Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kasteel Hof ter Welle Beveren wordt erfgoedhuis.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_Beveren1.jpg

Deze week krijgt het eeuwenoude kasteel Hof ter Welle een nieuwe bestemming als erfgoedhuis van de gemeente Beveren. Een dankbare plaats in een gemeente waar erfgoed leeft. Denken we maar aan de reuzen en Sint-Maarten.

Op de gelijkvloerse verdieping van het gebouw zullen bezoekers een blik kunnen werpen op de uitgebreide gemeentelijke kunstcollectie. Ook de leeszaal en bibliotheek van de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren vzw worden hier ondergebracht.

Op de eerste verdieping bevindt zich het Gemeentelijk Heemkundig Museum (tot voor kort gevestigd op zolder kasteel Cortewalle) waar de geschiedenis van het Land van Beveren aanschouwelijk wordt gemaakt via museumobjecten.

Verder wordt er voorzien in de nodige vergaderinfrastructuur voor de socio-culturele verenigingen van Beveren. Als echte pronkstuk van de site wordt de 18e-eeuwse barokke kapel de uitgelezen plaats voor een veelvoud aan culturele activiteiten, waaronder lezingen, optredens en officiële gelegenheden.Alleen al voor de mooie akoestiek is het de moeite hier muziek te brengen. De gezellige binnenplaats is hierbij een extra troef. Het kasteel wordt langs de achterzijde met een brug ontsloten en geeft aansluiting op het reeds aanwezige wandel- en fietswegennetwerk in de buurt.

Beschermd monument versus hedendaags comfort. Hof ter Welle is een beschermd monument. Daarom wordt er ook intensief samengewerkt met de dienst Onroerend Erfgoed zodat er met respect voor het gebouw wordt omgesprongen. Anderzijds krijgt het gebouw een nieuwe bestemming waardoor er soms moet ingegrepen worden op de bestaande structuren om deze nieuwe bestemming te kunnen realiseren. Bijkomend verwachtte Beveren dat het gebouw wordt uitgerust met hedendaags comfort.
Het is een moeilijke maar boeiende evenwichtsoefening om ieders wensen en programma te verwezenlijken maar Cultuur in Beeld zag dat het een geslaagd project is.

Het nieuw gerestaureerde kasteel Hof ter Welle ligt half verscholen achter een statige laan van beuken en kastanjelaren, omgeven door alle pracht die de natuur te bieden heeft. Voor velen roept het "Oud Geestelijk Hof" herinneringen op aan tijden van weleer, toen de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie het kasteeltje als klooster en weeshuis bewoonden.

Ben je zelf benieuwd naar de eeuwenoude geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners? Kom dan zeker langs in het weekend van 9 en 10 september 2017 en maak nader kennis met het verleden en de toekomst van Hof ter Welle.

  • Zaterdag 9 september 2017: familiedag van 13u tot 17u, met kinderanimatie, voorstelling van een jeugdroman rond Hof ter Welle en een kasteelspel
    • 14u - Jeugdauteur Karen Dierickx stelt haar nieuwe roman over Hof ter Welle voor (10+)
    • 15u - In een spannend kasteelspel ontdek je alles over de bewoners van het kasteel in het verleden (10+)
  • Zondag 10 september 2017 (Open Monumentendag): opendeurdag met muzikale omlijsting, gidsenrondleiding en animatie
    Doorlopend worden er gidsenrondleidingen voorzien.

(stAs)

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_Beveren.jpeg

 

Tags: erfgoed, Beveren , Hof ter Welle , erfgoed heemkundige kring

0
0
0
s2smodern