Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Duurzame landbouwproject 'Het Boerencollectief' van start in Afsnee

271364-Afsnee-c8d428-large-1517820089.jpg

Op 1 februari 2018 is het duurzame landbouwproject Boerencollectief van start gegaan in Afsnee. Daar stelt het Gentse OCMW 10 hectare vruchtbare landbouwgrond van haar eigendom ter beschikking aan de Stad Gent. De Stad geeft deze grond op haar beurt in bruikleen voor minstens 9 jaar. De landbouwers van het Boerencollectief deden het beste voorstel na een oproep van de Stad Gent om een stadsgericht landbouwproject op te zetten, waarin ook kansen gecreëerd worden voor sociale tewerkstelling.

Het Boerencollectief

Het Boerencollectief is een samenwerking tussen veehouderij Steven De Roo en biolandbouwers Maarten Cools en Wim Michels die een zelfplukboerderij zullen opstarten met groenten en 'kleinfruit'. De landbouwers werken samen met De Moester vzw, Boerderijschool vzw, Natuurpunt Gent en Los Compañeros. De partners gaan samen op zoek naar Gentse klanten die geïnteresseerd zijn in lokaal voedsel en dat willen aankopen via een jaarlijks oogstaandeel van de boerderij. Daarnaast wordt ook een deel van de percelen ingezet voor de uitloop van melkvee, en wordt er een sociaal tewerkstellingsproject opgezet, waar maatschappelijk kwetsbare mensen worden opgeleid.

'Voor jonge landbouwers vormt de toegang tot grond één van de grootste uitdagingen. Daarom slaan het OCMW Gent en de Stad Gent de handen in elkaar om deze 10 hectare grond in Afsnee te ontsluiten voor een korte keten project gericht op de stedelijke afzetmarkt. Het feit dat twee nieuwe landbouwers samenwerken met een reeds actieve landbouwer vormt bovendien een grote meerwaarde bij dit project. Op die manier vormt dit project een nieuwe mijlpaal in het verduurzamen van het Gentse landbouwsysteem en pionieren we opnieuw in Vlaanderen.

 

De Stad Gent ziet dit project ook als een kans om te leren hoe gronden in de stadsregio ingezet kunnen worden om de korte keten verder uit te bouwen.   

'Het OCMW van Gent kiest voor zijn patrimonium voor 2 overwegingen: Enerzijds investeren in sociaal patrimonium. Anderzijds maximale maatschappelijke opbrengst. Voor deze OCMW-gronden op de Goedingekouter kiest het OCMW voor een stadsgericht landbouwproject met sociale tewerkstelling waar bovendien nog eens aandacht is voor educatie en natuur.'

Een zelfplukboerderij, een lokale melkveehouder en geëngageerde bewoners slaan de handen in elkaar

Afsnee - in vogelvlucht ongeveer 6 km van het centrum van Gent -  is een landelijke en groene deelgemeente van Gent, slechts enkele kilometers verwijderd van het Gentse stadscentrum en een ideale locatie voor het ontwikkelen van een stadsgericht landbouwproject binnen de korte keten-filosofie. Maarten Cools en Wim Michels, twee jonge biolandbouwers met jaren ervaring op het veld, gaan samenwerken om op de Goedingekouter een brede landbouwonderneming te starten die perfect aansluit op de vraag van Stad Gent en OCMW Gent en die realistisch en economisch leefbaar is: Bioboerderij De Goedinge.

 

Samen met lokale landbouwer Steven De Roo, De Moester vzw, Natuurpunt Gent en enkele geëngageerde bewoners kiezen ze voor een inspirerend project dat lekker en lokaal voedsel zal opleveren voor de Gentenaars. De partners kennen elkaar al jaren en zagen in deze projectoproep de ideale kans om samen een landbouwproject uit te bouwen dat op vele vlakken een voorbeeldproject kan worden. De lokale verankering staat hier centraal. Zo zal Bioboerderij De Goedinge samenwerken met het familiale melkveebedrijf ‘De Roo’ - sinds generaties aanwezig op de Goedingekouter. De plannen van ‘De Roo’ en ‘De Goedinge’ worden op elkaar afgestemd en verenigen zich in de hoeve aan de rand van de OCMW-percelen, die ter beschikking gesteld wordt door lokale bewoners Caroline Vanhauw en Vincent Hebbelynck.

