Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boekvoorstelling ‘Borstkankerbijbel’ in De Krook.

Borstkankerbijbel.jpg

woensdag 9 mei 2018,  auteur wetenschapsjournaliste Barbara Debusschere ,
fotografe Lieve Blancquaert , Hans Wildiers, oncoloog UZ Leuven,  uitgeverij Kannibaal

Het boek is een gids door het volledige proces, van voor de diagnose tot na de behandeling en gaat dieper in op de impact van borstkanker op onder meer zelfbeeld, relaties en seksualiteit, het toont hoe een leven verder moet en kan na borstkanker. Wetenschappelijke informatie, feiten, cijfers en nuttige tips worden aangevuld met pakkende getuigenissen en intieme portretten Deze ‘Borstkankerbijbel’ is een tijdloos document over een zieke die helaas niet meteen zal verdwijnen en gids voor vrouwen en mannen die de ziekte hebben en ook voor wie er meer over wil weten.

Eén op negen vrouwen in ons land krijgt ooit borstkanker. Eén op de vijf overleeft het niet. Het boek bevat 30 portretten van 28 vrouwen en 2 mannen, 30 mensen met evenveel verschillende verhalen. Tijdens de boekvoorstelling werden Lieve Blancquaert, Barbara Debusschere en oncoloog Hans Wildiers geïnterviewd door Phara de Aguirre. Ook kregen drie vrouwen die meewerkten aan het boek de kans het verhaal, de impact en hun persoonlijke visie te geven over ‘hun’ borstkanker.

Nadine.jpgNadine Van Parys, (uit Destelbergen) getuigt ook in het boek met haar verhaal en foto. Nadine toont zich.. echt, zoals ze zich op dat moment voelde. Er klaar voor, met een strijd om het te doen… en een sterkte/zekerheid die de kijker pakt. Haar verhaal start in 2004 toen ze voor de eerste keer borstkanker kreeg. Vanaf die dag in oktober, net voor haar verjaardag veranderde haar leven, visie en toekomstbeeld volledig.. Nadine dacht het is ermee gedaan… en wat heb ik gedaan met mijn leven. Doch het lot was haar gunstig, de behandelingen sloegen aan… en het leven ging verder.. tot op een andere dag in 2010… de borstkanker kwam terug.. weer die angst, de dood die ineens heel dichtbij kwam, maar ook dat ging goed… tot in 2013 er terug ‘zwart’ nieuws kwam.. Haar toekomst/wereld werd ineens heel klein.. zal het lukken? Waarom? Wat nu? De behandelingen sloegen terug aan.. en tot op de dag van vandaag gaat het goed.. Nadine weet wat chemotherapie, bestralingen, operaties, revalidaties, frustraties en hormonentherapie is.. Zij ondervond en ondervindt dit nog elke dag. ‘Met de behandelingen, kwam de pijn, de beperkingen, het inzicht… en de aanvaarding want zonder borsten kan ik verder.. wil ik verder en doe ik dit voluit en volop. Ik hou van passie, van schoonheid en van dansen… dansen… dansen.. Muziek hoor ik in mijn hart… en voel ik in mijn bloed… Het lijf zonder borsten, de beperking door de zware amputaties in de armen en schouders… neem ik elke dag mee. Pijn en last zijn mijn gezellen… maar geven ook inspiratie… in mijn creativiteit en mijn danspatroon.’

Ondanks alle tegenslagen is Nadine een gelukkig mens. “Met mijn getuigenis in dit boek wil ik tonen wie ik ben, van binnen en van buiten. Ik besprak met Lieve dat ik niet wilde geportreerd worden met mijn stralende glimlachende zelve, maar zoals ik me echt voel.. bij momenten… zwak, droevig, een beetje verward.. en ondanks mijn wilskracht en inzet… het leven… aanvaarden zoals het komt en vooral er iets van maken.. Mijn echte zelve tonen durf ik door de kanker. Wees jezelve, leef niet in functie van anderen, durf je goesting doen en soms echt ‘gek’ uit de hoek komen. Ik ben anders geworden, zachter en alerter.. naar de anderen en mijzelf toe. Ik ben tevreden zelfs blij. ook met minder speelkaarten dan vroeger… Mijn laatste joker heb ik nog niet op tafel gelegd, en ik heb altijd iets achter de hand. Mijn flexibliteit, mijn eigen 1.61 cm lengte, mijn lijf dat nog kan dansen, springen, werken ondanks de vele slapeloze nachten en de pijnlijke momenten. Ja, ik ga ervoor en voluit… Dankzij mijn ‘goede’ genen en de loterij die mij soms extra punten geeft. Ja het is heel heftig wat ik meemaakte. Mijn spiegelbeeld is zo anders dan toen, doch  ok, het kan niet meer anders… reconstructies kunnen niet meer… en wil ik ook niet meer… ik heb  genoeg van operaties en verdovingen..Mijn vrije tijd breng ik niet door in een hoekje, want ik ga de deur uit, als het ‘gaat’. Smijt mij in het leven, ga uitdagingen aan zoals nu in het theaterdansstuk L’amour du Temps: La Suite’ dat in juni in première gaat op de Planeet Mars.

Ik heb het leven zo lief… en dat geeft me energie.. om mijn lichaam soepel en wel te houden… en mijn geest alert. Ik wil aan de buitenwereld tonen dat ik fier op mijzelf ondanks alles….” 

Ook zij gaven zich bloot in het boek: Davina, Ann, Katleen, Marie-Rose, Caroline,  Cllaudine, Ann, Eva, Geert, Karen, Katia, Leen, L.H ,Lies, Nadine, Roberte, Nancy, Sabine, Patrick, Rosanna, Sam, Sally, Veerle, Sylviane, Annemie in woord en beeld… Want met zijn allen staan ze achter de Borstenbijbel’. Die zaken aankaart, blootgeeft, algemeenheden aanstipt, oppervlakkigheden zoals ‘het komt’ wel goed… wegveegt. Het zijn respectvolle verhalen van vrouwen en mannen over het leven ‘zoals het nu is.’

De avond werd afgesloten met een monoloog van Céline Broeckaert en signeerde  Lieve en Barbara hun ‘Borstkankerbijbel’.

De borstkankerbijbel is te verkrijgen in de betere boekhandel en kost 29,50 euro.

Hannes De Smet
Nadine Van Parys

0
0
0
s2smodern