Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Beiaardcantus onder de Stadshal - Gent

unnamed.jpg

Voor de eerste keer vond de Gentse Beiaardcantus plaats onder stadshal.

Deze locatie is iets ruimer en bied een betere bescherming tegen het soms tegenvallende weer.


Zo’n 1000 tal studenten zongen samen liederen en smeerden de dorstige kelen met bier onder de vakkundige leiding van de stadsbeiaardier Kenneth Theunissen.

 

Foto/Reportage: Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

17 Oktober - Werelddag Armoede

22.jpg

In Gent werd gisteren ook aandacht besteed aan de werelddag armoede.

 

Verschillende organisaties zoals Samenlevingsopbouw Gent, OCMW Gent en CAW Oost -Vlaanderen sloegen de handen in elkaar om een handig zakboekje te publiceren om met weinig geld te (over)leven in Gent.

 

 

In stoet ging het naar het St Pietersplein waar de actie afgesloten werd met een alternatief "schepencollege" die enkele aandachtspunten naar voren brachten naar het toekomstige schepencollege toe.

 

Reportage/tekst: Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

The Beast komt naar Gent

123.jpg

Het geduld van de Gentenaar werd even op de proef gesteld maar zoals beloofd, komt The Beast nu toch naar Gent. Tijdens de herfstvakantie kunnen groot en klein zich uitleven in de gigantische opblaasbare dinosaurus.

 

 

Kolossale dinosaurus

43 meter lang, 12 meter breed en 7,5 meter hoog. The Beast is een gigantische opblaasbare dinosaurus die je binnenwandelt via zijn opengesperde muil. Onderweg passeer je alle vitale organen en krijg je een indrukwekkend klank- en lichtspel te horen.

'Oorspronkelijk moest de dinosaurus al tijdens de paasvakantie naar Gent komen in het kader van de Jong & Wijze maand maar omwille van douaneproblemen is dat toen niet tijdig gelukt. We engageerden ons toen om The Beast nog dit jaar naar Gent te halen. Deze herfstvakantie is het zover en kunnen groot en klein zich uitleven in The Beast.'

 

Attractie voor groot en klein

The Beast is een attractie voor alle leeftijden. De bijbehorende licht- en geluidseffecten worden aangepast voor jonge bezoekers of net spannender gemaakt voor de oudere bezoekers of iets meer stoere kinderen.

Halloweennocturne

Op woensdag 31 oktober vieren we Halloween. The Beast wordt dan ’s avonds net dat tikje enger en transformeert in het Halloween Monster. Men krijgt tot middernacht de kans om te gaan griezelen.

Praktisch

The Beast staat op het Sint-Pietersplein van zaterdag 27 oktober tot en met zondag 4 november. De attractie is open van maandag tot vrijdag van 12 tot en met 18 uur en in het weekend van 11 tot en met 18 uur.

Op woensdag 31 oktober, tijdens de Halloweennocturne, is de attractie open van 12 tot middernacht.

 

Een toegangsticket kost 4 euro per persoon of 12 euro voor een familieticket (4 personen).

Voor 10 UiTPASpunten krijg je een gratis toegangsticket. De UiTPASpunten kunnen ter plekke ingewisseld worden. UiTPAShouders met een UiTPAS aan kansentarief betalen 0,80 euro voor een ticket.

 

Bij zware rukwinden of storm wordt de attractie stilgelegd.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Gent organiseert voor het eerst 'Nacht van de Jeugdbeweging'

293542-dag-van-de-jeugdbeweging-000d24-large-1539693198.jpg

Op vrijdag 19 oktober 2018 trekken duizenden jongeren in het uniform van hun jeugdbeweging naar hun werk of naar school. Vanaf 15.30 uur verzamelen de Gentse jeugdbewegingen in het Coyendanspark voor een bedankingsfeest. De leiding van verschillende Gentse jeugdbewegingen organiseren ook voor het eerst een 'Nacht van de Jeugdbeweging'.

 

Gent telt meer dan 50 jeugdbewegingen. Hier staan elk weekend duizenden jongeren klaar om het beste van zichzelf te geven als leiding. Op die manier bezorgen ze meer dan 9.000 kinderen elk weekend een leuke tijd.

 

Dag van de jeugdbeweging

Tijdens de Dag van de Jeugdbeweging worden de kinderen en jongeren extra in de bloemetjes gezet. Na school- of werktijd verzamelen meer dan 1.500 jonge Gentenaars vanaf 15.30 uur in het Coyendanspark voor een feestje. Dit jaar kunnen ze hun favoriete nummer aanvragen, enthousiast meedansen tijdens een twerkshop of deelnemen aan een silent disco.

 

'Gent kent heel wat verschillende jeugdbewegingen waar talloze jonge vrijwilligers zich inzetten om kinderen en jongeren elk weekend een leuke tijd te bezorgen. Een dag en nacht van de Jeugdbeweging is dus ideaal om al deze jongeren eens in de bloemetjes te zetten.

Nacht van de Jeugdbeweging

's Nachts gaat het feestje gewoon door want de leiding van verschillende Gentse jeugdbewegingen organiseert voor het eerst een nacht van de jeugdbeweging in de Minus One, Opgeëistenlaan 455 in Gent.

 

De Nacht start om 20 uur met een vijfkamp waarbij de verschillende jeugdbewegingen het tegen elkaar opnemen. Om 22 uur barst het feest volledig los met DJ’s uit de verschillende Gentse jeugdbewegingen.

  • 22-23u: Duo de Fleurs (Scouts Sint Paulus)
  • 23-01u: Dj Latomski (Negenduust)
  • 01-03u: Dj Gibby (Scouts de Havik)
  • 03-04u: Pugnax Bibens (Scouts de Glimlach)
  • 04-05u: PJ DJ (Scouts de Wouw)
 

Tickets voor de Nacht van de Jeugdbeweging kosten 5 euro en kan men online kopen op de facebookpagina (uitverkocht).

 

Vijf jeugdbewegingen organiseren

De Gentse Dag van de Jeugdbeweging wordt georganiseerd door vijf jeugdbewegingen: Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD (Interdiocesane Jeugddienst), KSA (Katholieke StudentenActie) en Scouts & Gidsen Vlaanderen, in samenwerking met Jeugddienst Gent.

 

Ondersteuning voor het jeugdwerk

De Stad Gent ondersteunt het Gentse jeugdwerk financieel maar evengoed ook in de zoektocht naar geschikte lokalen en terreinen.  Zo werd de basissubsidie voor jeugdwerk dit jaar verhoogd van 956 euro naar 1137 euro per jaar en werd de investeringssubsidie voor lokalen verhoogd van 100.000 naar 115.000 euro.

 

De Stad Gent betaalt ook stadsondersteuners. Zij vormen het aanspreekpunt en de tussenschakel tussen het bestuur en de verschillende jeugdverenigingen. In Gent zijn er stadsondersteuners actief voor Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSA, Chiro, FOS Open Scouting, speelpleinwerkingen en jeugdhuizen. De stadsondersteuners van KSA en FOS Open Scouting zijn nieuw.

 

Didier De Wever

 
0
0
0
s2smodern

Open Huis Robinia opnieuw open na renovatie - Gentbrugge

290004-Open-Huis-Robinia-a062ac-large-1536907912.jpg

Na een grondige renovatie zet Open Huis Robinia in het Robiniahof 3 in Gentbrugge op donderdag 11 oktober 2018 opnieuw de deuren open voor bezoekers. De 22 Gentse Open Huizen staan al jaren bekend als ontmoetingsplaatsen voor 55-plussers. Ze kunnen er onder meer nieuwe contacten leggen, zich ontspannen en samen bijleren.

 

Brandveiligheid en toegankelijkheid

De veiligheid van de bezoekers en de vrijwilligers van de Open Huizen is een prioriteit. De afgelopen jaren werden tientallen Open Huizen aangepakt. Open Huis Robinia is het allerlaatste in de rij.

Tijdens de renovatie in Robinia werden alle vereiste aanpassingen in het kader van de brandveiligheid uitgevoerd. Tegelijkertijd zorgen een aantal ingrepen voor een groter gebruiksgemak van de bezoekers en vrijwilligers.

Zo werden de toogzone en kitchenette volledig vernieuwd om plaats te maken voor nieuwe drankenfrigo's en keukenmeubilair, werd het sanitair vernieuwd om ook een toilet voor personen met een handicap te voorzien, werd de verouderde ventilatie volledig vernieuwd en uitgebreid en werd het terras groter gemaakt zodat meer mensen er kunnen plaats nemen.

Met nieuwe dakisolatie op het plat dak, is er ook aandacht voor de energiezuinigheid van het gebouw. Ook de oude gasconvectoren werden verwijderd en vervangen door een hoogrendementsgaswandketel en de oude verlichting werd vervangen door nieuwe, energiezuinige LED.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Stad Gent lanceert kwaliteitslabel voor gezinsvriendelijke horecazaken

291611-Draakje-gezinsvriendelijke-horeca-a10a79-original-1538497441.jpg

Elke gezinsvriendelijke horecazaak is voortaan herkenbaar aan een raamsticker, een nieuw label, een draakje met een koksmuts. Gezinnen krijgen op deze manier een betrouwbaar hulpmiddel bij het uitkiezen van een horecazaak waar rekening wordt gehouden met alle leden van het gezin. PUUR GENT lanceert het label in het kader van “Gent, kind- en jeugdvriendelijke stad” in samenwerking met Horeca Vlaanderen en de Jeugddienst.

 

Op de website van PUUR GENT is er voortaan een lijst en digitale kaart te vinden van horecazaken die het gezinsvriendelijke label hebben behaald. Hier kan elke bezoeker zien welke voorzieningen elke horecazaak specifiek aanbiedt.

 

Bevraging gezinnen en horeca

In  2017 organiseerde PUUR GENT i.s.m. de opleiding bestuurskunde van de UGent een onderzoek rond kindvriendelijke horeca. Bewoners en bezoekers van Gent werden bevraagd naar hun wensen, noden en behoeften wanneer zij een horecazaak met hun kinderen bezoeken. Aan horeca-uitbaters werd gevraagd hoe zij hun zaak kindvriendelijk (kunnen) maken. Tot slot werd ook de horecafederatie gevraagd naar hun visie en werd gezocht naar (goede) praktijkvoorbeelden uit binnen-en buitenland. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek was dat er rekening moet worden gehouden met de noden van alle gezinsleden ongeacht de leeftijd van de kinderen. Daarom kiest PUUR GENT voor de term gezinsvriendelijke horeca in plaats van kindvriendelijke horeca.

Criteria gezinsvriendelijk label

Om het label te kunnen ontvangen vullen horeca-uitbaters een online checklist in. Er zijn 2 categorieën vastgelegd waarbinnen een uitbater zichzelf moet controleren, nl: voorzieningen en menu. Om het label te kunnen behalen dient elke zaak in elke categorie aan twee verplichte criteria te voldoen en aan (minstens) twee optionele. 

 

De noodzakelijke criteria zijn voor de categorie "voorzieningen": de zaak beschikt over kinderstoelen en over materiaal zoals kleurboeken, kleurpotloden, leesboekjes, strips, gezelschapspelletjes, enz. Voor de categorie "menu" (enkel voor zaken waar ook eten wordt geserveerd) dienen de kindergerechten verse groenten te bevatten en moet er een menukaart zijn op maat van kinderen.

 

De optionele criteria voor alle zaken (minstens 2 verplicht) zijn:

·       De zaak is makkelijk toegankelijk voor kinderwagens.

·       Kinderwagens kunnen binnen ergens worden weggezet.

·       De zaak beschikt over tafelgerei op maat van kinderen.

·       De zaak beschikt over een microgolf om babyvoeding op te warmen

·       De zaak beschikt over een luiertafel.

·       De zaak beschikt over aangepaste toiletten voor kinderen: een aangepaste WC-bril, een opstapje aan de lavabo/toilet en/of papier of droger om handen te drogen dat op hoogte van kinderen hangt.

·       De zaak beschikt over gratis wifi-voorziening.

 

De optionele criteria voor horecazaken waar ook eten wordt geserveerd (minstens 2 verplicht) zijn:

·       De kindergerechten zijn gevarieerd en creatief.

·       Kinderen kunnen dezelfde gerechten bestellen als volwassenen, maar in kleinere porties.

·       Suikervrije dranken worden gepromoot. 

·       Er worden gezonde desserts aangeboden.

·       Mogelijkheid wordt aangeboden om rekening te houden met allergieën.

·       De gerechten worden origineel gepresenteerd in functie van de leeftijd van het kind.

 

Eenentwintig van de 50 zaken beschikken over én een luiertafel én een toegankelijke microgolfoven voor klanten (om kindervoeding te bereiden). Deze zaken worden onderscheiden met een gouden label (draakje)

Subsidie en starterspakket voor gezinsvriendelijke horeca

Stad Gent en PUUR GENT hopen om nog meer handelaars te kunnen overtuigen om het label te behalen. Er kwam daarom al een aanpassing aan het reglement voor verfraaiing van handelspanden waardoor nu ook de aankoop van voorzieningen voor gezinsvriendelijke horeca worden gesubsidieerd.

 

Alle uitbaters van een gezinsvriendelijke horecazaak ontvangen naast de visibiliteit daarenboven een starterspakket als bedanking. Dit omvat een inspiratiegids voor een gezinsvriendelijke horecazaak van Horeca Vlaanderen, kleurplaten, placemats en kleurpotloden.

Evaluatie en feedback

PUUR GENT wil met het label inzetten op een maximale klantentevredenheid. Daarom worden de bezoekers van de gezinsvriendelijke horecazaken opgeroepen om hun feedback te bezorgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op basis van die informatie zal de horeca-uitbater worden geïnformeerd en begeleid wanneer daar nood zou aan zijn.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern