Gent en Omgeving

Gent Symphonic Band sluit zomerconcerten Kouter af.

kouter.jpg

Gent Symphonic Band is een symfonisch blaasorkest, in 1978 door Luc Van Acker opgericht in de schoot van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans " Emiel Hullebroeck ", nu de Kunstbrug te Gent. Ze mogen zondag 24 september de klassiek geworden zomerreeks van kioskconcerten op de Kouter aflsuiten.

Vandaag de dag brengt Gent Symphonic Band zowat wekelijks ongeveer 50 jonge en minder jonge mensen samen om te musiceren. Eind 2015 gaf Luc Van Acker, na een carrière van 38 jaar, de leiding door aan huidig dirigent Cary De Clercq.

Een stukje geschiedenis. De Gent Symphonic Band werd in 1978 gesticht door dirigent Luc Van Acker onder de naam " Jeugd '78 Gent " in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans " Emiel Hullebroeck " uit de stad Gent naar aanleiding van de viering 150 jaar Stedelijk Onderwijs Gent.

Het orkest won meerdere eerste prijzen op provinciale, nationale en internationale wedstrijden met uitschieters op het Europees Muziekfestival van Neerpelt en het Internationaal Muziekconcours van Mechelen-Leest. Tot op dit ogenblik verzorgde het orkest zo'n 200 binnen- en buitenlandse optredens, onder meer in Soest en Solingen (Duitsland), Bach en Stanzach (Oostenrijk), Martell (Italië), Luxemburg (Groothertogdom Luxemburg), Praag (Tsjechië) en Budapest (Hongarije).

2003 was een feestjaar. "Jeugd '78 Gent" vierde haar 25-jarig jubileum en kreeg bij die gelegenheid een nieuwe naam en logo. In september werd daarom een groots festival georganiseerd.

Open orkestdag

Elke zaterdag, van 09.45 uur tot 12;15 uur in de Kunstencampus - Ottogracht 4 - 9000 Gent

Je bespeelt minstens 3 jaar een blaasinstrument, slaginstrument, contrabas, basgitaar en je wil het eens uitproberen in een groot orkest dan is dit de goede gelegenheid!!

Breng je instrument mee, zet je tussen de orkestleden en speel gewoon eens mee zonder verdere verplichtingen!!

Voor meer info: tel. 0477/513884

(stAs)

0
0
0
s2smodern

Arteveldetaptoe zat 23 september op de Vrijdagmarkt Gent.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2017_vrijdagmarkt.JPG

4 showkorpsen zetten de stad Gent in rep en roer met wandelconcerten door het mooie stadscentrum... Van het Sint-Baafsplein langs de Stadshal en de Korenmarkt tot aan de Vrijdagmarkt... om daar bij het podium aan het standbeeld van Jacob Van Artevelde de show van je leven op te voeren! De laatste Arteveldetaptoe vond plaats in 2003. De draad wordt nu weer opgenomen.

Onze showbeesten zijn de volgende:

The Flemish Caledonian Pipes and Drums "Clan Mac Kenzie"
Drumspirit Dadizele
Chr. Showkorps Excelsior Delft
Willen is Kunnen Oostende

En dat is nog niet alles; nadien treden nog 2 orkesten op, namelijk:

Harmonie Excelsior Gemert & Gent Symphonic Band.

De rondgang start om 14u aan het Sint-Baafsplein, korps per korps. 
Zij zullen allen om 14u30 op de Vrijdagmarkt aangekomen zijn, waar dan de show duurt tot 17u30.
De 2 hierop volgende orkesten treden op van 18u tot 20u. 

Dit alles is uiteraard volledig gratis.

Een samenwerking van de Stad Gent, de Dekenijen Korenmarkt en Vrijdagmarkt, Sfeergebied Gent Centraal en Vlamo.

(stAs)

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2017_Artevelde.jpg

 

 
0
0
0
s2smodern

20 JAAR PIERKESLOOP GENT OP ZONDAG 1 OKTOBER

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2017_Pierke.jpg

Voor de 20ste keer op het atletiekterrein van Koninklijke Racing Club Gent Atletiek vzw, in het Wouter Weylandtstadion te Gentbrugge.

Een kei-leuke loopwedstrijd, een unieke beleving op een echte atletiekpiste voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, met afstanden van 600 m voor de kinderen geboren in 2010 en 2011, 1000 m voor de oudere kinderen.

Met 170 stonden ze aan de start in 1997, 2100 deelnemertjes vorig jaar. Dit jaar verwachten wij niet minder dan 2500 blije gezichten.

Elke kind ontvangt een Pierkesmedaille en een verrassingspakket, want iedereen is winnaar. De randactiviteiten zoals de aanwezigheid van de enige echte Gentse Pierke Pierlala met zijn vele knechten, een echte start- en aankomstboog, borstnummer poppenkast, kraampjes, verhogen aanzienlijk de fun-factor van het gebeuren.

Dit jaar doen we er nog een schepje bovenop : de Pierkesparade

Vergelijkbaar met de Olympische spelen, een optocht, stoet van de deelnemende scholen, met zowel kinderen, als ouders (enkel verkleed in thema) met als centraal thema Pierke en beloningen voor de scholen voor creativiteit, mascotte, act, herkenbaarheid, supportersactiviteiten…..We voorzien voor elk kind een Pierkeshoed. De deelname is niet verplicht.

Vooraf stapt de fanfare mee met leuke bekende kinderliederen van Pierke en van Reuze Reuzekere weerom Reuzegom. Want we hopen ook op een heuse reus. En zoals bij elke verjaardag hoort ook een reuze verjaardagstaart ….

Het initiatief krijgt elk jaar en ondersteuning van de Stad Gent,  Stadspromotie, Sport en Onderwijs, Sport Vlaanderen. Het is meteen ook de kinderhappening van de Vlaamse Veldloopweek van de Stichting Vlaamse Schoolsport

De opbrengst van deze Gentse scholencross Pierke gaat terug naar de scholen voor de aankoop van sportmateriaal.

info: http://pierkesloop.gent/

(stAs) (foto AnneLies Rogier)

 

0
0
0
s2smodern

Circulatieplan wordt bijgesteld in sector Tolhuislaan.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2017_minne.jpg

In twee straten in de sector Tolhuis (Kraankindersstraat en Minnemeersbrug) wordt in de week van 25 september 2017 de rijrichting omgedraaid. De maatregel is nodig om sluipverkeer uit enkele straten te weren en de leefkwaliteit in de wijk te verhogen.

Op maandag 3 april 2017 werd in Gent het Circulatieplan ingevoerd. De stad werd opgedeeld in zes sectoren en autoverkeer van de ene naar de andere sector verloopt nu steeds via de R40. In de maanden na de invoering van het Circulatieplan maakten verschillende inwoners en bewonersgroepen uit de sector Tolhuis aan het stadsbestuur melding van een aantal pijnpunten.

Een deel van het verkeer op de stadsring blijkt de buurt te gebruiken als sluipweg van de ene sector naar de andere. Dat leidt in enkele straten tot meer verkeer in plaats van minder. Bovendien respecteren niet alle weggebruikers de snelheidsbeperkingen. Dat leidt dan weer tot overlast en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Rijrichting op twee plaatsen aangepast. De verkeersdeskundigen van het Mobiliteitsbedrijf bogen zich over de situatie. Zij werkten een oplossing uit die ervoor moet zorgen dat alleen het verkeer dat in sector Tolhuis een bestemming heeft nog door de straten van die sector rijdt en dat bijvoorbeeld sluipverkeer via de Blekersdijk een halt wordt toegeroepen.

Om het sluipverkeer vanop de stadsring tegen te gaan, wordt in de Kraankindersstraat eenrichtingsverkeer ingevoerd, van de Ham naar Dok Zuid.
 
Om het sluipverkeer vanuit Sluizeken richting Dampoort en sector Portus Ganda tegen te gaan, wordt de Minnemeersbrug enkele richting, vanuit de Kongostraat richting Minnemeers en Baudelokaai. De Circulatiewijziging wordt doorgevoerd in de week van 25 september 2017.
 
(stAs)

 

0
0
0
s2smodern

Stationswijk Gent heeft nog steeds eigen Culturele Kring.

paulus.jpg

Mensen verbinden door cultuur, daar gaat het om. De Culturele Kring Sint-Paulus Gent biedt u de kans om samen met andere mensen te genieten van voordrachten, geleide wandelingen, een nieuwjaarsconcert- en receptie, een bezoek aan tentoonstellingen, een daguitstap, een concert, een toneelvoorstelling, dit jaar weer een buitenlandse reis en andere culturele activiteiten die inspelen op de actualiteit.

Aan­wezigheid op de activiteiten is geen moeten, maar steeds een ont-moeten, ontdekken we in de Patijntjesstraat, hun vaste ontmoetingsplaats. Reeds lang treffen mensen van nabij en veraf elkaar in de Culturele Kring waar ieder­een welkom is, ongeacht afkomst of geloof.

Wie zich lid maakt van de Culturele Kring wordt persoonlijk geïnformeerd over elke activiteit, woont u de voordrachten gratis bij en kan u zich in­schrijven voor die activiteiten die enkel voor leden bestemd zijn. Het is misschien wel één van de grootste en meest bloeiende culturele verenigingen uit het Gentse in een bloeiende wijk.

 

 

Het programma voor 2017-2018:

Donderdag 12 oktober 2017, 20 uur

Inter utrumque. Ontstaansgeschiedenis van de Universiteit Gent. Voordracht door Gita Deneckere, hoogleraar geschiedenis UGent.

Zondag 15 oktober 2017, 10.15 uur

Stad en universiteit. Sinds 1817. Bezoek met gidsen aan de tentoonstelling in het STAM.

Inschrijving noodzakelijk. Enkel voor leden.

Zaterdag 18 11 2017, 8.45 uur

Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam

Bezoek met gidsen aan de tentoonstelling in Mu.ZEE Oostende. Inschrijving noodzakelijk. Enkel voor leden.

 Donderdag 23 november 2017, 20 uur

De Stijl, honderd jaar oude dromen van een modern leven

Voordracht door Dimitri De Maesschalk, kunsthistoricus.

Donderdag 14 december 2017, 20 uur

Maarten Luther: 500 jaar Reformatie

Voordracht door Johan Temmerman, hoogleraar FPG Brussel.

Zaterdag 27 januari 2018, 15 uur

Nieuwjaarsconcert en – receptie

In de Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk.

Inschrijving noodzakelijk. Enkel voor leden.

Donderdag 22 februari 2018, 20 uur

Het Rusland van Poetin

Voordracht door Jan Balliauw, VRT-journalist.

Vrijdag 2 maart 2018, 20 uur

Modern Times. Filmconcert met Brussels Philharmonic olv Dirk Brossé in de Bijloke.

Inschrijving noodzakelijk. Enkel voor leden.

Donderdag 22 maart 2018, 20 uur

Kernversterking, verdichting en bodemgebruik. Voordracht door Leo Van Broeck , Vlaams bouwmeester.

Donderdag 26 april 20108, 20 uur

Hoop en verbondenheid. Voordracht door Bleri Lleshi, politiek filosoof en docent aan UCLL.

Donderdag 10 mei 2018 tot en met zondag 13 mei 2018

Reis naar Utrecht en Rotterdam. Inschrijving noodzakelijk. Enkel voor leden.

Zaterdag 26 mei 2018

Daguitstap. Inschrijving noodzakelijk. Enkel voor leden.

Donderdag 7 juni 2018, 19 uur

JR. Toneelvoorstelling door Toneelhuis/FC Bergman in de Floraliënhal in Gent.

Inschrijving noodzakelijk. Enkel voor leden.

Zaterdag 16 juni 2018

Wandeling in Gent. Bezoek met gidsen aan een wijk in Gent.

Inschrijving noodzakelijk. Enkel voor leden.

 

info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

(stAs)

0
0
0
s2smodern

Gent start in 2020 met heraanleg dokkaai als promenade.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2017_kaai.png

De stad Gent start in 2020 met de heraanleg van de Kleindokkaai als promenade. 'De renovatie van de kaaimuur langs het Achterdok past volledig binnen de transformatie van de voormalige havenbuurt tot nieuwe woonwijk aan het water.'  aldus schepen Sven Taeldeman. In de toekomst zal men van aan de Dampoort tot aan de oude betoncentrale kunnen wandelen en fietsen via de vernieuwde kade langs het water. Een heerlijk stukje nieuwe stad.

Na de kaaimuren aan het Handelsdok en het Houtdok kreeg ook de kaaimuur aan de oostzijde van het Achterdok, langs de Kleindokkaai, een serieuze opknapbeurt. Enkele meters voor de bestaande muur staat een nieuwe wand, op dezelfde hoogte van de oude kaaimuur. Dat maakt het kaaivlak ernaast meteen ook een stukje breder. De Vlaamse waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent stonden in voor de werken.

Stabilisatie van de kaaimuur. De stabilisatie- en herstellingswerken van het Achterdok zijn de eerste stappen naar een opwaardering van de omgeving van het Achterdok. Het grootste werk, de stabilisatie van de kaaimuur, was niet evident en werd uitgevoerd door middel van een nieuwe voorzetwand samengesteld uit ingetrilde buispalen en damwanden. Daarop is er betonnen kesp, een verbindingsbalk over de koppen van de buispalen geplaatst.

In het water zijn rode palen zichtbaar, die maken dat de boten niet te dicht langs de oever varen. Want om de kaaimuur te stabiliseren werd bijkomend onder het waterniveau een talud geplaatst met breukstenen. De voorbije weken zijn nog verschillende werken uitgevoerd. Zo werd onder andere een leuning geplaatst en is het wegdek in de Kleindokkaai hersteld. Nu is de volledige renovatie van de kaaimuur aan het Achterdok Oost afgerond. Daarmee is de derde en meest onstabiele kaaimuur ook hersteld.

Wandelen en fietsen langs het water. Nu de kaaimuur gestabiliseerd en hersteld is kan de Stad Gent in 2020 starten met de heraanleg van de Kleindokkaai als promenade. Van de zowat 1500 woningen die daar gepland zijn, komen er ongeveer 150 ten oosten van het Achterdok.

De totale kostprijs van deze werken bedroeg ongeveer 4 miljoen euro (exclusief btw). Europa (Efro, Doelstelling 2), Vlaanderen (Waterwegen en Zeekanaal NV) en sogent deelden de kosten. De Europese bijdrage bedroeg ca. 950.000 euro.

(stAs)

 

0
0
0
s2smodern