Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Van Eyck virtueel van dichtbij bewonderen

dichtervaneyck1.jpg

Dankzij een indrukwekkende jarenlange onderzoekscampagne van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) zijn 20 schilderijen van Jan Van Eyck in bijzonder hoge resolutie gefotografeerd.

In samenwerking met verschillende Musea werden de werken onderzocht met röntgenstralen en nadien met infraroodfotografie en -reflectografie gedocumenteerd.

Op de website http://closertovaneyck.kikirpa.be/ kan iedereen nu genieten van de schilderijen Van Eyck die al zijn opgenomen, zoals het Lam Gods uit Gent, de Madonna met Kanunnik van der Paele en Margaretha Van Eyck uit de collectie van Musea Brugge en de Madonna met Kanselier Rollin uit het Louvre.De website is zo opgebouwd dat je verschillende schilderijen tot in de details kan vergelijken. Dankzij de macrofoto’s spat het schilderkunstig genie van Van Eyck van je computerscherm.
Het virtueel bewonderen is vooral een fantastische manier voor de kunstliefhebber om met hun neus op Van Eycks penseelstreken te zitten en schilderijen te zien die, omwille van hun fragiliteit, nooit in één tentoonstelling samen zullen zijn.


Volgens projectleider Bart Fransen van het KIK is het delen van de opnames een belangrijke stap in het onderzoek naar het werk van Jan, Hubert en misschien nog andere leden van de familie Van Eyck.


Interesse? Surf eens naar http://legacy.closertovaneyck.be/#home/sub=teaser

 

Tags: Online, Website, Van Eyck

0
0
0
s2smodern