Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Nieuwjaarsdrink Stad Gent (video)

Mathias.jpg

De stad Gent organiseerde op 13 januari de traditionele nieuwjaarsdrink onder en rondom de stadshal .

Onze Bellenman Jean Pierre van de Perre opende op zijn gekende manier de festiviteiten ,de presentator van dienst was Jan Matthys in zijn alom bekende humorstijl.

De nieuwjaarswens werd door de kersverse burgemeester Mathias De Clercq voor alle Gentenaars uitgesproken…..’t Spelleken Van Drei Kluiten gaf een rebels tintje aan het gebeuren en de Skyblasters speelden de pannen van het dak. Enkele sfeerbeelden ...

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Opening van Home Thaleia (Groenhuis) - De Pinte

home-thaleia-61.jpg

Een nieuw project van Home Thaleia : via inclusief werken komen tot volwaardig burgerschap én buurtvervlechting.

In het hart van De Pinte, op wandelafstand van het station, vind je Home Thaleia. Reeds 20 jaar een woonvorm voor 16 volwassenen met een verstandelijke beperking. Ondanks de oorspronkelijke naam/erkenning “tehuis-niet-werkenden” vinden wij een zinvolle dagbesteding voor onze bewoners erg belangrijk. Die bestaat uit 3 componenten – qua hoeveelheid telkens op maat van de bewoner van enkele uren tot meerdere dagdelen per week:


· Buitenshuis begeleid (vrijwilligers-)werk: in de kinderopvang, een woonzorgcentrum, een garage, een school,… Elke bewoner van Home Thaleia heeft minstens één externe (vrijwilligers-)job!
· Taken verbonden aan het wonen: meehelpen bij het koken, strijken, poetsen, tuinwerk,…
· De atelierwerking: zeep- en kaarsproducten maken, mailingopdrachten, handwerk,…

De vaststelling dat wonen én atelierwerk onder 1 dak niet optimaal is, kwam vrij vlug naar boven in Home Thaleia. Maar vanaf 7 januari 2019 wordt de lang gekoesterde droom van een externe atelierwerking werkelijkheid. Het kaarsen- en zeepatelier en het handwerk-atelier verhuizen tegen die datum naar een huisje, gelegen in de Groenstraat 12 in De Pinte. Ondertussen door de bewoners gedoopt in ‘het Groenhuis’. Maar de grootste troef van het Groenhuis is de grote moestuin waar we een moestuinproject in de steigers zetten.

In een eerste fase zal de werkplek open zijn van maandag tot vrijdag en dit telkens van 13u30 tot 16u30.

We willen werken vanuit het idee: een open-atelier. Wie ons aan het werk wil zien, kan steeds binnenwandelen, een kijkje komen nemen, mogelijks een bestelling/opdracht plaatsen, een hulpvraag stellen, een praatje slaan, meewerken volgens thema/opdracht, tips geven,…

Naast de huidige bewoners van Home Thaleia, zullen ook de toekomstige bewoners van Het Kalliope-huis nood hebben aan een zinvolle en waardige dagbesteding.
We worden geconfronteerd met meerdere nieuwe zorgvragen van inwoners van De Pinte (ouders van/personen met een beperking ) die op zoek zijn naar mogelijkheden van een aangepaste dagbesteding.

We geloven in de mogelijkheden én de meerwaarde om te werken met vrijwilligers. Hierin zit een duidelijke win-win-situatie in vervat. Daar waar sprake is van een toenemende vereenzaming bij senioren, kunnen zij zich via het Groenhuis inzetten voor de moestuin. Ze zijn er: mensen die hun moestuintje missen of net hun ervaring willen delen met anderen! Mensen die zich willen inzetten en zich daar goed bij voelen. 

We willen schrijven aan een duurzaam verhaal. De verplaatsingen tussen de 3 locaties zullen zoveel als mogelijk te voet en/of met de (bak)fiets gebeuren. De geteelde groenten zullen gebruikt worden in de maaltijden in Home Thaleia.

We willen een brug maken tussen (groepen van) burgers: we horen er allemaal bij. Vaak moeten we vaststellen: “onbekend is onbemind”. Dus ligt de uitdaging in het faciliteren van “ontmoeting” tussen mensen. Het Groenhuis - als open werkplek - biedt kansen tot de noodzakelijke buurtvervlechting die we meer en meer missen in onze samenleving.

Zelf durven we spreken van inclusie 2.0. Van ‘ik wil er graag bij horen’ naar ‘wat kan ik – ondanks mijn beperking - voor mijn medemens betekenen’!

