Bloemen wijken niet voor Boomtown op de Kouter.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_drongen35.jpg

De zondagse bloemenmarkt op de Kouter is een heilige Gentse traditie. En dat blijft ze nog wel een tijdje. Dat laat het stadsbestuur duidelijk verstaan in een discussie over het festival Boomtown.

Elke Gentse Feesten speelt zich op de Kouter hetzelfde tafereel af. De bloemenverkopers zijn op de eerste zondag van de Feesten nog maar amper vertrokken van het plein, of Boomtown begint in een razend tempo zijn festivalterrein op te bouwen. Dinsdagmiddag klinken de eerste tonen al over de Kouter.

Zes dagen en vijf festivalavonden later is het omgekeerd: zaterdagavond speelt de laatste band het slotakkoord van Boomtown, waarna de organisatie als een gek alles begint af te breken. De bloemenverkopers moeten zondag om 5.30 uur de Kouter op kunnen.

“Neen”, is het duidelijke antwoord van Feestenschepen Christophe Peteers (Open VLD). “Toen Boomtown in 2009 naar de Kouter verhuisde, werd omwonenden en marktkramers gegarandeerd dat het festival zich zou beperken tot vijf dagen. De bloemenmarkt vindt al sinds 1772 plaats op de Kouter en kan rekenen op heel wat appreciatie van de bezoekers. Het is niet opportuun om het huidige evenwicht te verstoren.”

Het antwoord komt er op een vraag van de socialist Guy Reynebeau (SP.A) in de gemeenteraad.

Organisator Jeroen Vereecke reageert verrast op de polemiek. “We zijn al jaren vragende partij voor wat meer tijd. Maar deze vraag komt niet van ons. Het is inderdaad redelijk hectisch om alles in het donker te moeten afbreken tegen 5.30 uur. Dat kort onze laatste festivaldag altijd wat in. Het zou ons leven makkelijker maken, mocht de bloemenmarkt één keer op een andere plaats staan. Dan zou er meer tijd zijn voor opbouw en afbraak. Maar wij eisen niets.”

De vijf festivaldagen zelf staan niet ter discussie. “Neen, wij hebben ons daarnaar gevormd. Vijf gebalde dagen zijn artistiek zeer oké voor ons. We willen zeker niet meer dagen.”

Of hoe sommige raadsleden cavalier seul beginnen te spelen om zich in het verkiezingsjaar koste wat koste te profileren.

bron: http://www.christophepeeters.gent

(stAs)

 

 

 

Tags: Gentse Feesten, Gent, Bloemenmarkt, Kouter , Boomtown

0
0
0
s2smodern