Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Vrijwilligersbeurs vormt slotstuk Week van de Vrijwilliger

304223-F2_ridder_binnen-3-7c43f5-original-1550486205.jpg

 

Op zaterdag 2 maart 2019 zijn kandidaat-vrijwilligers welkom op de Vrijwilligersbeurs in de Ghelamco Arena. Een 60-tal organisaties geven er informatie over hun werking en wat vrijwilligers zoal kunnen doen. De beurs vormt het slotstuk van de Week van de Vrijwilliger (23 februari - 3 maart), waarin de Stad Gent alle vrijwilligers bedankt voor hun engagement.

Vrijwilligersbeurs in de Ghelamco Arena

Op zaterdag 2 maart 2019 vindt tussen 11 en 16 uur in de business lounge van de Ghelamco Arena de Vrijwilligersbeurs plaats. Kandidaat-vrijwilligers maken er kennis met een 60-tal diensten van de Stad Gent, het OCMW Gent, en organisaties uit onder meer de zorg-, cultuur- en onderwijssector. Bezoekers krijgen er uitleg en advies op maat over vrijwilligerswerk.

Gent dankt vrijwilligers voor hun engagement

De Vrijwilligersbeurs valt tijdens de Week van de Vrijwilliger, die plaatsvindt van 23 februari tot en met 3 maart 2019. Deze week is het uitgelezen moment om vrijwilligers te bedanken voor het engagement dat ze opnemen en anderen te motiveren om een engagement op te nemen.

 

Ook het Gentse stadsbestuur steekt tijdens deze week de handen uit de mouwen: verschillende schepenen gaan aan de slag en nemen een aantal vrijwilligerstaken over.

 

Bevoegde schepen Astrid De Bruycker trapt op zaterdag 23 februari de week af. Schepen De Bruycker gaat koken bij het Team Deen, een jongereninitiatief dat naast wekelijkse activiteiten ook tweemaandelijks een brunch organiseert voor moeders uit de Brugse Poort. Voor de gelegenheid worden de rollen omgedraaid en schuiven de vrijwilligers de voeten onder tafel. 

'Vrijwilligerswerk maakt gelukkig. Het helpt om zin en richting te geven aan het leven en zelfs om lichamelijk gezond te blijven. Een win-winsituatie, want veel organisaties hebben helpende handen nodig. Als stad willen we de match tussen organisaties en kandidaat-vrijwilligers helpen maken.'

Vrijwilligerspunt Gent: hét centrale aanspreekpunt voor vrijwilligerswerk

Sinds twee jaar beschikt Vrijwilligerspunt Gent over het digitaal platform www.vrijwilligerspunt.stad.gent. Het platform creëert een digitale ruimte waarin (kandidaat-)vrijwilligers en organisaties elkaar kunnen vinden en samen tot een ideale 'match' kunnen komen.

'Het valt op dat het aantal bezoekers op het digitale platform stijgt. Op dit moment zijn er 392 organisaties actief op zoek naar vrijwilligers op onze website. Met bijna 1.000 geregistreerde vrijwilligers en 194 openstaande vacatures zien wij daar dus nog veel mogelijkheden tot succesvolle samenwerkingen.'

1 op 7 Gentenaars doet het al. Nu jij nog

Onderzoek toont aan dat 13,9% van de Vlamingen vrijwilligerswerk opneemt. Voor Gent komt dat neer op zo'n 35.000 mensen. Onder het motto ‘1 op 7 Gentenaars doet het al. Nu jij nog’ wil het Vrijwilligerspunt Gent iedereen aansporen om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Alle info: https://vrijwilligerspunt.stad.gent

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Toetjes in de Scala

Toetje-1.jpg

 

Een toetje is een extraatje na de maaltijd, is een tipje slagroom op de kers van de taart, Scala serveert een toneel “Toetje” van de hand van Peter De Kemel en goed voor een paar uur knettergek toneel. Deinzenaar Peter De Kemel schreef begin de jaren tachtig zijn eerste toneelwerken, hij is genoegzaam bekend van heel wat streek gerelateerd toneelwerk.

Ook op filmgebied heeft De Kemel met een knipoog naar het werk van Cyriel Buysse diverse lichtvoetige producties achter zijn naam staan.

Toetjes bij Theaterplatform in theater Scala gaat in première op 9 maart in een regie van Nadine De Rycke en met Amber Verleyen, Peter De Kemel, Caressa De Vogelaere, Pieter Depouillon, Nanoi Alloo, Lezz Wauters en Charlotte Vande Weghe.

Knotsgekke komedie met herkenbare toestanden

Het verhaal draait rond Filiep en Annabel die op het eerste gezicht een perfect en gelukkig getrouwd koppel lijken. Maar wat blijkt? Filiep houdt er niet minder dan drie minnaressen op na en zijn echtgenote Annabel geeft hem van hetzelfde laken een broek, ze heeft ook een minnaar.

