stapt daarom af van het letterwoord en kiest voor een duidelijke, sprekende nieuwe naam: Industriemuseum. Samen met de nieuwe hoofdtentoonstelling en een helder profiel zal het museum zich zo sterker positioneren. De baseline ‘over mensen en machines’ zet de naam kracht bij en vat de nieuwe hoofdtentoonstelling samen.'
    Annelies Storms, schepen van Cultuur

Momenteel vertaalt het MIAT-team de naam Industriemuseum naar een aantrekkelijke, ondersteunende huisstijl. Die zal de ‘look and feel’ van het vernieuwde museum ondersteunen. Hierbij hecht het team veel belang aan het gebruik van de juiste kleuren en hoogstaande, kwalitatieve beelden. De nieuwe huisstijl en de bijbehorende beelden maken in één oogopslag duidelijk waarover het museum gaat: industrie, mensen en machines.
Over mensen en machines

Met haar unieke locatie en collectie markeert het MIAT een belangrijke passage uit de Gentse geschiedenis. De bezoeker ontdekt het verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden. Het nieuwe MIAT wordt een unieke combinatie van beleving, inleving en zelf doen.

Als dynamische en open ontmoetingsplek zet het Industriemuseum een divers publiek aan om mee betekenis te geven aan objecten, verhalen, beelden en technieken van onze industriële geschiedenis. Met een collectie van internationale allure prikkelt het museum de nieuwsgierigheid en stimuleert het creativiteit en onderzoek. Het Industriemuseum brengt de kleine verhalen van verschillende generaties en achtergronden in verbinding met het grotere verhaal van onze industriële samenleving.
Industriemuseum opent met groot feestweekend

Op vrijdag 28 september 2018 opent het Industriemuseum haar deuren. De nieuwe hoofdtentoonstelling zal het pronkstuk zijn, maar ook in de stad wil het museum sterk aanwezig zijn. Daarom organiseert het museum een stadsbreed openingsevenement tijdens dat feestelijke weekend. Met verschillende activiteiten, zoals rondleidingen, workshops, performances, demonstraties, wandelingen en fiets- en boottochten wordt het nieuwe museum op de kaart gezet.

In de aanloop van dit feestelijke moment kan iedereen de totstandkoming van de nieuwe hoofdtentoonstelling volgen op miatgent.blog. De komende maanden zal het museum de pers af en toe uitnodigen om de indrukwekkende transformaties op de voet te volgen.


Contact:
Sofie De Schampheleire, MIAT, tel. 09 269 42 22, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Lien Braeckevelt, pers en communicatie kabinet Annelies Storms, gsm 0486 91 18 21, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern

Het nieuwe Huis van Alijn opent op 16 december

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2017_Huis-Van-Alijn.jpg

Na meer dan 15 jaar acht het Huis van Alijn de tijd rijp voor een nieuw museumverhaal over het dagelijks leven. Na een sluiting van 11 weken heropent het museum de deuren op zaterdag 16 december 2017.

 


Het dagelijks leven zit vol rituelen, tradities en gewoontes. Ze vormen de rode draad doorheen het nieuwe Huis van Alijn waar men als bezoeker een volledig jaar beleeft. Elke museumkamer is verbonden met een datum in de jaarkalender, die iets vertelt over het thema van de kamer. Dat kan een heel bekende datum zijn, zoals 1 januari, Nieuwjaarsdag. Maar evengoed ziet een baby het daglicht in februari of trouwt er een koppel in september. Deze gebeurtenissen, klein en groot, tonen dat alledaags allerminst gewoon is.

'Je allereerste babyfoto’s, paasontbijt bij oma en opa of je eerste liefdesverdriet. De jaarlijkse gezinsvakantie en de terugkeer naar school, het vieren van je pensioen of het afscheid van een dierbare. Hoe we omgaan met deze momenten en emoties is tegelijk persoonlijk én universeel. Het nieuwe Huis van Alijn legt gewoontes, tradities en rituelen bloot die voortdurend in verandering zijn. De verbinding met het heden en de evoluerende maatschappij is heel belangrijk. Op die manier wordt een maximum aan herkenning gecreëerd, voor iedereen.'

Els Veraverbeke, conservator Huis van Alijn

Museum voor iedereen
Het Huis van Alijn wil in de eerste plaats een inclusief museum zijn, een museum voor iedereen. De nieuwe multisensoriële en participatieve museumpresentatie maakt deze ambitie mogelijk. Het museum zet zich verder in voor een museumbezoek op maat voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met dementie.

Autismevriendelijk.jpgVoor het vernieuwde museum komt daar nog een doelgroep bij, namelijk mensen met autisme. Als eerste museum in België maakt het Huis van Alijn het volledige museumbezoek (voor, tijdens én na) autismevriendelijk, door enkele weloverwogen ingrepen in de communicatie, het onthaal en het museumparcours. Het museum werkte ook mee aan een boek over het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme, dat volgende week verschijnt.'

 

 In het Huis van Alijn staat ook een 'Beleef TV', een Nederlands initiatief dat mensen met dementie stimuleert om via een groot touchscreen foto’s en filmpjes te bekijken of muziek te beluisteren om hun persoonlijke herinneringen te activeren.


De 'Beleef TV' is in de eerste plaats ontwikkeld voor bewoners van woonzorgcentra, maar wij zijn zeer trots dat er een exemplaar van deze tv in het nieuwe Huis van Alijn staat. Het is de eerste keer dat een museum hiermee aan de slag gaat. Een groot deel van de digitale collectie van het Huis van Alijn is op de tv ter beschikking gesteld. Het vormt voor alle bezoekers een mooie aanvulling op wat er in het museum te zien is.'

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2017_Huis-van-Alijn4.jpgAnnelies Storms, schepen van Cultuur

Terugkeer van het licht
Ook de zorg voor het behoud en beheer van de collectie vormde een belangrijke drijfveer om te vernieuwen. Gezien de complexiteit van het gebouw blijft het elke dag een uitdaging om de collectie conform de museale normen te presenteren. Een belangrijk onderdeel daarvan is de belichting in het museum, die volledig vernieuwd is dankzij het 'relighting project' van de Stad Gent.

'De duurzame herbelichting van het Huis van Alijn kadert in het grotere relighting project van de Stad dat tot doel heeft de omschakeling van halogeen naar dimbare ledverlichting te maken. Daarvoor is 900.000 euro vrijgemaakt en onder de Gentse musea verdeeld. Geschat wordt dat elk museum tot 70% zal besparen.'

Informatie: Marie Vandecaveye, communicatie en persmedewerker Huis van Alijn, gsm 0498 47 54 10,
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 (De Wever Didier)

Huis-van-Alijn2.jpg

Huis-van-Alijn3.jpg

Huis-van-Alijn1.jpg

0
0
0
s2smodern