Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

"De blik van Bourlon" of Aalst als proeftuin voor Studio 100.

9789022333617.jpg

In De blik van Bourlon geeft de gedreven van oorsprong Aalsterse ondernemer ons met veel gevoel voor humor en zelfrelativering een inkijk in zijn leven als CEO. Tegelijk legt hij raak en precies de Vlaamse ziel van vandaag bloot. Bourlon zoekt al schrijvend naar waar het echt om draait in het leven en schetst hoe hij in zijn gejaagde bestaan (mede)menselijkheid, zingeving en stilte vindt.

Hans Bourlon beschrijft hoe vooral geluk hem succes heeft gebracht; zijn jeugdvriend is het totaal anders vergaan. Je leert zijn collega’s kennen en ontdekt hoe het er achter de schermen van Studio 100 aan toegaat. Je leest over het succes, de tegenslagen en de menselijke drama’s die ondernemen soms met zich meebrengt. Verder vertelt hij over zijn jeugd en de invloed van zijn familie. Hij beschrijft hoe hij door zijn deelname aan De Slimste Mens ter Wereld plots overal herkend werd en wat de hilarische gevolgen daarvan zijn. Onvergetelijk is het verhaal over de visser die hem haarfijn uitlegt waarom hij niet de echte Hans Bourlon kan zijn.

Een fragment uit het boek: “Als de tafel is gedekt, tikt Peter den Tjeef tegen zijn glas. “Heren Retorici. Kijk wie we geworden zijn: advocaten, kabinetschefs, chirurgen en ondernemers. (...) Tot slot begint hij een gebed. Dalton doet alsof hij moet kotsen. ‘Gooien we den Tjeef in het water?’, fluistert Vuurtoren in mijn oor. Dalton staat nu recht. Hij grijnst. Hij dankt den Tjeef voor de boottocht en eindigt met: ‘Het was de vorige jaren vaak in het nieuws. Daarom wil ik het nu weten. Is iemand van ons ooit door een pater misbruikt?’ ‘Ik’, zegt Freddy, nu kale chirurg en ooit blonde god, plots. ‘Pater Spaarvarken heeft in de bezinningsruimte zijn hand in mijn broek gestoken.’ Geroezemoes. ‘Waarom heeft Spaarvarken jou gekozen en mij niet?’, spot Dalton. ‘Jij was te lelijk.’ Opluchting. Iedereen lacht.” Dit gaat over een reünie met gewezen klasgenoten uit het Grieks-Latijns uit het Jezuïetencollege.

Ooit begon Bourlon als losse medewerker om spelprogramma's voor kinderen te maken voor de VRT. Daar leerde hij Gert Verhulst kennen en daar is iets uitgegroeid dat heel succesvol is geworden. "De passie voor het spelletjes en evenementen organiseren, heb ik bij de scouts (van Baardegem, nvdr.) geleerd. Als jonge gast hielp ik daar evenementen zoals het Sint-Maartenfeest opzetten. Norbert Van den Eede en Polle Berghman speelden het ontvangstcomité voor de Sint. De Sint was echter veel te laat waardoor Polle voor hem inviel, wat tot hilariteit leidde. Toen kwam de Sint uiteindelijk toch nog aan en strafte die Berghman. Dat was zo grappig dat ik hetzelfde verhaal voor het grote Sinterklaasfeest in het Sportpaleis opnieuw heb laten brengen.”

Uitgeverij Manteau, ISBN: 9789022333617, 144 pagina's.

(stAs)

 

Tags: stad Aalst , Boekenbeurs , Bourlon , De Blik van Bourlon

0
0
0
s2smodern