Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gruuthusemuseum Brugge krijgt nieuwe invulling

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_brugge.jpg

Komende winter starten de bouwwerken op de site van Gruuthuse in Brugge. Het Gruuthusemuseum zal de kaart trekken van een geïntegreerde presentatie uit de rijke 'Collectie Brugge'.

Toerisme Vlaanderen erkent de Gruuthusesite Brugge als kernattractie die een hefboom kan vormen voor kwalitatief toerisme in Brugge en Vlaanderen in de komende jaren. Hoofdbedoeling is om de bezoekersbeleving te optimaliseren en een gloednieuw onthaalpaviljoen zal zorgen voor de symbiose, tussen historisch erfgoed en hedendaagse architectuur. Brugge als cultuur- en erfgoedstad, met Gruuthuse als vernieuwend project van historische waarde. Zoveel was duidelijk tijdens een persconferentie van de burgemeester van Brugge, Renaat Van Landuyt.

De eerste renovatie van Gruuthuse dateert al van 2007. Toen reeds bleek dat dit gebouw nood had aan een veel ingrijpendere aanpak. Musea Brugge koos dan ook voor een grondig traject dat ambitieus, vernieuwend is en past binnen deze hedendaagse cultuur- en erfgoedstad. Gruuthuse zal als site nooit meer hetzelfde zijn, daar komt het op neer. Wat ooit begon als plannen voor een beperkte restauratie, groeide uit tot een totaalproject waarbij we bewust kiezen voor een aanpak die zich baseert op het historische kader. Wat we willen is een terugkeer naar de middeleeuwse sfeer. De jonge bezoeker, de Bruggeling, de toerist, kortom iedereen, moet de eigenheid van Gruuthuse kunnen proeven. Vanaf hij ook maar één stap zet in, of in de nabijheid van, dit 'stadspaleis'.

Burgemeester Renaat Landuyt: "Het Gruuthuse, zoals de Bruggeling dat zegt, heeft een speciale band met de stad. Het vroegere Bourgondische stadspaleis, genoemd naar één van z'n beroemdste inwoners, Lodewijk van Gruuthuse, spreekt tot de verbeelding. In de schaduw van de statige Onze-Lieve-Vrouwekerk, herbergt het een fascinerende collectie toegepaste kunsten. Van wandtapijten tot verfijnde sculpturen, beeldhouwwerken en veel meer."

"5 miljoen euro aan investeringen kost het om deze site aan te pakken. In eerste voeling, lijkt ons de timing van eind 2018 mogelijk niet haalbaar. Een exacte datum van de heropening, met de renovatie en innovatieve verbetering van deze site, is voorlopig niet aan de orde. Maar dat we als eindresultaat spreken van een nieuw museaal centrum in deze stad, daar mogen we nu al erg trots op zijn."

Het vernieuwde Gruuthuse moet het vlaggenschip zijn van de nieuwe manier van kijken naar een museum. Het 'hoekjesdenken' is voorbij. We moeten het zien vanuit een breder spectrum. De eigenheid blijft behouden, maar de bezoeker krijgt 3 pijlers: het monumentale gebouw en z'n omgeving, de collectie én het verhaal. Het Gruuthusepaleis als monument, de collectie van meer dan 500 jaar Brugse geschiedenis, met een chronologische leidraad als 'verhaal'.

Directeur Musea Brugge Till-Holger Borchert: "De beleving zal de 'kern' vormen. Interactie: hoe kijken we op een moderne manier naar een historisch museum? Al naar gelang het type bezoeker, moeten we een aanbod op maat aanbieden. We zijn niet zomaar Brugge, want op enkele Italiaanse steden na, zijn we een zéér belangrijk museaal centrum in Europa. Meer, Gruuthuse moet Brugge nog meer op de kaart zetten. Bij de toeristische bezoeker, maar eveneens bij de Bruggelingen zelf. Zodat iedereen als het ware 'ambassadeur' kan worden van dit museum en deze prachtige stad..."

Toerisme Vlaanderen is aan een versnelde inhaalbeweging bezig in haar grotere cultuursteden Brugge, Gent, Antwerpen en Leuven. Alleen nog zien dat de kloof met de andere centrumsteden niet te groot wordt om van Vlaanderen een toeristische topregio te maken in Europa.

(stAs/foto's F.N.P.)

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_Brugge1.jpg

Tags: Gruuthuse , Landuyt , toerisme vlaanderen

0
0
0
s2smodern