• Start
  • Artikels
  • Open Monumentendag Ninove in voetsporen van de Norbertijnen

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Open Monumentendag Ninove in voetsporen van de Norbertijnen

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_ninove6.jpg

De stad Ninove stelt de (verdwenen) abdij en het abdijverleden centraal. Wie meent dat van de Norbertijnerabdij enkel de abdijkerk overbleef, heeft het fout: her en der getuigen nog heel wat overblijfselen en plaatsen aan de paters en hun bouwwerken, die van de 12de tot het einde van de 18de eeuw het leven in Ninove mee bepaalden.

De pastorie (Biezenstraat 17) is het centraal informatiepunt van de Open Monumentendag in Ninove. De pastoor laat er een kijkje nemen in zijn woning, die tot voor kort dekenij was, en de tuin. Er zijn doorlopende rondleidingen van 10 tot 18 uur. De gevel en een deel van het interieur zal op termijn worden gerestaureerd. In de woning worden schilderijen tentoongesteld, in de kelder zijn er interessante restanten te zien en in de tuin kan je terecht voor een drankje.

De abdijkerk of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk is ongetwijfeld een van de mooiste barokkerken van de lage landen. Het interieur is van een uitzonderlijke kwaliteit en eenheid. Er zijn doorlopende rondleidingen van 12 tot 18 uur.

Om 16 uur en 17.30 uur spelen Katrien Vernaillen en Frederik Van Rampelberg een orgelconcert op het de Forceville-orgel.

Huis Van Saene. Behalve de abdijkerk getuigen er nog heel wat andere overblijfselen en plaatsen aan de paters en hun bouwwerken, die van de 12de tot het einde van de 18de eeuw het leven in Ninove mee bepaalden. Het Huis Van Saene was bijvoorbeeld de ziekenboeg van de abdij. Door die gebouwen kunnen we ons een beeld vormen van hoe het zou geweest zijn in die tijd.

Een geaquarelleerde pentekening op perkament van het Ninoofse abdijbeluik anno 1650 door de bekende cartograaf Philips De Deyn is een voor de Ninoofse abdijgeschiedenis uitzonderlijk waardevol document. Jacques De Kegel, lid van de erfgoedraad, stippelde een verrassende wandeling door het voormalige abdijbeluik uit “in de voetsporen van Philips De Deyn”. Afspraak om 14 uur aan de kerktoren. (Duur: 2,5 uur.) Een reproductie van de tekening is te koop (2 euro).

(stAs)

ninove2.jpg

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_ninove3.jpg

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_ninove4.jpg

 

 

Tags: Ninove , open-monumentendag , Abdijkerk , Abdij Norbertijnen , Huis van Saene , Philips De Deyn

0
0
0
s2smodern