Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wie was Sinterklaas echt?

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_december2017_sint1.jpg

Oorspronkelijk kwam hij uit Patara in Lycië en was in de 4de eeuw bisschop te Myra. Hij werd later heilig verklaard en is de hoofdpersoon in tal van legenden. Tussen de zesde en de twaalfde eeuw verwierf hij een grote bekendheid. In Oost-Europa is Nicolaas van Myra tot op heden een belangrijke heilige, in West-Europa werd hij na de twaalfde eeuw een onderdeel van de folklore.

De sint is ons gekend als een kindervriend, maar eigenlijk is hij als beschermheilige breder georiënteerd.
Onder zijn hoede valt ook de bescherming van zeelieden, handelaren, kleermakers, studenten, wijnbouwers, bakkers en ongehuwde vrouwen. Sinterklaas verrichte volgens legendes ook wonderen, hij wekte drie overleden studenten tot leven die vermoord werden door een herbergier, voorkwam een hongersnood door zakken graan te vermeerderen, redde een kind uit een kokend heet bad en bevrijdde een zoon van een edelman die als krijgsgevangene bij een heidense koning vastzat.

5-6 december.
België viert het sinterklaasfeest op 6 december, het overlijden van Sint-Nicolaas (rond 340 N.Chr.) en naar goede katholieke gewoonte herdenken we de heiligen op hun sterfdag. In Nederland is 5 december de feestdag, dat heeft te maken met het zetten van de schoen in op pakjesavond. Deze werd dan in de nacht van 5 op 6 december gevuld door de Sint en het resultaat was een kado op de zesde.

Moderne sinterklaaszaken zoals de stoomboot, zwarte piet, tabberd en staf werden verzonnen door de Amsterdamse schoolmeester Jan Schenkman. Hij beschreef in zijn boek uit 1850 een sinterklaasfeest waarbij de Sint verschillende avonturen beleefde.

Een voorbeeld uit dit boek:
St. Nikolaas bij een' Snoeper.
De trommel is vol nog!
Geen mensch, die mij ziet;
Dus spoedig een koekje,
Dat mist men toch niet.
Help! Hemel, wat is dat,
Wie grijpt mij bij 't oor?
O wee! 't is Sint Niklaas,
Hoe raak ik er door!
Ach, Bisschop van Spanje!
Ach, laat mij maar gaan,
'k Zal nooit aan den trommel
Mijn handen weer slaan.


Tags: Sinterklaas

0
0
0
s2smodern