Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voornaamswijziging gratis vanaf 1 augustus

274575-loket-burgerzaken-478c25-large-1520844661.jpg

Wie vanaf woensdag 1 augustus 2018 zijn of haar voornaam wil laten veranderen, kan dat veel sneller én volledig gratis. Voortaan is het de gemeentelijke ambtenaar zelf die beslist of een aanvraag voor een voornaamswijziging voldoende gemotiveerd is.

 

Wie voor 1 augustus 2018 zijn of haar voornaam wilde wijzigen, moest daarvoor een schriftelijke en gemotiveerde aanvraag indienen bij de Federale Overheidsdienst Justitie. Pas na ontvangst van een schriftelijke toelating door de Dienst Naamswijzigingen kon de aanvrager zijn of haar voornaam laten aanpassen door de ambtenaar van de burgerlijke stand. De procedure om een voornaam te veranderen kon tot anderhalf jaar duren en kostte 490 euro.

 

Voortaan is het de gemeentelijke ambtenaar zelf die beslist of een aanvraag voor een voornaamswijziging voldoende gemotiveerd is. Een verzoek bij de Federale Overheidsdienst Justitie is niet langer nodig. Is er geen bezwaar en kan de aanvrager de nodige documenten voorleggen, dan zal de voornaamswijziging binnen enkele dagen worden afgerond. Wanneer er bijkomend onderzoek nodig blijkt, duurt de procedure maximaal drie maanden.

 

Vorig jaar vroegen in Gent 20 personen een nieuwe voornaam aan. De belangrijkste redenen waarom iemand een andere voornaam wil, is omdat de voornaam belachelijk klinkt of verouderd is. Ook transgenders wijzigen meestal hun voornaam.

 

De Federale Overheidsdienst Justitie blijft wel bevoegd voor beslissingen over familienaamswijzigingen.

'Als Stad kan je voor deze dienstverlening een bedrag aanrekenen aan de burger, maar wij kozen ervoor om dat niet te doen. We gaan ervan uit dat Gentenaars niet lichtzinnig hun voornaam laten veranderen, maar dit doordacht en met een goede reden doen. Ook Gentse transgenders die hun naam willen laten veranderen, moeten dit gratis kunnen doen.' 

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern