Cultuur In Beeld zoekt medewerker voor sponsoring te werven. (Enkel voor de werking van de vzw)
We zoeken ook medewerkers om mee te helpen aan ons cultureel patrimonium.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team..
Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Vraag tijdig de (reis)documenten aan die u nodig heeft tijdens de kerstvakantie

Reispapieren.jpg

Tijdens de eindejaarsperiode gelden aangepaste openingsuren voor de loketten van de Dienst Burgerzaken. Als u in die periode naar het buitenland reist, doet u er goed aan tijdig uw aanvraag voor de nodige reis- en identiteitsdocumenten in te dienen.
Reispas

Wie van plan is om in de periode tussen kerstdag en nieuwjaar (van maandag 25 december 2017 tot en met dinsdag 2 januari 2018) op reis te vertrekken naar een land waarvoor een reispas is vereist, doet er goed aan de aanvraag voor een nieuwe reispas zo vlug mogelijk persoonlijk in te dienen in het Administratief Centrum Zuid, Dienst Burgerzaken – Loket Rijden, Reizen en Verkiezingen (1e verdieping.), W. Wilsonplein 1, 9000 Gent of in een van de dienstencentra van de Dienst Burgerzaken.

De aanvraag moet ten laatste op vrijdag 15 december 2017 gebeuren in de gewone procedure (84 euro), of ten laatste op woensdag 20 december 2017 (voor 15 uur) in de veel duurdere spoedprocedure (259 euro). De prijzen zijn geldig tot 31 december 2017. Bij een latere aanvraag (zowel in de gewone als in de spoedprocedure) zal de reispas ten vroegste beschikbaar zijn vanaf woensdag 3 januari 2018.
Kids-ID

Kinderen onder de twaalf jaar die tijdens de komende kerstvakantie op reis vertrekken naar een land waarvoor geen reispas vereist is, hebben een Kids-ID nodig. Een van de ouders doet de aanvraag best zo vlug mogelijk, samen met het kind, in het Administratief Centrum Zuid, Dienst Burgerzaken –  Loket Identiteit (gelijkvloers), W. Wilsonplein 1, 9000 Gent of in een van de dienstencentra. De periode voor het opmaken van een Kids-ID kan oplopen tot 20 werkdagen. Voor de aanvraag brengt u een recente, gelijkende pasfoto mee en zeven euro.
Elektronische identiteitskaart (eID)

In bepaalde landen en door verschillende reisagentschappen worden elektronische identiteitskaarten enkel aanvaard als ze op het ogenblik van de reis nog een bepaalde periode geldig zijn. Wie op reis vertrekt, controleert dus best de geldigheid van zijn huidige eID en informeert naar de geldigheidsvoorwaarden voor de eID. Vraag indien nodig tijdig een nieuwe kaart aan. Doorgaans ontvangt u een drietal weken na de aanvraag van uw nieuwe identiteitskaart uw codes per post. Met die codes kan u uw identiteitskaart komen afhalen en activeren.

Indien u toch sneller een eID of een Kids-ID nodig hebt, kan u in het Administratief Centrum Zuid een dringende aanvraag doen (90 euro en aflevering na drie werkdagen bij een aanvraag voor 12.30 uur of vier werkdagen bij een aanvraag na 12.30 uur) of een zeer dringende aanvraag (140 euro en aflevering na 2 werkdagen bij een aanvraag voor 12.30 uur of 3 werkdagen bij een aanvraag na 12.30 uur).

Een overzicht van de verplichte reisdocumenten per land vindt u op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
Dienstregeling tijdens de kerstperiode

Enkel op woensdag 27 en vrijdag 29 december 2017 zijn de loketten Identiteit, Verhuizen, Uittreksels, Rijden, Reizen, Geboorte, Huwen en Samenwonen, Overlijden en Migratie open, van 9 tot 12.30 uur. Op zaterdag 30 december kan u bij de loketten terecht na afspraak van 9 tot 12.30 uur.

Op woensdag 27 en vrijdag 29 december 2017 zijn ook de dienstencentra Gentbrugge, Nieuw Gent, Sint-Amandsberg & Wondelgem open van 9 tot 12.30 uur. De andere dienstencentra zijn gesloten tijdens de kerstperiode.

Voor meer inlichtingen kan men terecht in Dienst Burgerzaken, Administratief Centrum Zuid of in een dienstencentrum van de Dienst Burgerzaken.

Informatie: Joachim Van Schoors, Dienst Burgerzaken, tel. 09 266 84 71,
e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern

Symposium GentLevert over duurzame stadsdistributie.

Gentlevert.jpg

De Stad Gent wil naar een slimme en duurzame stadsdistributie. Dat veronderstelt het herdenken van de logistieke keten. Om daar meer inzicht in te krijgen, heeft de vzw GentLevert samen met het departement mobiliteit en openbare werken van de Vlaamse overheid een symposium georganiseerd.
Op 7 november 2017 kwamen 150 deelnemers uit overheden, bedrijven, belangengroepen en academische wereld bij elkaar om nieuwe ontwikkelingen op het vlak van slimme stadsdistributie en logistiek te bespreken. Eerst was er een voorstelling van het algemene Vlaamse beleidskader en het unieke concept van vzw GentLevert — een publiek-private samenwerking rond stedelijke distributie. Daarna pleitte de Vlaamse Waterweg voor meer transport en logistiek via de waterwegen, zeker interessant voor een waterrijke stad als Gent. In een afsluitend panelgesprek benadrukten de schepenen van Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven het belang van meer samenwerking en kennisdeling tussen de steden.

Na het symposium bleef het niet stil rond dit thema. Zo mag GentLevert zich voorstellen op de Nederlandse ambassade in Brussel. Daarnaast brachten heel wat bedrijven innovatieve ideeën en concepten aan voor het Gentse stadsdistributieplatform. Het departement Mobiliteit en Openbare Werken zal een Vlaamse werkgroep rond stedelijke logistiek oprichten. Er was ook veel interesse uit andere centrumsteden voor de datamonitoring en het bevoorradingsprofiel van de Gentse binnenstad.

(Didier De Wever)0
0
0
s2smodern

Merelbeke en Destelbergen sluiten zich aan bij UiTPAS Gent

Uitpas-regio-Gent.jpg

Op 1 januari 2018 sluiten de gemeenten Destelbergen en Merelbeke zich aan bij UiTPAS Gent. Voortaan zullen de 3 gemeenten samen UiTPAS regio Gent vormen. Met de UiTPAS regio Gent kan men punten sparen en genieten van UiTPAS voordelen in de volledige regio.
Populaire spaar- en voordelenkaart

30.700 Zoveel mensen kochten de voorbije jaren een UiTPAS Gent. Hiermee groeide UiTPAS Gent uit tot een populaire spaar- en voordelenkaart voor cultuur, sport & vrije tijd. Het gebruik van UiTPAS is eenvoudig. Door geregeld aan cultuur, sport of jeugdactiviteiten te doen spaar je punten. Die punten kan je omruilen voor tal van voordelen: gratis tickets, kortingen voor voorstellingen, concerten of een museumbezoek, boeken, gadgets, ....
UiTPAS regio Gent = één kaart voor Gent, Merelbeke en Destelbergen

Op 1 januari 2018 sluiten de gemeenten Destelbergen en Merelbeke zich aan bij UiTPAS Gent. Voortaan zullen de 3 gemeenten samen UiTPAS regio Gent vormen. Met UiTPAS regio Gent hebben pashouders nu een kaart in handen waarmee ze op meer dan 150 plaatsen in Gent, Merelbeke en Destelbergen punten kunnen sparen en van voordelen kunnen genieten. Gentenaars kunnen vanaf 1 januari hun UiTPAS met andere woorden ook gebruiken in Merelbeke en Destelbergen en omgekeerd zullen inwoners van Merelbeke en Destelbergen ook van het ruime UiTPAS-aanbod in Gent kunnen genieten.
Kansentarief geldig in de volledige regio

Voor vele mensen betekent hun UiTPAS niet alleen een spaar- en voordelenkaart, maar ook een kortingskaart. Wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming bij het ziekenfonds, in schuldbemiddeling of in budgetbegeleiding is, kan een UiTPAS met kansentarief aankopen. Vanaf 1 januari kunnen nu ook inwoners van Merelbeke en Destelbergen een UiTPAS met kansentarief aankopen. Met een UiTPAS met kansentarief krijgt men 80% korting bij alle UiTPAS-partners uit de volledige regio.

In Gent is het UiTPAS-verhaal een groot succes: er zijn al 30.733 UiTPAS-kaarten verkocht, waarvan 67% aan mensen met een kansentarief. Deze Gentenaars kunnen vanaf 1 januari ook in Destelbergen en Merelbeke terecht en krijgen zo nog een breder aanbod van culturele, sport- en vrijetijdsactiviteiten.'
Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

Met de UiTPAS wordt de vrijetijdsparticipatie van elke Destelbergenaar aangemoedigd. Wij zijn hierbij ook bijzonder enthousiast over de invoering van een kansentarief, waarbij mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming voortaan aan lagere prijzen kunnen deelnemen aan het vrijetijdsaanbod. De echte uitdaging ligt in het bereiken en motiveren van deze doelgroep, een doel waar de gemeente- en OCMW-diensten zich gezamenlijk achter willen scharen.'
Schepen voor cultuur André De Groote en OCMW-voorzitter Liliane Lebon - Destelbergen

Om een UiTPAS met kansentarief aan te kopen gaat men met de identiteitskaart en een attest van verhoogde tegemoetkoming, schuldbemiddeling of budgetbeheer langs bij een verkooppunt in de eigen gemeente.

Met de lancering van de UiTPAS worden de gemeentegrenzen opengebroken en wordt het aanbod gigantisch uitgebreid. Het is een schitterende zaak dat iemand die het financieel moeilijker heeft vanaf 1 januari aan een zeer voordelig tarief kan zwemmen in Merelbeke, naar een film kan gaan in Gent of aan een vakantiekamp kan deelnemen in Destelbergen. Met de UiTPAS komen we écht tegemoet aan de wensen en verwachtingen van gebruikers'
OCMW-voorzitter Egbert Lachaert en schepen van cultuur Bertrand Vrijens - Merelbeke

Een UITPAS regio Gent aankopen?

    Verkooppunten Gent: www.uitingent.be/uitpas/verkooppunten

    Verkooppunten Merelbeke: www.merelbeke.be/UITPAS

    Verkooppunten Destelbergen: www.destelbergen.be/uitpas

    Wie recht heeft op een UiTPAS met kansentarief koopt zijn/haar UiTPAS in de gemeente waar hij/zij gedomicilieerd is.

    Een UiTPAS kost 5 euro. Kinderen en jongeren tot 18 jaar betalen 2 euro. Een UiTPAS met kansentarief kost 1 euro.


(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern

Warme buurtevenementen in de Gentse wijken

Warme-buurtevenementen.jpg

Tussen half december 2017 en begin februari 2018 organiseren bewonersgroepen, buurtwerkers en wijkpartners warme buurtevenementen in verschillende Gentse wijken. Op die manier wensen buren elkaar en hun bezoekers een fijn en inspirerend burenjaar.

De Dienst Ontmoeten en Verbinden van de Stad Gent nodigt alle Gentenaren uit om deel te nemen aan de buurtevenementen in de verschillende wijken. Door mee te doen aan deze initiatieven leren buren elkaar (beter) kennen en versterken ze hun onderlinge contacten. Het programma van alle warme buurtevenementen is terug te vinden op de website van de Stad Gent.

Overzicht van de warme buurtevenementen

Dampoort: Warm Winterontbijt op zaterdag 16 december 2017 van 9 tot 12 uur in Buurtcentrum Dampoort, Doornakkerstraat 54 en in het OCMW, Wittemolenstraat 89, Sint-Amandsberg

Sluizeken-Tolhuis-Ham: Warm Winterfeest op zaterdag 16 december 2017 van 16 tot 20 uur in Buurtcentrum Sluizeken, Godshuishammeke 20, Gent


Brugse Poort-Malem: nieuwjaarsevenementen

Nieuwjaarsbrunch op zaterdag 6 januari 2018 van 10 tot 13 uur in Buurtcentrum Brugse Poort, Kokerstraat 36 (Kokerpark), Gent

Nieuwjaarsreceptie op vrijdag 19 januari 2018 van 15.30 tot 18.30 uur op het Fonteineplein, Gent


Muide-Meulestede-Afrikalaan: nieuwjaarsreceptie op zaterdag 13 januari 2018 van 11 tot 14 uur in De Buurtloods, Patrijsstraat 10, Gent


Gentbrugge: nieuwjaarsreceptie op zaterdag 13 januari 2018 van 17.30 tot 20 uur in Buurtcentrum Gentbrugge, E. Hullebroeckplein 1, Gent


Bloemekenswijk: nieuwjaarsreceptie op vrijdag 19 januari 2018 van 18 tot 20 uur in Buurtcentrum Bloemekenswijk, Frans Van Ryhovelaan 119, Gent


Ledeberg-Moscou: nieuwjaarsreceptie op zaterdag 20 januari 2018 van 16 tot 19 uur in Parochiezaal, Ledebergplein 21, Ledeberg


Nieuw Gent-Steenakker: nieuwjaarsontbijt op zondag 21 januari 2018 van 9 tot 12 uur in Buurtcentrum Nieuw Gent en Welzijnsbureau Nieuw Gent, Rerum-Novarumplein, Gent


Macharius-Heirnis: nieuwjaarsreceptie op zodag 21 januari 2018 van 11 tot 14 uur in Buurtcentrum Macharius, Tarbotstraat 61A, Gent


Rabot-Blaisantvest: nieuwjaarsreceptie op zaterdag 27 januari 2018 van 9 tot 12 uur in Buurtcentrum Rabot, Jozef II-straat 104-106, Gent


Bernadette: nieuwjaarsreceptie op zaterdag 27 januari 2018 van 14 tot 17 uur in het Sleutelbloempark, Sint-Amandsberg


Rooigem: nieuwjaarsreceptie op zondag 28 januari 2018 van 11 tot 13 uur in Buurtcentrum Rooigem, Linnenstraat 27, Gent


Watersportbaan: nieuwjaarsactiviteit op vrijdag 2 februari 2018 van 14.30 tot 19 uur in Open Huis Watersportbaan, Verenigde Natieslaan 2, Gent  


Informatie: Kristel De Maeseneire, Dienst Ontmoeten en Verbinden, tel. 09 266 55 50 , e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(Didier De Wever)


0
0
0
s2smodern

Afwijking wekelijkse rustdagen 2018 én koopzondagen 2018

Koopzondagen.jpg

Afwijking wekelijkse rustdagen 2018 én koopzondagen 2018 Ligt uw handelszaak in de zone 9000 Gent of de sfeergebieden? U kunt uw zaak op sommige wettelijk verplichte rustdagen van 2018 toch openen.
Het overzicht van de 15 afwijkingen op de wekelijkse rustdag en koopzondagen 2018 voor handelaars in 9000 Gent — inclusief de sfeergebieden — ligt vast en vindt u hier De lijst met afwijkingen op de wekelijkse rustdag voor de deelgemeenten is nog niet volledig, meer nieuws hierover volgt. Bijkomende afwijkingen in de zone 9000 Gent of de sfeergebieden kan het stadsbestuur niet toestaan. Dit omdat het maximale aantal afwijkingen op de wekelijkse rustdag van vijftien is bereikt. Informatie over het maximaal aantal afwijkingen in het kader van de erkenning als toeristisch centrum vindt u hier.

(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern

Restauratie "Gentse Vooruit".

De-Vooruit-Gent.jpg
De Vlaamse regering maakt tussen 2019 en 2023 10,8 miljoen euro vrij voor de restauratie van het Gentse kunstencentrum Vooruit.
Met deze restauratie zal het voormalig volkshuis schitteren als toonaangevend voorbeeld van een zinvolle herbestemming van een beschermd monument.

De Gentse Vooruit krijgt jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers over de vloer. De restauratiewerken zijn noodzakelijk voor de instandhouding van het gebouw. Ze moeten ook bijdragen aan een verbeterde circulatie en toegankelijkheid.Er zijn ook ingrepen gepland om de museumgang en de Majolicazaal beter toegankelijk te maken. De uitvoering van de restauratie bestaat uit vijf fasen, waarbij tussen 2019 en 2023 jaarlijks een erfgoedpremie wordt toegekend met een totaal van 10,8 miljoen.Tijdens de werken zal het kunstencentrum open blijven. In overleg met de architect en de aannemer en in samenwerking met de stedelijke dienst Monumentenzorg, worden er ook werf rondleidingen gepland gedurende de restauratiewerkzaamheden.
 
(De Wever Didier)

 
 
 
 
0
0
0
s2smodern