Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BOMANS stand up tragedy!

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_januari2018_Bomans.jpg

Theatervoorstelling tekst en muziektheater.

Acteur ERIK VAN HERREWEGHE actualiseert gepassioneerd het werk van de spitse schrijver, de heerlijke humorist, de meesterlijke mediaman en Nederlandse taalkunstenaar "GODFRIED BOMANS" die Vlaanderen en Nederland in de ban hield tussen 1945 en 1971.

 

 

Waarom Godfried Bomans, Erik?
Nadat ik, op vraag van Alain Mazijn, een aantal lezingen in bibliotheken over Bomans achter de rug had, die telkens op meer dan bijval konden rekenen, vond ik dat er veel potentieel in het werk van Bomans viel te ontdekken om er een theaterversie van te maken. Ook kwam ik tot de ontdekking dat er affiniteiten en raakpunten waren tussen  het het leven van Bomans en mezelf.
Deze zullen dan ook tijdens de voorstelling worden getoond.

De teksten van Bomans zijn geestig, dat valt niet te ontkennen.
Toch intrigeerden ze mij vooral omdat ze steeds op het einde een andere lading dekken dan wat men er oorspronkelijk van verwacht en dat hier meermaals de tragiek aan de basis er van ligt. Dit maakt Bomans tot een schrijver, maar vooral verteller, die tot op vandaag absoluut de aandacht verdient.

Zelfs bij de lezingen merkte ik dat het publiek heel enthousiast reageerden op bepaalde door Bomans gecreëerde typetjes. Daardoor leek het mij opportuun om van deze theaterversie gebruik te maken om ze tot leven te brengen.
Samen met het productiehuis Blauw VZW zal er over worden gewaakt dat ook het visuele en het auditieve, door middel van lichtdecor en muziek niet zal ontbreken.

De teksten van Bomans, meer dan 45 jaar na zijn dood, tot leven brengen is een prachtig avontuur.
Enkele citaten van de grootmeester zelf duwden mij definitief over de schreef :
“Humor is het litteken van de wond”
“Een humorist is iemand die begrijpt hoe betrekkelijk alle dingen zijn”
“Een geestig mens, ik bedoel hier niet de lolbroek, maar de werkelijk met humor begaafde, is daarom in wezen altijd ernstig”
“Voor zover mijn werk enige waarde heeft, schuilt niet in wat er is gezegd, maar in hoe het is gezegd”

Productiehuis Blauw VZW is de eerste om dit project te lanceren en ik ben verheugd en gemotiveerd om u deze “BOMANS stand up tragedy” met veel plezier aan te bieden.

Erik Van Herreweghe.

Waar: Tinnenpot - Tinnenpotstraat 21 - 9000 Gent

Wanneer:

donderdag 18 januari 2018 van 20 uur tot 21.30 uur
vrijdag 19 januari 2018 van 20 uur tot 21.30 uur
zaterdag 20 januari 2018 van 20 uur tot 21.30 uur
zondag 21 januari 2018 van 11 uur tot 15.30 uur

Reservatie: Tel 09/225.18.60 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(Albuy)

 

0
0
0
s2smodern