Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Victoria Regiapark officieel geopend

277914-20180410_AV_wadi-Victoria-Regiapark-10-3cd7b8-large-1523883222.JPG

Een bescheiden groen- en speelzone aan de Oude Brusselseweg, tussen de Louis Van Houttestraat en de Frederik Burvenichstraat in Gentbrugge, is omgevormd tot een fraai en fors uitgebreid wijkpark. De naam van het nagelnieuwe Victoria Regiapark verwijst naar een iconisch tuinbouwbedrijf dat in de 19de eeuw op deze site gevestigd was.

 

 

 

Parkontwerp

Het park werd ontworpen door de Groendienst van de Stad Gent. Grastaluds in de vorm van kweekbedden zorgen voor een historische verwijzing naar het vroegere tuinbouwbedrijf van Louis Van Houtte, dat er gevestigd was in de 19de eeuw. In zijn Victoria Regia-serre slaagde Van Houtte er als eerste in Europa in om de waterlelie Victoria Regia te kweken. Die prestatie was zo bijzonder dat ze met een parknaam én een park beloond werd. Op een decoratieve band die door de boomkruinen slingert, staan verwijzingen naar Louis Van Houtte, zijn tuinbouwbedrijf en de planten die hij kweekte.

 

Bij de aanleg werden de meest waardevolle bomen behouden: dat zijn de oude bomen aan de Oude Brusselseweg en de boszone aan de kant van de speelzone. Zij zijn nog een restant van het vroegere tuinbouwbedrijf. Wandelpaden ontsluiten het park voor parkbezoekers en tussen de Oude Brusselseweg en de Jan Samijnstraat loopt er een fietspad door het park. Een wadi vangt het regenwater op van de achtergelegen gebouwen in de KMO-zone en laat het infiltreren in de bodem.

 

Ontmoetingsplaats voor de buurt

In het Victoria Regiapark zijn er picknickbanken om buurtontmoetingen te stimuleren en gewone banken om even te verpozen. Een deel van de verhoogde kweekbedden werd in beheer gegeven van Buurtvereniging Den Draad vzw. De groep buurtbewoners zal er groenten kweken met en voor de buurt. Ook kinderen uit de buurt zijn uiteraard welkom om mee te helpen in de buurtmoestuin.

 

Voor kinderen werd een speelterrein ingericht, in een zandzone. Niet alleen de speelzone is voor hen bedoeld. Ook andere elementen in het park nodigen uit om op ontdekking te gaan. Het bosje bij de speelzone is een plek waar kinderen de avontuurlijkere toer kunnen opgaan. Ook de verhoogde bedden nodigen uit om te spelen. Het centrale open grasveld is dan weer ideaal om te ravotten of om een buurtfeest te houden. In de wadi, een infiltratiezone voor regenwater, werden stapstenen gelegd. Wedden dat het een favoriete speelplek wordt?

'De bestaande groenzone aan de Oude Brusselseweg is met 1,6 ha uitgebreid tot een nieuw wijkpark van 2,5 ha – vijf voetbalvelden groot. Deze mooie groene long met veel nieuwe mogelijkheden is zeker welkom in een buurt waar veel gezinnen met jonge kinderen wonen. We leggen ook een link met het verleden door verwijzingen naar de Gentse ‘tuinbouwprins’, Louis Van Houtte, en door het behoud van de oude bomen in het park.'

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern