"ANGST" in het Guislain te Gent!

Angst-Guislain.jpg

Terroristische aanslagen, nucleaire dreiging, hoogoplopende politieke spanningen! Angst beheerst vandaag de wereld, maar ook ons leven.
Wat is ons geld nog waard? Hoe zal de klimaatopwarming onze toekomst bepalen? Willen we wel bespied worden door beveiligingscamera’s?
Zijn onze data op internet veilig? Angst is een instinctieve emotie dat ons handelen voor een groot deel bepaald. Socioloog F. Furedi en psychiater D. Denys noemen dat angstcultuur.

Dit is de introductie paragraaf van de tentoonstelling "Angst". Niets fout met deze introductie, alleen gaat de introductie (net als de tentoonstelling trouwens) niet over de gevolgen van deze “non-stop” angsten, depressies en/of burn-out. Maar laat nu net deze fenomenen de hedendaagse ziekte zijn die heel veel problemen veroorzaakt, zowel beroepsmatig als in het privé leven, maar ook in de gezondheidszorg en in de sociale zekerheid en dus in onze staatsfinanciën. Over deze twee hedendaagse plagen, wordt in de tentoonstelling met geen woord gerept. Het is waarschijnlijk niet de bedoeling van de ze tentoonstelling u een geweten te schoppen of u bewust te maken van de politieke impasse waarin wij leven.

Het Guislain Museum ligt dan misschien wel buiten de toeristische kern van de stad, maar is een van mijn favoriete museums in Gent, waar ik met plezier de tentoonstellingen bezoek, maar zoals de Fransen het zo goed zeggen: qui aime bien, châtie bien; en bij deze tentoonstelling moet ik dan toch wel “geselen”.

Het Guislain Museum promoot wel de “art brut of outsider art” maar het is zeker geen outsider museum.

Toegegeven, angst is niet het meest gemakkelijk onderwerp voor een tentoonstelling, alhoewel, onder druk van de massa en ten einde de perceptie te redden, lopen onze steden vol met (nutteloze) gewapende militairen.
Wij geven toe aan de angst, en niets zo verraderlijk, want angst is een ideale voedingsbodem voor manipulatie; dit kunnen wij bijna dagelijks ondervinden.

Maar laat ons bij de les blijven: de tentoonstelling: een verzameling van verschillende werken en objecten: foto’s, tekeningen, schilderijen, video’s, maskers enz. Het gaat van een 17e eeuws schilderij uit de school van Jacob Jordaens tot een video van de Belgische hedendaagse cineast Nicolas Provost, via etsen, exotische en etnische maskers en dit alles verdeeld over verschillende zalen.

Aangename verpozing tussen al dit “angstaanjagend” materiaal: een wisseltentoonstelling, naar aanleiding van deze angst-tentoonstelling, door de studenten beeldende kunsten van Sint-Lucas uit Gent. Kleurrijke en verrassende werken van deze studenten waarvan er spijtig genoeg, veel te weinig te zien zijn.
Gelukkig heeft het Guislain museum meerdere troefkaarten en de Kabinetten ( kunstcollecties Stichting Collectie de Stadshof en Museum Guislain) is op zich al een bezoek aan het museum waard. Dit is een prachtige collectie van art brut werken waar je van de ene verwondering, zonder angst, in de andere loopt. Liefhebbers en leken, kunnen hier, permanent, kennis maken met het fantastische dat outsider art “kunst van de zotten en de verstotenen” te bieden heeft.

Waar: Jozef Guislainstraat 43 - 9000 Gent
Wanneer: nog tot 27 mei 2018
Info: +32 (0)9 216 35 95 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Artikel: John Liem

0
0
0
s2smodern