Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Van Rossem, rijke anarchistische politieker en beursgoeroe overleden

van-rossem.JPG

 

Een mens is overleden en dit is uiteraard spijtig, een merkwaardig mens, Jean Pierre Van Rossem, is niet meer.

Merkwaardig omdat hij de tegendraadse man was en nooit verlegen was om mensen verbaal aan te vallen, brute uitspraken te doen en schuttingwoorden te gebruiken.

Zijn uitroep tijdens de aanstelling van Koning Albert I van “vive la republique d’Europe” bleef lang nazinderen.

De man kreeg internationale belangstelling met zijn Moneytron, zijn beurs beheersende systeem, maar toen Van Rossem de politiek instapte haalde hij met zijn R.O.S.S.E.M partij zetels in het parlement.

De levensstijl van Jean Pierre was op zijn minst flamboyant te noemen, denken we maar aan zijn blitse automobielpark, sigaretten gebruik en voorliefde voor mooie dames.

van-rossem-2.JPG

Drie jaar geleden spraken we nog met Jean Pierre, het werd een indringend gesprek met gevoel, maatschappelijke kritiek en menselijkheid.

Van Rossem was er met de fiets, de Ferrari’s waren er niet meer bij, zijn sigaretje wel nog.

 

Jean Buyle

0
0
0
s2smodern

Winterevenementen in de Gentse wijken

Dampoort-1.jpg

Tussen half december 2018 en eind januari 2019 organiseren bewonersgroepen, buurtwerkers en wijkpartners winterevenementen in verschillende Gentse wijken. Op die manier wensen buren elkaar en hun bezoekers een fijn en inspirerend burenjaar.

 

De Stad Gent nodigt alle Gentenaren uit om deel te nemen aan de winterevenementen in verschillende wijken. Traditiegetrouw staan deze activiteiten in het teken van ontmoetingen tussen buren en willen ze mensen met elkaar verbinden.

 

Het aspect 'verbinden' kreeg dit jaar op een originele manier vorm: de uitnodigingen zijn voorzien van een afscheurbaar postkaartje met daarop een oude foto van de wijk. De kaartjes met 'Beste wensen uit ... ' kunnen apart verstuurd worden naar familie, vrienden of kennissen. Of ze kunnen als heuse 'collector's items' een brug slaan tussen oud en nieuw.

 

Door te werken met herkenbare beelden uit de Gentse wijken, zet het buurtwerk volop in op buurtidentiteit. De kaartjes geven vorm aan een gezamenlijk buurt-verleden en maken mensen trots op hun buurt.

Overzicht van de winter-buurtevenementen

Dampoort: Winterontbijt op zaterdag 15 december 2018 van 9 tot 12 uur in Buurtcentrum Dampoort, Doornakkerstraat 54 en in het OCMW, Wittemolenstraat 89, Sint-Amandsberg

 

Sluizeken-Tolhuis-Ham: Winterfeest op zaterdag 15 december 2018 van 16 tot 19 uur in Buurtcentrum Sluizeken, Godshuishammeke 20, Gent

 

Brugse Poort-Malem: nieuwjaarsevenementen

 • Nieuwjaarsbrunch op zaterdag 12 januari 2019 van 10 tot 13 uur in Buurtcentrum Brugse Poort, Kokerstraat 36 (Kokerpark), Gent 
 • Nieuwjaarsreceptie op vrijdag 18 januari 2019 van 15.30 tot 18.30 uur op het Fonteineplein, Gent
 

Muide-Meulestede-Afrikalaan: nieuwjaarsfeest op zaterdag 12 januari 2019 van 11 tot 14 uur in Buurtloods Lucien De Ridder, Patrijsstraat 10, Gent

 

Gentbrugge: nieuwjaarsfeest op zaterdag 12 januari 2019 van 17.30 tot 20 uur in Buurtcentrum Gentbrugge, E. Hullebroeckplein 1, Gent

 

Bloemekenswijk: nieuwjaarsreceptie op vrijdag 18 januari 2019 van 16 tot 19 uur op het Edmond van Beverenplein, Gent

 