Gentenaars in verbinding brengen met voedsel op hun bord

De hoeve wordt hét ontmoetingspunt van dit brede landbouwproject, met plaats voor een hoevewinkel, een boerderijschool en een boerderijscouts. De zelfpluk-werkwijze, die ook op andere plaatsen in Gent haar succes bewijst,  zal samen met de landbouw- en natuureducatie de Gentenaars rechtstreeks in verbinding brengen met het voedsel op hun bord.

 

In nauwe samenwerking met activiteitencentrum De Moester wordt sociale tewerkstelling uitgerold en samen met Natuurpunt Gent wordt op dit bijzondere kouterlandschap een biodiversiteits- en akkervogelplan verwezenlijkt. Daarnaast kunnen Gentse scholen via de Boerderijschool vzw boerderijtrajecten volgen, waarbij leerlingen een seizoen lang het veld opgaan: van zaaien tot oogst.

 

Het landbouwproject draait om het delen van een stuk geschiedenis, het bewaren van de schoonheid en de rijkdom van het kouterlandschap, samen met enthousiaste mensen die de ambitie hebben om een steentje bij te dragen aan onze maatschappij.

Het Boerencollectief zoekt Gentenaars met goesting

De initiatiefnemers organiseren binnenkort een aantal infomomenten voor geïnteresseerden. Gaande van: wat zijn de plannen op de kouter in Afsnee, welke activiteiten worden er georganiseerd en op welke manier kan men betrokken worden. Bioboerderij De Goedinge zal uitleggen hoe hun zelfpluksysteem werkt; een landbouwsysteem waarin de klanten ook leden zijn en oogstaandeelhouders van het bedrijf. Dat maakt dat zowel de oogst als de kosten onder alle betrokkenen worden gedeeld.

Infomomenten

  • Donderdag 15 februari om 20 uur: DAC De Moester, Putstraat 16, 9051 Sint-Denijs-Westrem
  • Donderdag 22 februari om 20 uur: Freinetschool De Sterre-Spits, Maaltebruggestraat 185, 9000 Gent
  • Zaterdag 3 maart om 14 uur, ontmoetingscentrum De Graet Sint-Kristof, Afsneedorp 20, 9051 Afsnee

Didier De Wever

 
0
0
0
s2smodern

Burgerbudget: de 17 projecten kunnen aan de slag

Burgerbudget.jpg

Eind 2017 keurde het college van burgemeester en schepenen de samenwerkingsovereenkomsten goed met de zeventien geselecteerde projecten binnen het Gentse 'Burgerbudget'. Tijdens de week van 29 januari tot 4 februari 2018 gebeurt ook de uitbetaling van 90% procent van het gevraagde budget. Daarmee is meteen het échte startschot van de realisatie van de projecten gegeven. Aan de initiatiefnemers is gevraagd om op de website www.burgerbudget.gent de voortgang van de projecten weer te geven zodat iedereen die kan volgen.

 

De projecten krijgen nu tot juni 2019 de tijd om hun idee te realiseren. Daarna volgt de inhoudelijke en financiële evaluatie van de projecten. Na een gunstige evaluatie kan dan de resterende 10% worden uitbetaald.

 

'De stemming op de projecten van het Burgerbudget was een gigantisch succes: maar liefst 15.277 Gentenaars brachten hun stem uit. Voor die stemmers (en voor iedereen) hebben we goed nieuws: de website www.burgerbudget.gent is omgebouwd tot een omgeving waarin de zeventien geselecteerde projecten hun voortgang kunnen documenteren en delen. Ook de niet-geselecteerde projectvoorstellen blijven raadpleegbaar op diezelfde website.'

 

Het stadsbestuur wenst de vele mensen, die de zeventien projecten zullen realiseren, in elk geval veel succes.

 

Bekijk de vooruitgang van alle voorstellen hier

https://ookmijn.stad.gent/burgerbudget/voorstellen

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Eén nacht verkeershinder op E40 voor afwerking Parkbosbruggen

269739-FO_Leebeekstraat-317-a327d9-large-1516011354.jpg

 

In Gent-Zwijnaarde liggen de twee parkbosbruggen op hun plaats, de aannemer is volop bezig met de afwerking. Om de leuning van de brug over de E40 te kunnen afwerken, moet het verkeer op de E40 in beide richtingen één nachtje over één rijstrook.

 In de nacht van vrijdag 26 januari op zaterdag 27 januari 2018 zal de E40 in beide richtingen op één rijstrook worden gebracht ter hoogte van de brug. De aannemer voert de werken uit tussen 22 uur 's avonds en 05.30 uur 's ochtends.
 
Van zodra de werken klaar zijn, gaat de E40 opnieuw volledig open.
 
De aannemer voorziet de nodige signalisatie op de E40. Aan alle bestuurders wordt gevraagd om ter hoogte van de werken de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen en de rijstijl aan te passen.
 
Didier De Wever
0
0
0
s2smodern

Definitieve uitspraak over onteigeningsprocedures De Krook positief voor Stad Gent

Naamloos.jpg

Het Hof van Beroep deed een belangrijke uitspraak over de onteigeningsprocedures rond De Krook. Nv VOP, de vroegere eigenaar van de grond waar Ucon fitnesszaal stond, hoopte minstens 150 miljoen euro te krijgen, maar moet nu integendeel een gedeelte van de onteigeningsvergoeding die hen eerder was toegekend terugbetalen aan het stadsontwikkelingsbedrijf sogent. De  onteigeningsvergoeding is vastgesteld op 5,57 miljoen euro en wordt hiermee tot aanvaardbare proporties herleid.

 

In maart 2017 opende de gloednieuwe stadsbibliotheek De Krook haar deuren. De weg naar die realisatie verliep niet zonder horten en stoten.  Zo werd de werf aan de Waalse Krook in 2014 zelfs enkele weken  stilgelegd als gevolg van een juridische strijd, die in de eerste plaats werd aangespannen door de nv VOP. Dit is de gewezen eigenaar van de voormalige Ucon fitnesszaal, die zich bevond op het terrein waar De Krook verrees. Het opzet van verschillende juridische procedures tegen het stadsontwikkelingsbedrijf sogent, de Stad Gent en cvba Waalse Krook was om de noodzakelijke gedane onteigeningen in het dossier onderuit te halen. Nv VOP wou de teruggave van haar vroegere gronden bekomen of een torenhoge onteigeningsvergoeding van vele tientallen miljoenen opstrijken.

 

Op 19 december 2017 deed het Hof van Beroep van Gent in twee arresten een zeer belangrijke uitspraak over de onteigeningsprocedures, die de afloop van de andere nu nog  lopende procedures mee zullen bepalen.

 

Het Hof van Beroep stelde nv VOP volledig in het ongelijk en vernietigt hiermee eerdere vonnissen van de Rechtbank van Eerste Aanleg. Zo wordt aan nv VOP 5,57 miljoen euro toegekend. Dat is een miljoen euro minder dan wat eerder door een vrederechter was toegekend. Dit bedrag zal terugbetaald moeten worden aan het stadsontwikkelingsbedrijf sogent.  Maar het is vooral ook een pak minder dan de 150 miljoen euro die geëist werden.

'Het Hof van Beroep herleidt de onteigeningsvergoedingen met deze uitspraak tot aanvaardbare proporties.'

Het belangrijkste argument voor de extreem forse bedragen die nv VOP claimde was dat zij een eigen goed en ambitieus nieuw vastgoedproject meende te hebben voor de site, dat onmogelijk gemaakt zou zijn door de onteigeningen. Dit zou voor tientallen miljoenen euro gederfde winsten gezorgd hebben.  Het Hof van Beroep volgde deze redenering totaal niet.

'VOP veronderstelt dat het quasi zeker was dat haar project zou worden vergund en gerealiseerd op de wijze waarop zij het voorstelt. De gevraagde toekomstwaarde incorporeert een toekomstige commerciële waarde van een gerealiseerd project. Dit project was echter niet vergund, laat staan gerealiseerd. Het ontbrak bovendien aan stedenbouwkundige duidelijkheid over de ontwikkelingsmogelijkheden op het onteigende terrein'

Arrest Hof van Beroep Gent

Terwijl de Rechtbank van Eerste Aanleg oordeelde dat de onteigening onwettig was omwille van gebreken inzake de motiverings- en informatieplicht, stelt het Hof van Beroep nu dat de tegenpartijen wel degelijk goed geïnformeerd waren:

'Uit haar bezwaar naar aanleiding van het openbaar onderzoek moet worden aangenomen dat VOP kennis heeft genomen van de relevante documenten van de onteigening, namelijk het onteigeningsplan, de motivatienota en de relevante gemeenteraadsbesluiten. De vaststelling dat VOP zich doorlopend via correspondentie, bezwaren en procedures verzet heeft tegen de (geplande) onteigening wijst erop dat ze haar rechten heeft kunnen laten gelden.'

Arrest Hof van Beroep Gent

Naast nv VOP hadden ook andere tegenpartijen, zoals de voormalige uitbater van de fitnesszaal, procedures aangespannen. Ook aan hen worden nu onteigeningsvergoedingen toegekend die lager liggen dan wat eerder door de vrederechter was beslist. Het totaal aan onteigeningsbedragen voor de Krook valt hiermee twee miljoen lager uit dan vroeger was toegekend.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Overlijden Frans Heymans - voormalig directeur Gentse bibliotheek

270452-Frans-Heymans1-2988ab-original-1516797526.jpg

Frans Heymans was van 1979 tot 2003 hoofdbibliothecaris, later directeur-bibliothecaris, van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent. Meer dan 20 jaar lang was hij het gezicht van deze bibliotheek.

 

Frans Heymans heeft - als opvolger van Herman Thiery (Johan Daisne) - een grote verdienste gehad voor de Gentse bibliotheek, maar ook voor de Vlaamse bibliotheeksector.

Hij bracht eind jaren zeventig en begin jaren tachtig broodnodige vernieuwing in de stadsbibliotheek. Hij streed bovendien jarenlang voor een nieuw bibliotheekgebouw. Als tussenstap, na de Ottogracht, volgde de Kouter. In 1992 werd het voormalig EGW-gebouw aan de Zuid de nieuwe hoofdbibliotheek. De vele kleinere bibliotheken in Gent en deelgemeenten werden onder zijn leiding opgenomen in het netwerk van de stadsbibliotheek. Ook na zijn pensionering in 2003 bleef Frans Heymans de bibliotheek en de plannen voor De Krook met veel interesse volgen. Hij was zeer verheugd de opening van De Krook nog te hebben mogen meemaken, het eerste gebouw dat écht voor de Gentse bibliotheek ontworpen werd.

 

Bij de opening van Bibliotheek Zuid in 1992 verscheen zijn bloemlezing Voor den duivel geen stap achteruit: beelden van Gent in de literatuur. Later was Heymans - samen met Gent Cultuurstad (nu STAM) waar hij jarenlang bestuurslid was - bezieler en redactiemedewerker van de onvolprezen website www.literairgent.be. Literair Gent groeide en groeit nog steeds uit tot een indrukwekkende databank met informatie over literatuur in Gent en Gent in de literatuur, van de middeleeuwen tot vandaag.

 

Op Vlaams niveau speelde hij een belangrijke rol in het streven naar samenwerking en naar een Vlaamse bibliotheekcatalogus. Hij was tevens van 1984 tot 1989 voorzitter van de beroepsvereniging VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen). Over 75 jaar VVBAD verscheen in 1996 onder zijn redacteurschap een historisch overzicht.

 

Het belang van Frans Heymans voor onze Gentse bibliotheek komt mooi naar voren in de publicatie Van Ottogracht tot Krook (nog steeds te koop in de bibliotheken en de boekhandel) en online in het dossier Van Ottogracht tot Krook op de bibliotheekwebsite.

 

Frans Heymans was volgens velen de architect van de moderne en dynamische instelling die de Gentse stadsbibliotheek vandaag is. Oprechte dank, Frans, voor wat je voor Gent gedaan hebt.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Nieuwe erfgoedmemo’s te koop

268361-Memo_87-92_tr-55fb56-large-1513692298.jpg

Vanaf maandag 29 januari 2018 zijn de nieuwe erfgoedmemo’s te koop in de Stadswinkel, De Zwarte Doos en het STAM aan 1 euro het stuk. De inhoud van deze geïllustreerde steekkaarten wordt telkens aangeleverd door archeologen, monumentenzorgers, historici en andere onderzoekers die nieuwe kennis uit materiële bronnen halen en deze in stadsgeschiedenis vertalen.

 De Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap, Monument vzw werkt daarvoor samen met de Dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie Gent. De nieuwe reeks omvat de Erfgoedmemo’s 87 tot 92.
 
De Erfgoedmemo’s 2017 behandelen de volgende onderwerpen: (87) Einde Were, (88) Tissus Franchomme & Cie: van verval tot eerherstel, (89) De Gentse Stadshal: van plaatselijke ‘schaapstal’ tot internationale hype, (90) Een Spaans Kasteel?, (91) De architectenwoning van Jos Van Driessche en (92) Rood aardewerk.

Praktisch

De Erfgoedmemo’s worden aangeboden aan 1 euro per exemplaar. Ze zijn vanaf  29 januari  beschikbaar in De Zwarte Doos (Dulle-Grietlaan 12, 9050 Gentbrugge), het STAM (Godshuizenlaan 2, 9000 Gent ) en de Stadswinkel ( Botermarkt 17A, 9000 Gent). Ook alle eerder verschenen Erfgoedmemo’s zijn nog verkrijgbaar.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern