• Start
  • Artikels
  • Expo: Zuiderburen - Portretten uit Vlaanderen in Den Haag.

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Expo: Zuiderburen - Portretten uit Vlaanderen in Den Haag.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_DH6.jpg

Mauritshuis museum Den Haag presenteert kunstwerken van Vlaamse Meesters als Jordaens, Van der Weyden, Rubens en Van Dyck uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Momenteel is het KMSKA tot 2019 gesloten vanwege een ingrijpende renovatie. Voor het Mauritshuis een geweldige kans om drie presentaties te organiseren met kunstwerken uit de wereldberoemde collectie van dit museum. Een mooi staaltje Vlaams-Nederlandse samenwerking. Vlaams Ministers Sven Gatz deed er de vooropening. 

Springlevend. In de Zuidelijke Nederlanden zijn tussen 1400 en 1700 prachtige portretten geschilderd. Edellieden en rijke burgers lieten zich graag vereeuwigen door de beste Vlaamse kunstenaars van hun tijd. Deze portretten maken nog altijd grote indruk. Ze zijn vaak zo geraffineerd geschilderd door onze schilders dat ze ook na al die eeuwen nog springlevend lijken.

De beste Vlaamse portretten. In dit najaar vertelt het Mauritshuis het verhaal van de Vlaamse portretkunst aan de hand van een keuze uit de beste Vlaamse portretten van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Er komen belangrijke werken van Rogier van der Weyden, Hans Memling, Pieter Pourbus, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck. Deze portretten zullen hier voor het eerst samen worden gepresenteerd met aanvullingen uit de collectie van het Mauritshuis en het Rijksmuseum. 

Voor het eerst weer te zien. Bijzonder is dat bijna alle geportretteerden geïdentificeerd kunnen worden. Zo leert de bezoeker niet alleen de kunstenaars kennen, maar ook de personen die zij hebben geportretteerd. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt het bijzondere portret van Abraham Grapheus door de Antwerpse portretschilder Cornelis de Vos gerestaureerd en dit zal in het Mauritshuis voor het eerst weer in volle glorie te zien zijn. 

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_DH3.jpg

Mauritshuis. Het Mauritshuis museum in Den Haag toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van de hofstad bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie schilderijen. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het Puttertje van Fabritius en De Stier van Potter zijn permanent te zien in het intieme museum aan de Hofvijver. 
 
Bereikbaarheid. Het Mauritshuis is vanaf Den Haag Centraal Station te voet (10 à 15 minuten lopen) en met tram of bus goed te bereiken. Vanaf station Den Haag Hollands Spoor is het Mauritshuis per tram het makkelijkste bereikbaar. Met de auto kom je aan via de A4, de A12 of de N44 en volg je de aanduiding Centrum en vervolgens de bordjes richting het Mauritshuis. Het beste kun je parkeren in de naast het Mauritshuis gelegen Pleingarage of in parkeergarage Malieveld. Na het museum heb ik genoten in de aangename brasserie van het Mauritshuis. Een wandeling naar het Binnenhof brengt je in het hart van de Nederlandse politiek.
 
Zuiderburen - Portretten uit Vlaanderen. Donderdag 7 september 2017 - zondag 14 januari 2018
 
 
(stAs)
 
b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_DH.jpg
 
b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_DH1.jpg
 
b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_DH5.jpg
 
 

Tags: DenHaag , Mauritshuis , Vlaamse portretten

0
0
0
s2smodern