Als dan de minnaar en de minnaressen op het zelfde ogenblik bij Annabel en Filiep verschijnen gaan de poppen pas echt aan het dansen.

Maar er is ook nog de anders gerichte meid Albert om alles in goede banen te leiden. Het is wat men in theaterkringen een “deurenstuk” noemt, denken we maar aan “Boeing, Boeing” maar dan geprojecteerd in de huidige tijd en hedendaagse maatschappij. Toetjes gaat in première op zaterdag 9 maart om 20u. Overige speeldata: 16/3 en 22/3 om 20u en 10/3, 17/3 en 24/3 telkens om 15u. Inkom 17 € en reserveren kan via tel: 09 228 87 20 en via www.scalaplatform.be.

Komende producties

Maart is niet alleen de maand van komedies maar ook van ander theaterplezier binnen Scala. Op de programmatie zien we bijvoorbeeld Mo-Tar een nieuw muzikaal project van duizendpoot Gus Roan die we onder meer kennen van Nie Neute. Mo-Tar is “Music for Bikers” op vrijdag 1 maart om 20u30. Gentse frontman van Biezebaaze Kurt Burgelman geeft nog eens present op 8 maart om 20u30 in de Scala met

Moar Mens toch” een avond met nieuwe Gentse liedjes aan elkaar gelijmd met vertelsels en anekdotes.

Uiteraard zijn er nog andere optredens en voorstellingen in dit theaterhuis de komende maanden maar laat ons reeds even vooruit blikken naar de Gentse Feesten. Blikvanger zal dan zonder twijfel de herneming van het successtuk “Edith en Simone” worden. Het Theaterplatform pakt hiermee uit met een muziektheater productie over het leven van de wereldberoemde Franse zangeres Edith Piaf bekeken door de ogen van haar stiefzuster Simone. Verder is er volkstoneel met “’t Zit hem in een kleinigheid” en Gents cabaret met als titel “ Onder de Sterren”. Over dit alles meer en uitgebreider in de komende edities.

JEAN BUYLE

0
0
0
s2smodern

De Propere Fanfare op Kroegentocht - Brugse Poort

kroegentocht-18.jpeg

15 jaar De Propere Fanfare…. En dat vieren we met een kroegentocht langs 20 locaties in de Brugse Poort.

20 Locaties waar muziek werd gemaakt die zowel grensoverschrijdend als genre overschrijdend waren.

Voor elk wat wils, voor elk een kennismaking met een vereniging met zoveel diversiteit. 


Een zeer geslaagd project, waar de bewoners van de Brugse Poort nog maar eens bewezen hebben dat ze een hechte gemeenschap zijn.

 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Grootschalig onderzoek toont grote tevredenheid aan bij de Gentse bibliotheekgebruiker

303550-de_krook-f17601-large-1550068690.jpg

 

 

De Krook en de Gentse wijkbibliotheken scoren goed bij hun bezoekers. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalig gebruikersonderzoek. Vooral de collectie en het aanbod, maar ook de dienstverlening, het activiteitenaanbod en de openingsuren zorgen voor tevreden geluiden. Qua infrastructuur is er wel nog ruimte voor verbetering.

 

In januari 2019 maakte de VVBAD (Vlaamse Vereniging van Bibliotheek, Archief en Documentatie) de resultaten bekend van het grootschalige gebruikersonderzoek dat voor de tweede keer door de VUB-onderzoeksgroep TOR werd uitgevoerd bij (dit keer) 107 openbare bibliotheken. Gent scoort hierin uitzonderlijk goed. Het vorige onderzoek dateert inmiddels van 2004 en maakt dus een interessante vergelijking mogelijk.

 

Uit de algemene resultaten blijkt enerzijds dat de bibliotheek als instelling in veertien jaar tijd sterk is geëvolueerd, van ‘duf naar hip’, en anderzijds dat de tevredenheid van de gebruiker gestegen is over de hele lijn. Zo ook in Gent voor het netwerk van Bibliotheek De Krook (hoofdbibliotheek en veertien wijkbibliotheken).

 

In Gent peilt dit onderzoek ook meteen naar de tevredenheid over de nieuwe werking sinds de verhuis van de hoofdbibliotheek naar De Krook, en die blijkt heel groot te zijn. De gestegen uitleencijfers (ook in de wijkbibliotheken) én de bijna vier miljoen bezoeken aan De Krook op nog geen twee jaar tijd toonden al aan dat de gebruiker vlot de weg vindt naar de bibliotheek. Hij blijkt nu ook erg tevreden over zijn ervaring met het Gentse bibliotheeknetwerk. Kritische signalen zijn er wel nog over enkele infrastructurele tekorten én over de kinderziekten van een nieuwe werking in een nieuw gebouw.

 

De Gentse gebruiker is (nog meer dan in 2004) in het bijzonder tevreden over de collectie en het aanbod alsook over de dienstverlening en leenvoorwaarden, het uitgebreide activiteitenaanbod, het personeel (wat vriendelijkheid, bekwaamheid en hulpvaardigheid betreft) en de openingsuren. De lagere scores hebben voornamelijk betrekking op de infrastructuur, met name de signalisatie en de fietsenstalling (die in de hoofdbibliotheek nog niet beschikbaar was op het moment dat de enquête werd afgenomen). Qua flexibiliteit, schikking en vindbaarheid van de collectie en de snelheid en beschikbaarheid van het personeel krijgt de bibliotheek een vergelijkbare score als vorige keer. Niet bevraagd in het onderzoek, maar wel regelmatig vernoemd in de opmerkingen zijn de liften (beperkt aantal en trage snelheid) en de toiletten (voornamelijk het schaarse aanbod). In de opmerkingen vinden we ook opvallend veel lof terug voor de wijkbibliotheken (zowel over de vriendelijkheid van het personeel, de collectie als de openingsuren).

'Sinds de bevraging werden inmiddels een aantal verbeteringen doorgevoerd zoals het locatie-onafhankelijk terugbrengen ter bevordering van de flexibiliteit van de rijke collectie en de afwerking van de fietsstalling aan De Krook. Andere bijsturingen zitten in de pijplijn zoals het aanpassen van de signalisatie later dit voorjaar in de hoofdbibliotheek én er worden extra toiletten in de planning voorzien. De Stad zet verder in op het netwerk, door in deze legislatuur maar liefst drie wijkbibliotheken te vernieuwen (Gentbrugge, Oostakker en Wondelgem). In april zal ook de omgeving rond De Krook klaar zijn. Iets om naar uit te kijken!'

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

'De Kluivers' vieren het late nieuwjaar...

Kluivers_2.jpg

Gisterenavond (16/02/2019) waren we te gast op de jaarlijkse (ietwat late) Nieuwjaarsreceptie van "De Kluivers F.V". Het late gebeuren is doelbewust, zo noemen ze zichzelf een vereniging met 'DER ES NE HOEK AF'.

'De Kluivers' zijn een  Genste Socio Culturele Maatschappij die heel wat organiseren op jaarbasis, zoals....wandelingen in en rond Gent, Jaarlijkse receptie, moederdag ontbijt, een eetfestijn, een Gensche kwies en zo veel meer...

De vereniging die reeds 11 jaar bestaat, stamt uit een Karnavalvereniging, en heeft zo'n 50-tal officiële leden, ook Annelies Storms die in een speech het Culturele aspect van de groep naar voren bracht wilde ook wel eens de achtergrond aan de weet te komen.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_februari2019_DSC_0019.jpg

Zo heeft de vereniging vorig jaar de VZW De Olijfboom gesponsord voor hun Sinterklaasfeest, alsook FREE FOOD GENT die een kerstfeest organiseerde voor de minder bedeelden.

Heel wat vrijwilligers werden in de bloemetjes gezet alsook de uitbater van de H. Hartkring Adhemar (Chico) die het Peterschap van de groep op zijn naam heeft staan.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_februari2019_DSC_0040.jpg

Wie lid wil worden van deze groep kan contact opnemen met William (voorzitter) Van Driesche, de groep is gekoppeld aan een facebook account onder de naam "Da es mijn Gent".

Na het verorberen van de nodige Gentse specialiteiten, en het gerstennat, zorgden Leander en Ilona (Vertriest) voor de muzikale omlijsting, heel wat Gentse liedjes passeerden de revue en de ambiance was flink aan te voelen ....

Meer foto's van deze gezellige avond zijn te bekijken via onderstaande link:

https://myalbum.com/album/EJ126MkA5Jbh

 

Didier De Wever

 

 

 

  

0
0
0
s2smodern

Speakers Corner - wat met de St. Annakerk ?

Speakers_Corner.jpg

 

Speakers Corner liet gisteren alle partijen in de herbestemming van de St Annakerk aan het woord.

Elkeen kon zijn bedenkingen, gevoelens en grieven naar voren brengen. Wat gaat er nu gebeuren? Welke bestemming zal ze krijgen? Wie zal welke kosten dragen?

Dat is voorlopig nog koffiedik kijken….alle pistes liggen eigenlijk nog open.


Maar een ordinaire Delhaize , waar je kattenvoer kunt kopen , wordt het niet verzekerde schepen Sami Sougir.

 

Reportage: Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern