• Start
  • Artikels
  • Vandaag vieren we René Magritte zijn 119de verjaardag.

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vandaag vieren we René Magritte zijn 119de verjaardag.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_magritte2.jpg

René François Ghislain Magritte, u wel gekend als de surrealistische kunstenaar Magritte, werd vandaag precies 119 jaar geleden geboren in een bescheiden gezin te Lessines en overleed 50 jaar geleden, in 1967, te Schaarbeek. Ook staat hij staat een heel jaar lang in de schijnwerper op allerlei evenementen in Brussel en Jette., dus is het vandaag een ideaal moment om eens een bezoek te brengen aan één van de musea die schilderijen van Magritte huisvesten.


René Magritte
Magritte was dertien jaar oud toen zijn moeder dood uit de rivier de Samber werd gehaald, een traumatische ervaring in zijn jeugd die we meermaals terugvinden in zijn werk. Zij had zich bij haar zelfmoord met een doek voor het voorhoofd in het water gestort, dit drama zien we in Magritte zijn werk met illustraties van een vrouw van wie het aangezicht bedekt is.

In 1915 vestigt Magritte zich in Brussel en realiseert zijn eerste werken van impressionistische strekking, hij krijgt een opleiding aan de Brusselse Academie. Werkende als ontwerper in een behangfabriek was zijn schilderkunst eerst, onder invloed van zijn werkbaas Victor Servranckx, vooral kubistisch en abstract. Na de kennismaking met het werk van Giorgio de Chirico, in 1925, begon het werk van Magritte surrealistische elementen te assimileren.

Hij ontmoette Georgette Berger, met wie hij trouwde in 1922 en zou haar dan ook tijdens zijn hele leven gebruiken als enig model voor zijn werk. Tussen de periode van 1927 en 1930 verbleef Magritte in een voorstad van Parijs en geraakte er bevriend met Paul Eluard en André Breton.

Bij zijn terugkeer in België wordt hij de leider van de Belgische surrealisten. Tussen 1951 en 1953 versiert hij met een enorme fresco het casino van Knokke, in opdracht van de familie Nellens. De rest van zijn leven doet hij veel Belgische en internationale tentoonstellingen. Hij werd in 1960 bekroond voor al zijn werk met de Belgische Staatsprijs. Het was de eerste keer dat de Staatsprijs aan een kunstschilder werd toegekend.

Magritte overlijdt in Brussel 15 augustus 1967, op 69-jarige leeftijd. hij maakt meer dan 1000 schilderijen, gouaches en collages. Zijn vrouw zal de werken van haar echtgenoot nalaten aan diverse Belgische openbare collecties.


magritte1.jpgGraf van Magritte
Het Brussels bestuur wil het graf van schilder René Magritte als beschermd monument erkennen.
Hij ligt samen met zijn echtgenote begraven op het gemeentelijke kerkhof van Schaarbeek.Musea: Magrittejaar 2017
In Brussel organiseert de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België 2 expo's: "Magritte & Marcel Lecomte" en "Magritte en de hedendaagse kunst". Het KMSKB biedt namelijk onderdak aan 234 originele werken van Magritte, de grootste collectie ter wereld.
Ook aan de kust, meer bepaald in Knokke, kan u terecht voor een expo Van 20 oktober 2017 tot 14 januari 2018 in het Cultuurcentrum Scharpoord of een wandelzoektocht voor jong en oud. De zoektocht start bij de dienst toerisme op het Lichttorenplein in Knokke-Heist en een app gidst je van de ene naar de andere plek.

Het Atomium in Brussel opent op 21 september een interactieve expo waarin een hommage wordt gebracht aan René Magritte. Er zal onder meer met 3D-decorstukken het surrealisme van de kunstenaar tot leven gewekt worden.

Tags: Magritte, Magrittejaar, Expo

0
0
0
s2smodern