Het Groenhuis kwam tot stand met de gewaardeerde ondersteuning van:


· De Provincie Oost-Vlaanderen
· Gemeente De Pinte

 

 

Foto/reportage Jacueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Kerstparade Desteldonk viert vijfjarig bestaan.

DSC_0080-Aangepast.JPG

Desteldonk, een kleine fusiegemeente van Gent liet zich woensdag 26 december opmerken door een record Kerstparade en een ware volkstoeloop.

IMG_3369-Aangepast.JPG


Het is niet alleen “De Warmste Week” die records breekt maar ook in Desteldonk. Na slechts vijf jaar kunnen ze met trots zeggen meer dan 260 tractors, paradewagens en trucks aan de start gehad te hebben. Honderd meer dan vorig jaar. Van een traditie is er vooralsnog geen sprake van, daar is het te vroeg voor. Zeker is wel dat ze de komende jaren verder gaan. 

DSC_0333-Aangepast.JPG

“Aanvankelijk zijn we gestart met slechts 15 tractors en ieder jaar ging het in stijgende lijn tot we in 2017 reeds aan 150 deelnemers zaten” aldus Luc Bracke voorzitter van het Kerstcomité Desteldonk.
Ondanks het ijzig koude weer kon het Kerstcomité rekenen op een grote publieksopkomst, zelfs houtvuurtjes, Kerstmannetjes, enz waren hier en daar te zien op het parcours. De sfeer zat er bij velen goed in.

 

DSC_0325-Aangepast.JPG


Het bijna 9km lange traject deed zowel delen van Zaffelare (Vierweegse), Lochristi (Hoeksen) als Hijfte (Dorp) aan om zo terug via Nokerstraat en Rechtstraat naar het eindpunt in de Desteldonkstraat te rijden. De 260 tractors vonden na de tocht hun plekje op de terreinen van de familie Stevens waarna men een kort maar hevig vuurwerk kon aanschouwen.
 In de tent werd het vijfjarig jubileum verder gezet met een hapje, een drankje en een optreden van zangeres "Kate Lane" uit Mater-Oudenaarde.

 

Meer foto's: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10217865267165160&type=1&l=5a98e41f7a

 

Artikel: Marc De Clercq
Foto’s: Marc De Clercq, Georges Reynvoet

0
0
0
s2smodern

Nieuwjaarsbrunch in het Kokerpark - Brugse Poort

home-thaleia-1.jpg

In het Koperpark werd dit jaar weer de nieuwjaarsbrunch gegeven.

De ganse buurt komt samen om elkaar tijdens een hapje en een drankje een gelukkig , gezond en liefdevol 2019 te wensen.

Er was kinderanimatie, een heuse vinylbar met supertoffe muziek, en een muzikale doos waarmee er diverse prijzen te winnen waren.....kortom, de sfeer was weer troef hier in het Kokerpark!

 

tier

Foto/Reportage Jaqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Eérste Speakers Corner van 2019 - De mooiste Nieuwjaarsbrief

nieuwjaarsbrief-30.jpg

 

Zondag jongstleden was de éérste Speakers Corner van het jaar 2019, naar jaarlijkse traditie werd 'de mooiste nieuwjaarsbrief' voorgesteld. 

Marleen Gavel won de hoofdprijs, Marleen bracht een eigen tekst op de muziek van ’t Vliegerke van Walter De Buck, waar iedereen vrolijk van werd, ze won een gouden presse-papier van juwelier Julien De Maere.

 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Belgische Ambachtelijke Markt

Ambachtelijke-markt-22.jpg

 

Gent is een stad van traditie en ook van enovatie, van vernieuwing, van oude ambachten en nieuwe technieken, van de klassieke en Vlaamse keuken en van vernieuwende geuren, kleuren en smaken.

Op de Groentenmarkt is er nu de Belgische Ambachtelijke Markt, kortweg de BAM, waar iedereen vanaf nu terecht kan voor doughnuts, kazen, gerookte vis, charcuterie en traditionele wafels en met als nieuwe specialiteit de “bubble wafels”, voor de ambachtelijke markt staat Carl Demeester met zoals hij vertelde, zijn enige, echte cuberdons, zeg maar Gentse neusje.

De “bubble wafels” zijn veel luchtiger dan de traditionele, aldus Emrah Eryuce. Het deeg is meer vloeibaar zodat de wafel dunner is en in de bubbels zit lucht, toppings en fruit zorgen voor de afwerking en presentatie. Fijne charcuterie is er bij “Duke of Berkshire”, lekkere kazen bij “Kaasmeester Callebaut”, ambachtelijk gerookte zalm bij “ Salmo Salar” en de unieke doughnuts bij “Hoeked Doughnuts”.

 

JEAN BUYLE

0
0
0
s2smodern