Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MSK en Plantentuin slaan handen in elkaar voor wandeling door natuur en cultuur

277746-Edward-Atkinson-Hornel-Lente-idylle-1905MSK-Gent-4a3be2-original-1523627715.jpg

Edward Atkinson Hornel, Lente-idylle, 1905 (MSK Gent)

 

 

Planten en bloemen fascineren de mens al van oudsher. Ze waren zowel de inspiratiebron voor wetenschappers als voor kunstenaars. Met die insteek slaan het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent en de Plantentuin Gent vanaf dit jaar de handen in elkaar. Ze ontwikkelen een wandeling die bezoekers van de natuur in de tuin naar de schilderijen in het museum leidt. Op zaterdag 28 april 2018 kan je de wandeling voor het eerst bijwonen.

De fascinatie voor planten en bloemen

De band tussen natuur en cultuur is er een zou oud als de tijd. Bloemen en planten zijn altijd al een inspiratiebron vormden voor kunstenaars. Ze werden veelvuldig en veelzijdig gebruikt. Symbolisch, religieus, realistisch, romantisch, impressionistisch, enzovoort: talloze genres maken gebruik van florale elementen.Welke planten precies werden gebruikt refereert in sommige gevallen naar een stukje geschiedenis. Zo bracht de tijd van de grote ontdekkingsreizen allerlei exotische planten naar Europa, of werd de rijke sierteelt in het 19de-eeuwse Gent een dankbaar onderwerp voor lokale schilders. Pas in de 16de eeuw werden planten ook echt het onderwerp van wetenschappelijke studie, en ging men plantentuinen aanleggen waar levende voorbeelden met zorg werden bewaard en onderzocht.

Een wandeling door natuur en kunst

Voor deze bijzondere wandeling legden het MSK en de Plantentuin Gent als goede buren en quasi leeftijdsgenoten -beiden werden op hun huidige locatie geopend aan het begin van de 20ste eeuw- hun collecties en hun kennis samen. Hoewel ze al meer dan 100 jaar elkaars buren zijn, is dit de eerste maal dat de link tussen beide wordt gelegd. De inspiratie daarvoor kwam vanuit de gidsen van de plantentuin, die in de collectie van het museum allerlei aanknopingspunten vonden met de ruim 10.000 plantensoorten die door de Universiteit Gent werden samengebracht in de tuin.

 

Met een wandeling die start in de natuur van de plantentuin en eindigt tussen de schilderijen van het museum, wordt een brug geslagen tussen plantkunde en kunstwetenschap, wetenschappelijke kennis en artistieke interpretatie, observatie en verwondering.

Instaprondleiding praktisch

  • Wanneer: zaterdag 28 april 2018 van 10 tot 12.30 uur
  • Kostprijs: toegangsticket voor de vaste collectie + vijf euro voor de gids
  • Gidsen: Eric De Vos (gids de Plantentuin) en Hilde Van Crombrugge (gids de Plantentuin)
  • Reserveren kan via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Na deze eerste instaprondleiding kunnen groepen de wandeling ook vrij reserveren.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern