Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

"Iedereen anders, allemaal Gent": jongeren aan het woord

264112-iedereenanders-214bea-large-1510648221.jpg

Respectvol samenleven in diversiteit is het thema van de campagne “Iedereen anders, allemaal Gent”, die de Stad Gent eind 2017 lanceerde. Jongeren vormen de meest diverse demografische groep in Gent. Naar aanleiding van de Jong & Wijze maand nemen verschillende Gentse jongeren nu het woord over wat hen bindt: hun stad.

Wat maakt jou Gents?

Het Gentse stadsbestuur vroeg aan verschillende jongeren wat het voor hen betekent om jong te zijn in Gent. Hoe ervaren zij Gent en wat maakt hen Gents? In de filmpjes geven de jongeren ook een antwoord op de vraag hoe je respectvol kan omgaan met elkaar in het openbaar

Op www.stad.gent/diversestad vinden leerkrachten, ouders en jeugdwerkers ook heel wat materiaal waarmee ze aan de slag kunnen om thema’s zoals discriminatie, racisme, diversiteit en respect bespreekbaar te maken. Men kan er ook campagnemateriaal bestellen of printen, zoals affiches, postkaarten en placemats.

'Jongeren zijn volwaardige spelers in de maatschappij en nemen ook actief deel aan deze maatschappij. Het is dan ook broodnodig dat we rekening houden met hun mening en ideeën over respectvol samenleven in een diverse stad. Ook hun stem moet gehoord worden.'

Actief werken aan respectvol samenleven

Uit eerder onderzoek, uitgevoerd door de Hogeschool Gent in 2016, rond respectvol samenleven in Gent kwam naar voren dat jongeren respectvol samenleven zien als een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij iedereen een rol te spelen heeft. De jongeren hebben ook een mening over hoe je als maatschappij respectvol met elkaar omgaat in een diverse stad.

'Elke Gentenaar is anders en verdient respect. De Stad Gent werkt daar actief aan mee met een ambitieus meerjarenplan tegen racisme en discriminatie. Het actieplan uit 2015 gaat verder dan louter informeren en sensibiliseren, ook controle, coaching en handhaving zijn noodzakelijk voor een effectief antidiscriminatiebeleid. Sensibiliseren blijft echter een belangrijk onderdeel van onze aanpak. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep, zij hebben de toekomst in handen.'

De campagne “Iedereen Anders, Allemaal Gent” is een samenwerking van de Dienst Welzijn en Gelijke Kansen en de Jeugddienst van de Stad Gent. Het campagnebeeld is een tekening van de hand van tekenaar Jeroen Van Zwol. De Stad werkte de campagne uit met communicatiebureau 'What’s in a name'. Voor de totstandkoming van de filmpjes werkte de Stad samen met jeugdorganisatie Mediaraven.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Cultuur in je eigen straat..

Rita-staf.jpg

Op een dag zie je anno 2018 gouden ballonnen en vlaggen..  50 Jaar samen, 50 jaar getrouwd, een goede reden om dit te vieren. Een traditie om te koesteren: de viering van een huwelijksjubileum.

Een Feestelijk gebeuren.. met vlaggetjes.. ballonnen.. 50 jaar...  in de Scheeplosserstraat te Sint-Amandsberg..
Je kon er niet naast kijken.. enkele ‘onbekenden’ hadden het huis van Rita en Staf versierd, met replica’s van de jubilarissen en al, en dat in de schaduw van de watertoren. De zon schitterde daar extra op 20 april 2018.
De jubilarissen Van Poecke Rita en Vander Meulen Gustaaf (Staf), waren compleet verrast toen ze hun voordeur openden. Deze warme sociale mensen hadden op een doordeweekse vrijdag niet zoveel aandacht verwacht. Rita en Staf dachten 'we vieren het jubileum pas op zondag met familie en

Hun verbaasde blikken waren ‘goud’ waard en ze vonden het super! 20 april 1968 scheen de zon ook al van ‘s morgens vroeg en nu, 50 jaar na datum, schijnt de zon nog steeds ten huize Rita en Staf. Ze leerden elkaar kennen in Lochristi op de kermis, meer bepaald aan de autoscooters. Van het één kwam het ander.. want de jubilarissen hebben twee dochters Christel en Chantal, 4 kleinkinderen en 1 achterkleinkind. Dit verhaal is geen groot wereldnieuws, ook geen Faits Divers, een gewoon geluksmoment dat niet zomaar kon voorbij gaan.
Vroeger was het gebruikelijk dat heel het huis werd versierd als er een jubileum was, deze traditie gebeurt minder en minder..  misschien een soort boodschap naar de maatschappij toe.. geluk zit in de kleine dingen en goed nieuws brengen is ‘wijs’

Proficiat Rita en Staf (Gustaaf).


Oorsprong:
De viering van een huwelijksjubileum is typisch iets voor deze streek van Europa. Vermoedelijk is de traditie ontstaan in Zuid-Duitsland. Het vroegste bewijs van het bestaan van een ‘gouden bruiloft’ stamt van 1547. In aanvang werd deze vijftigste huwelijksverjaardag de ‘jubel-bruiloft’ genoemd. Pas later, rond 1650, komt men met de uitdrukking ‘gouden bruiloft’.


Reporter/Foto Nadine Van Parys

0
0
0
s2smodern

Gent voor tweede jaar op rij genomineerd als groenste en duurzaamste stad van Europa

278162-Gent-Green-capital-2020-4e7336-large-1524035716.jpg

De Stad Gent is een van de drie genomineerde steden voor de European Green Capital Award 2020. De winnende stad wordt in 2020 een jaar lang een Europees rolmodel op het vlak van duurzaamheid. Gent bedankt al haar inwoners, ondernemers en organisaties die nu al meehelpen om van Gent dé Groene Hoofdstad van Europa te maken.

 

De European Green Capital Award (EGCA) wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door de Europese Commissie, en is qua belangrijkheid te vergelijken met de titel van Culturele Hoofdstad van Europa. De duurzaamheidsaward wordt uitgereikt aan een Europese stad met meer dan 100.000 inwoners, die zich volop inzet voor het milieu, de sociale en economische duurzaamheid. Met de titel wil Europa de inspanningen die steden leveren belonen en stimuleren.

 

Gent zal het nu moeten opnemen tegen de andere genomineerden voor de award, Lahti en Lissabon. Een jury van internationale experts beoordeelt de steden op hun inspanningen op twaalf verschillende duurzame thema’s zoals groen, klimaat, biodiversiteit, luchtkwaliteit, mobiliteit, afval, energie, enzovoort.

 

De genomineerde steden moeten daarnaast ook een jury overtuigen van hun beleid rond duurzaamheid. Zowel geleverde inspanningen en realisaties als toekomstplannen spelen hierbij een rol. De jury beoordeelt de steden ook op hun mogelijkheid om als rolmodel te fungeren en de manier waarop ze daarover met de buitenwereld communiceren. 

Welke stad wordt European Green Capital 2020?

Op 21 juni 2018 presenteren alle finalisten hun dossier aan de jury. Dan wordt in Nijmegen, de Europese Groene Hoofdstad 2018, beslist welke stad Oslo opvolgt en zich in 2020 dé Groene Hoofdstad van Europa mag noemen. De Stad Gent is alvast heel blij met de nominatie. In het juryrapport scoort Gent heel goed op geleverde klimaatinspanningen, wat een belangrijke erkenning is van het gevoerde klimaatbeleid én een stimulans om de doelstelling van 40% CO2-reductie tegen 2030 te realiseren.

Dankzij de Gentenaars

De Stad Gent bedankt al haar inwoners, ondernemers, organisaties en eigen werknemers die nu al meehelpen om van Gent een duurzame stad te maken. Samen kunnen we van Gent een plek maken waar een goed klimaat heerst om te wonen, te ondernemen, te werken en te leven.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Victoria Regiapark officieel geopend

277914-20180410_AV_wadi-Victoria-Regiapark-10-3cd7b8-large-1523883222.JPG

Een bescheiden groen- en speelzone aan de Oude Brusselseweg, tussen de Louis Van Houttestraat en de Frederik Burvenichstraat in Gentbrugge, is omgevormd tot een fraai en fors uitgebreid wijkpark. De naam van het nagelnieuwe Victoria Regiapark verwijst naar een iconisch tuinbouwbedrijf dat in de 19de eeuw op deze site gevestigd was.

 

 

 

Parkontwerp

Het park werd ontworpen door de Groendienst van de Stad Gent. Grastaluds in de vorm van kweekbedden zorgen voor een historische verwijzing naar het vroegere tuinbouwbedrijf van Louis Van Houtte, dat er gevestigd was in de 19de eeuw. In zijn Victoria Regia-serre slaagde Van Houtte er als eerste in Europa in om de waterlelie Victoria Regia te kweken. Die prestatie was zo bijzonder dat ze met een parknaam én een park beloond werd. Op een decoratieve band die door de boomkruinen slingert, staan verwijzingen naar Louis Van Houtte, zijn tuinbouwbedrijf en de planten die hij kweekte.

 

Bij de aanleg werden de meest waardevolle bomen behouden: dat zijn de oude bomen aan de Oude Brusselseweg en de boszone aan de kant van de speelzone. Zij zijn nog een restant van het vroegere tuinbouwbedrijf. Wandelpaden ontsluiten het park voor parkbezoekers en tussen de Oude Brusselseweg en de Jan Samijnstraat loopt er een fietspad door het park. Een wadi vangt het regenwater op van de achtergelegen gebouwen in de KMO-zone en laat het infiltreren in de bodem.

 

Ontmoetingsplaats voor de buurt

In het Victoria Regiapark zijn er picknickbanken om buurtontmoetingen te stimuleren en gewone banken om even te verpozen. Een deel van de verhoogde kweekbedden werd in beheer gegeven van Buurtvereniging Den Draad vzw. De groep buurtbewoners zal er groenten kweken met en voor de buurt. Ook kinderen uit de buurt zijn uiteraard welkom om mee te helpen in de buurtmoestuin.

 

Voor kinderen werd een speelterrein ingericht, in een zandzone. Niet alleen de speelzone is voor hen bedoeld. Ook andere elementen in het park nodigen uit om op ontdekking te gaan. Het bosje bij de speelzone is een plek waar kinderen de avontuurlijkere toer kunnen opgaan. Ook de verhoogde bedden nodigen uit om te spelen. Het centrale open grasveld is dan weer ideaal om te ravotten of om een buurtfeest te houden. In de wadi, een infiltratiezone voor regenwater, werden stapstenen gelegd. Wedden dat het een favoriete speelplek wordt?

'De bestaande groenzone aan de Oude Brusselseweg is met 1,6 ha uitgebreid tot een nieuw wijkpark van 2,5 ha – vijf voetbalvelden groot. Deze mooie groene long met veel nieuwe mogelijkheden is zeker welkom in een buurt waar veel gezinnen met jonge kinderen wonen. We leggen ook een link met het verleden door verwijzingen naar de Gentse ‘tuinbouwprins’, Louis Van Houtte, en door het behoud van de oude bomen in het park.'

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Mix van generaties dient bouwaanvraag in voor Bijgaardehof, het grootste cohousingproject van het land

277951-BA-0035BIJ-V-N-1-VisualisatieVanuitBijgaardepark-8d7133-large-1523950636.jpg

59 gezinnen en een wijkgezondheidscentrum dienden zopas een bouwaanvraag in voor de herbestemming van de oude Malmarfabriek. Vlak bij station Dampoort vormen ze samen het grootste cohousingproject van het land. Een mix van generaties bouwt er binnenkort eigen woningen met een hint naar het historisch verleden van de site. Mede dankzij de steun van de Stad Gent wordt het een duurzaam voorbeeldproject.

Wat voorafging

Ruim 20 jaar geleden, in 1997, kwam de zogenaamde Malmarfabriek vlak bij station Dampoort leeg te staan. De site had al snel te lijden onder gekende leegstandproblematieken zoals vandalisme en sluikstort. Onder impuls van de Stad Gent en sogent -het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf- kreeg de plek gaandeweg een nieuwe invulling.

'Met het Bijgaardepark kreeg de buurt er een gevarieerd en avontuurlijk park bij. Buurtbewoners konden hun tuin uitbreiden, er kwam een nieuwe woonkavel en het voormalige stationsgebouw langs de Forelstraat werd tot kinderdagverblijf omgetoverd. De herbestemming van het oude fabrieksgebouw wordt nu het sluitstuk van de transformatie van de site. Het project maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject En Route, waarmee de Stad Gent van de wijken Dampoort en Sint-Amandsberg buurten wil maken waar het ook in de toekomst goed wonen is.'

In 2015 lanceerde het stadsontwikkelingsbedrijf een oproep om geïnteresseerde toekomstige bewoners voor de woonontwikkeling te vinden. Al snel vormden zich drie cohousinggroepen (De Spore, Wijgaard en BioTope) en wilde ook het wijkgezondheidscentrum Kappellenberg zijn schouders onder het project zetten.

 Sindsdien werkten de groepen intensief samen om met sogent en het ontwerpteam BOGDAN & VAN BROECK, NEY & Partners, LAND landschapsarchitecten en VK Engineering een bouwaanvraag uit te werken.

De bouwaanvraag

Het ontwerp van de nieuwe woonontwikkeling vertrekt vanuit het behoud van het industrieel-historische karakter van de voormalige fabriek. De bestaande bakstenen buitenmuren blijven behouden als herinnering aan het industriële verleden. Binnenin wordt er een unieke woon- en werkplek gecreëerd rond een centrale binnentuin die ook enkele bestaande vakwerken en sheddaken incorporeert.

 

Rond de centrale binnentuin worden drie nieuwe gebouwen ingepast. In het westelijke gedeelte komen de 25 gezinnen van cohousinggroep Wijgaard, bovenop de gezamenlijke parking en het wijkgezondheidscentrum Kapellenberg. Het zuidelijke volume is voorbehouden voor de vijftien gezinnen van cohousinggroep De Spore. In het oosten wonen binnenkort de negentien gezinnen van cohousinggroep Biotope.

'De collectiviteit, eigen aan cohousingprojecten, manifesteert zich hier in verschillende lagen. Naast de eigen woning, heeft ieder gezin toegang tot een collectieve binnen- en buitenruimte binnen de eigen groep. Bovendien zijn er ook ruimtes die gedeeld worden over de groepen heen, zoals de parking, een gemeenschappelijke polyvalente ruimte en de verschillende tuinen tussen de gebouwen en bestaande fabrieksmuren in. De natuur verbindt de oude en de nieuwe elementen en verankert het project in diens directe groene omgeving.'

Elke cohousinggroep is verschillend en heeft zijn eigen aandachtspunten. Bij cohousinggroep Wijgaard zijn er niet enkel gemeenschappelijke ruimtes om samen te koken en te eten, maar ook een gedeelde boekenkast waar vergeten lectuur nieuwe lezers vindt, een dakterras met uitzicht en ook een coworkingruimte. Groep Wijgaard wil op die manier een plek creëren waar het fijn is om wonen en werken te combineren.

 

Cohousinggroep BioTope is een groep die verschillende generaties bevat, waarin zowel alleenstaanden als gezinnen met kinderen een thuis vinden. Vanuit hun ecologische visie over wonen en leven in de stad, zetten zij in op milieubewust bouwen, consuminderen, delen, auto-arm leven en een dakmoestuin. Daarnaast wordt minstens een van hun woonunits via verhuur opengesteld voor erkende vluchtelingen.

'Onze groep BioTope startte meer dan twee jaar geleden. En het echte werk moet nog beginnen! Het waren twee stevige jaren, waarin we met vallen en opstaan veel bijgeleerd hebben, en elkaar ook echt leerden kennen. We zijn een erg diverse groep met zowel gezinnen als alleenstaanden, jongere en minder jongere BioTopers 'tegare'. Dat we op deze bijzondere plek mogen cohousen en het project zelf vanaf het begin vorm kunnen geven, voelt als een echte buitenkans, ook al vergt het heel veel tijd en energie.' 

Cohousinggroep De Spore tot slot is niet aan zijn proefstuk toe. Zij dienden reeds een kandidatuur in voor een ander cohousingproject in Sint-Amandsberg in de Jean Béthunestraat. Zij moesten toen nipt het onderspit delven, maar vonden in het project Bijgaardehof een volwaardig alternatief om hun gemeenschappelijke droom te realiseren: een prachtig cohousingproject in het groen, dichtbij de stad.C

Extra subsidie

In Bijgaardehof wordt ook de energievoorziening collectief én hernieuwbaar. Reeds van bij het begin van het project sprong de Stad Gent mee op de kar om samen met het ontwerpteam, de bewoners en toekomstige gebruikers een collectief energieconcept uit te werken. Een eerste subsidie van de Stad Gent ten bedrage van 7.500 euro liet toe om een energiestudie uit te voeren naar een mogelijke optimalisatie tussen combinaties van gebouwschilmaatregelen, ventilatie- en energietechnieken. Daaruit bleek dat collectieve grondboringen, gecombineerd met een warmtepomp per groep, een ventilatiesysteem D en laagenergie- of passiefbouw als de meest optimale combinatie uit de bus kwam.

 

De Stad Gent geeft de cohousers nu nog een extra duw in de rug met een bedrag van 100.000 euro als ze investeren in een collectief BEO-veld of in hybride zonnepanelen. Een collectief BEO-veld is alleszins al voorzien in de bouwaanvraag. Een BEO-veld staat voor Boorgaten Energie Opslag. Het systeem gebruikt de warmte uit de grond om de gebouwen te verwarmen en te koelen. Het BEO-veld in het cohousingproject Bijgaardehof zal bestaan uit 45 boringen van maar liefst 148 meter diep.

'Via dit project willen we collectieve hernieuwbare energiesystemen een duw in de rug geven. Het is een mooi voorbeeld van onze verwarmingsrevolutie: verwarmen zonder fossiele brandstoffen. En dat in een woonproject. Dit project toont aan hoe we onze ambitie van klimaatneutraliteit naar 2050 toe kunnen waarmaken.'

Alle woningen op de site zijn BEN-woningen, bijna energieneutraal dus. Daarnaast is er door de bewoners bewust gekozen om geen gas te voorzien op de site en het regenwater maximaal te hergebruiken. De bewoners hebben zich ook geëngageerd om een minimaal aantal wagens te gebruiken en te investeren in enkele deelwagens. Dat alles kadert binnen een duurzaam en sociaal geëngageerde manier van wonen, gericht op de toekomst. 

 Naast de steun van de Stad Gent en sogent kon het project ook rekenen op financiële steun van de Provincie Oost-Vlaanderen tijdens de opmaak van het masterplan.

Uitbreiding van het Bijgaardepark

Samen met de buurt kijken de toekomstige bewoners ook reikhalzend uit naar de uitbreiding van het aangrenzende Bijgaardepark. Het definitieve ontwerp voor het park is immers klaar. Een deel van de oude fabriek wordt gebruikt om het bestaande Bijgaardepark uit te breiden. Daarbij wordt het industriële karakter van de plek bewaard: de muren en originele spantstructuur blijven (deels) behouden en dienen als basis voor klimplanten. Tussen de muren komt een varentuin waar men in de luwte van de stad kan genieten van het groen. Ook het moestuinenproject van vzw De Bijgaard krijgt een definitieve plek op de site en zal op termijn een meer publiek karakter krijgen.

En wat met de vleermuizen?

Na jaren leegstand vestigden zich in de Malmarfabriek ook andere bewoners: in de kelder huist momenteel een kolonie vleermuizen. Deze nuttige diertjes zijn erg zeldzaam en daarom Europees beschermd. Om te verzekeren dat de vleermuizen ook tijdens en na de bouw van het cohousingproject en de aanleg van het park hun weg vinden naar de kelders, werd ook een ecoloog bij het dossier betrokken. In het parkontwerp werden tal van kleine ingrepen opgenomen om het de vleermuizen naar hun zin te maken: windluwe plekjes, een natte kelder en aangepaste planten. Ook de timing van de aanleg wordt bepaald door de vleermuizen: de grotere infrastructuurwerken zullen pas uitgevoerd worden als ze, na een deugddoende winterslaap, in het voorjaar uitgevlogen zijn.

Als alles goed verloopt, wordt de vergunning verwacht in het najaar en kunnen de groepen aan het einde van dit jaar aan het bouwavontuur beginnen. De werken zullen vermoedelijk twee jaar duren. De bewoners hopen om in 2020 hun intrek te nemen in het gerealiseerde Bijgaardehof.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Stad Gent en Natuurpunt vieren tien jaar Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen

276732-20180212_AV_NMC-met-groen-7d0dcc-large-1522398456.jpg

De eerste steen van Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen werd gelegd op 18 maart 2006. Op 18 april 2008 werd het gebouw, een passief huis, officieel geopend. De Stad Gent en Natuurpunt vieren het tienjarig bestaan met een opendeur- en studiedag.

Bezoekerscentrum voor stedelijk natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen

Het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen is een informatiecentrum over natuur en milieu, met onder meer een educatief aanbod voor scholen. Het fungeert ook als bezoekerscentrum van het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen en ontvangt jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers. Die komen een wandelplan halen aan het onthaal, de tentoonstellingen in de hal bezoeken, een educatieve activiteit volgen in een van de leslokalen (De Ratelaar en De Watervlo) of iets drinken in de cafetaria. Ook klassen starten hun bezoek aan het gebied steeds in het Natuur- en Milieucentrum.

 

Het gebouw is eigendom van de Stad Gent en in beheer van de Groendienst, maar ook de Educatieve Diensten van Stad Gent en Natuurpunt hebben hier hun vaste plek. Natuurpunt baat de cafetaria uit.

Programma opendeur- en studiedag

  • 10 uur tot 14 uur: opendeurdag in het Natuur- en Milieucentrum
  • 14 uur: verwelkoming door Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs, Rudy Coddens, schepen van Openbaar Groen en Lieven De Schamphelaere, voorzitter van Natuurpunt
  • 14.30 uur: lezing ‘Het Gentse soortenplan: voor welke dieren en soorten speelt Gent een belangrijke rol?’ door Geert Heyneman, stadsecoloog Stad Gent
  • 15.45 uur: lezing ‘Tendensen van de vogelpopulaties in het Gentse (kansen en bedreigingen)’ door Geert Spanoghe, van Natuurpunt Gent en onderzoeker aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
  • Doorlopend vanaf 14.30 uur: workshop ‘Beleef de natuur!’, kennismaking met de natuur-educatieve werking van de Educatieve Diensten van de Stad Gent
  • Vanaf 17.15 uur: feestelijke receptie
 

De opendeur- en studiedag vinden plaats in Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke.

Voorstelling soortenplan

Tijdens de studie- en opendeurdag stelt Geert Heyneman, stadsecoloog van Stad Gent, het Gentse soortenplan voor. Stad Gent had al een groenstructuurplan, een belangrijk middel om de komende jaren een samenhangend netwerk van parken, bos en natuurgebieden verspreid over Gent uit te bouwen. In het groenstructuurplan staat duidelijk beschreven waar de Stad Gent werk van wil maken. Het soortenplan is bedoeld om te onderzoeken welke aanvullende acties voor specifieke soorten -planten en dieren- nodig zijn om verder invulling te geven aan het groenstructuurplan. Op 18 april 2018 stelt Geert Heyneman het soortenplan voor de eerste keer voor aan het publiek.

 

Didier de Wever

0
0
0
s2smodern