Nieuw Gent-Steenakker: nieuwjaarsontbijt op zondag 20 januari 2019 van 9 tot 12 uur in Buurtcentrum Nieuw Gent en Welzijnsbureau Nieuw Gent, Rerum-Novarumplein 180, Gent

 

Macharius-Heirnis: nieuwjaarsreceptie op zondag 20 januari 2019 van 11 tot 14 uur in Buurtcentrum Macharius, Tarbotstraat 61A, Gent

 

Watersportbaan: nieuwjaarsfeest op vrijdag 25 januari 2019 van 17.30 tot 21 uur in Buurthuis De Kring, Neermeerskaai 2, Gent

 

Rabot-Blaisantvest: nieuwjaarsontbijt op zaterdag 26 januari 2019 van 9 tot 11 uur in Buurtcentrum Rabot, Jozef II-straat 104-106, Gent

 

Bernadette: nieuwjaarsfeest op zaterdag 26 januari 2019 van 14 tot 17 uur in Edugo Sint-Bernadette,

Sint-Bernadettestraat 249, Sint-Amandsberg

 

Ledeberg-Moscou: nieuwjaarsreceptie op zaterdag 26 januari 2019 van 16 tot 19 uur in Parochiezaal, Ledebergplein 21, Ledeberg

 

Rooigem: nieuwjaarsreceptie op zondag 27 januari 2019 van 11 tot 13 uur op het Malpertuusplein aan de Brugsesteenweg (ter hoogte van de bushalte)

 

Bewoners kunnen voor het programma van het winterevenement in hun buurt terecht op de website van de Stad Gent.

Nieuwjaarsevenementen van bewonersgroepen in Gent

Bovenstaande winterevenementen zijn georganiseerd door of in samenwerking met de Dienst Ontmoeten en Verbinden van de Stad Gent. Daarnaast zijn er ook nog nieuwjaarsevenementen die bewonersgroepen zelf organiseren. Een voorbeeld daarvan is de nieuwjaarsreceptie in Zwijnaarde op zondag 6 januari 2019 van 11 tot 13 uur. Op het dorpsplein aan de kiosk kan iedereen terecht voor live muziek, Zwijntjesbier en andere alcoholische en niet-alcoholische dranken, hapjes, gezellige vuurkorven om je aan te warmen en nog veel meer.

Meer informatie hierover op de website van Uit in Gent.

Didier De Wever

 
0
0
0
s2smodern

De Lieve te boek

De-Lieve-te-boek---klein.jpg

 

De Lieve, “tscoenste juweel dat de stede” heeft is de titel van een lijvig boek over de “Gentsche Lieve”, een uitgave van de tijdelijke vereniging De Gentsche Lieve en reeds aan een derde en bijgewerkte druk toe.

Uit weg en toegang naar Noordzee

Gent, gelegen aan de samen vloeiing van Schelde en Leie, de middeleeuwste industriestad van Vlaanderen bij uitstek en de grootste stad na Parijs aan deze kant van de Alpen zocht een vrije en rechtstreekse verbinding naar de zee. Een kanaal aanleggen was de oplossing maar dit was in die tijd niet zo evident.

Feit is dat de graafwerken, volgens sommige bronnen reeds in 1228, definitief van start gingen in 1251.

Het was gravin Margareta van Constantinopel die de toestemming gaf voor een kanaal aan te leggen tussen Gent en naar de haven van Damme om van daar uit het Zwin en de open zee te bereiken.

Plannen worden waterweg

Het graven van het 45 kilometer lange kanaal duurde 18 jaar en we schrijven 1269 als het Lieve kanaal in gebruik kon genomen worden.

Van dan af konden de platbodems van max 4,5m lang en 2,5m breed met een diepgang van ongeveer 90cm het transport verzekeren van Gent naar het Zwin. Het Lieve kanaal werd afgezoomd met een aarden pad en trekweg om de bootjes vooruit te krijgen, te trekken.

Tussen Gent en Brugge waren er een dertigtal bruggetjes over de Lieve met meestal aan daaraan herbergen gelegen om de boortrekkers rust te gunnen en te voorzien van eten en drinken. Regelmatig stonden op de waterweg de zogenaamde “rabotten” of een systeem met een sluisfunctie.

De scheepjes werden erover getild of langs gesleept. Maar de tijden veranderen en het reliëf kreeg een ander uitzicht door de natuur elementen, het Zwin verzandde.

Keizer Karel liet daarom een bredere waterloop, de Sassevaart, graven in 1547 en in 1847 kwam er het Schipdonkkanaal.

Dit alles en nog veel meer kan men in het boek “De Lieve” lezen, een gedegen en spannende studie met zeer waardevolle informatie en verlucht met heel wat foto’s en kaarten van toen en nu.

Het boek De Lieve is een uitgave van De tijdelijke Vereniging De Gentsche Lieve.

 

Jean Buyle

 

 

0
0
0
s2smodern

Champagnedegustatie met Philippe Roels te Drongen

03champagne.jpg

Vorige week was onze reporter (Jacqueline Dumortier) te gast bij onze Wijnsommelier Philippe Roels te Drongen (Vitis Vin) voor een uitnemende Champagnedegustatie.

Philippe die we al een tijdje volgen via onze website, onder de noemer "op stap met Philippe" had enkele (top)sommeliers uitgenodigd voor het keuren, (blindelings)proeven en beoordelen van een 18-tal soorten van champagne's.

 

Of onze reporter ééntje mocht meeklinken is niet geweten ...

 

Foto/reportage Jacqeuline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Feest met de Vikingen in het Winterwonderkasteel

viking.jpg

 

Winterwonderkasteel is ook dit jaar weer van de partij in Winter in Gent. Van zaterdag 15 december 2018 tot en met zondag 6 januari 2019 is het Gravensteen gehuld in een feestelijk jasje, met feeërieke kerstversiering, magische verlichting, knetterende vredevuren en een rijkelijk gedecoreerde feestdis. De aanwezigheid van woeste Vikingen, het thema van dit jaar, is voelbaar in de burcht. Net als vorige jaren is er een pop-up Winterbar en blijft het Winterwonderkasteel tijdens de kerstvakantie open tot 22 uur.

Vikings op bezoek in het Winterwonderkasteel

De Winterfeesten katapulteren het Gravensteen dit jaar helemaal terug naar het jaar 880. De heersende graaf Boudewijn de Kale is als de dood voor de veroveraars uit het Hoge Noorden. Hoe biedt hij weerwerk aan deze zeevarende Germanen? Hij nodigt de Engelse koning Alfred en zijn jonge raadgever Uhtred uit, en samen bedenken ze een vredeplan. Uhtred, die bij de Noormannen opgroeide, brengt ook enkele jeugdvrienden mee. Die moeten zeker gunstig worden gestemd. De graaf combineert daarom zijn eigen Kerstfeest met de tradities uit het Hoge Noorden. Dé sleutelfiguur is Uhtred. Hij is de link tussen beide volkeren. Maar steeds opnieuw blijkt die spoorloos te verdwijnen. Op zoek naar Uhtred dus!

Programma

Op vrijdag 14 december om 19 uur opent het Gravensteen zijn deuren voor de officiële start van de vijfde editie van Winterwonderkasteel. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen, om 20 uur kan iedereen uit volle borst meezingen met Allez Chantez en afsluiten doen we met een drankje in de pop-up Winterbar.

 

Iets drinken in de middeleeuwse stallingen van het Gravensteen? Het kan in de pop-up Winterbar! In een gezellig decor geniet u van een glühwein of biertje, een kans die u maar één keer per jaar krijgt. De winterbar is vrij toegankelijk en is open tot 23 uur. Het laatste glas wordt geschonken een kwartier voor het sluiten van de bar.

 

De Winterbar in het Gravensteen is ook dit jaar weer een week lang de Warmste Winterbar. Vanaf zaterdag 15 december 2018 schenkt Historische Huizen Gent per verkochte glühwein 1 euro aan Ekoli vzw. Deze organisatie wil wetenschap toegankelijk maken voor kinderen en jongeren die niet altijd toegang hebben tot wetenschappen.

 

Deze eindejaarsperiode geniet u in het Gravensteen nog meer dan anders van het prachtige uitzicht over de verlichte binnenstad. Winterwonderkasteel is tijdens de kerstvakantie immers uitzonderlijk open tot 22 uur.

Historische Huizen Gent in een nieuwe huisstijl

Historische Huizen Gent lanceert met Winterwonderkasteel ook meteen de nieuwe huisstijl. Met een nieuw logo, frisse kleuren en intrigerende beelden wil Historische Huizen Gent zowel de fysieke huizen, de programmatie als de evenementen een nieuwe look geven. Een vernieuwde website is gepland voor het voorjaar 2019.

Praktisch

Winterwonderkasteel in het Gravensteen (Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent), van zaterdag 15 december 2018 tot en met zondag 6 januari 2019

 • zaterdag 15 december 2018: open van 10 tot 22 uur
 • zondag 16 tot donderdag 20 december 2018: open van 10 tot 18 uur
 • vrijdag 21 december 2018 tot zondag 6 januari 2019: open van 10 tot 22 uur
 • gesloten op 24, 25 en 31 december 2018 en 1 januari 2019
 

Tickets zijn verkrijgbaar tot een uur voor sluitingstijd.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Circulatiewijzigingen in sector Tolhuis

297255-definitieve-kaart-bewonersbrief-5b3db8-large-1543934383.jpg

Op vrijdag 7 december 2018 wijzigt de verkeerscirculatie in sector Tolhuis. Dit is een van de maatregelen die in maart 2018 werden voorgesteld naar aanleiding van de evaluatierapporten van het Circulatie- en het Parkeerplan.

 

Eind september 2017 werden al een eerste keer wijzigingen doorgevoerd om sluipverkeer door de wijk te ontmoedigen. Na evaluatie bleek dat er nog steeds een aantal automobilisten door deze woonwijk rijden richting Dampoort, om de R40 te vermijden. Om dat probleem op te lossen, wijzigt opnieuw in een aantal straten de rijrichting.

 
 1. De rijrichting op de Minnemeersbrug draait weer om, richting Kongostraat.
 2. De Huidevetterskaai wordt enkelrichting van Nieuwland tot de Kongostraat, en van Nieuwland tot de Groenbrugstraat.
 3. De rijrichting in de Warandestraat keert om, weg van de Dampoortstraat.
 4. In de Zondernaamstraat geldt eenrichtingsverkeer van aan de Dampoortstraat tot aan de Keizer Leopoldstraat, richting Keizer Leopoldstraat. In het stuk tussen de Pijndersstraat en de Keizer Leopoldstraat, keert de rijrichting van de Zondernaamstraat om, ook in de richting van de Keizer Leopoldstraat.
 5. De rijrichting in de Keizer Leopoldstraat draait om (van de Zondernaamstraat richting Reke).
 6. De rijrichting in de Metselaarsstraat en de Stukwerkersstraat draait om in de stukken die aansluiten op de R40 Dok-Zuid.
 7. De Kraankindersstraat wordt opnieuw een dubbelrichtingstraat. Parkeren is er enkel nog mogelijk aan de kant van De Centrale.
 8. In de Ham verandert de situatie als volgt:
 • Er geldt eenrichtingsverkeer van Reke tot het kruispunt met de Blekerijstraat.
 • Er geldt tweerichtingsverkeer tussen het kruispunt met de Blekerijstraat en het kruispunt met de Kraankindersstraat.
 • Van aan het kruispunt met de Kraankindersstraat draait in de Ham de rijrichting om. Daar geldt eenrichtingsverkeer van het Stapelplein richting Kraankindersstraat. De laatste 70 meter voor het Stapelplein blijven tweerichtingsverkeer. Bussen en taxi’s blijven zoals nu in beide richtingen rijden.
 

Deze aanpassingen worden uitgevoerd op vrijdag 7 december 2018. De borden worden al vroeger geplaatst, maar blijven afgedekt. Alle bewoners krijgen een brief, en tekstkarren wijzen autobestuurders op de wijzigingen.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern