• Start
  • Artikels
  • Ontdek het Kravaalbos, waar Oost-Vlaanderen en Brabant elkaar de hand reiken.

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ontdek het Kravaalbos, waar Oost-Vlaanderen en Brabant elkaar de hand reiken.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_Kravaal.jpg

Ontdek het Kravaalbos, een waardevol oud bos gelegen op de grens van Aalst, Asse en Opwijk. Het is lange tijd in handen geweest van de Abdij van Affligem. Dit heeft een grote invloed gehad op het landschap, onder andere door de ontginning van zandsteen. In deze wandeling kan je zien hoe die invloed vandaag de dag nog zichtbaar is.

Het Kravaalbos ligt niet alleen op de grens van twee provincies maar ook op de grens tussen de zandleemstreek en de leemstreek. Dit heeft zijn invloed op het landschap: de leemgrond in Vlaams-Brabant zorgt voor grote open kouters. De zandleemgrond zorgt voor kleinere percelen omgeven door kleine landschapselementen. De beken hebben hier gezorgd voor kleine valleien. Bovendien vormt het Kravaalbos, als hoogste punt van de streek, de waterscheiding tussen Dender en Schelde.

Het water aan de westkant van het bos stroomt richting Dender, dat aan de oostkant van het bos stroomt naar de Schelde. Wie zegt Kravaalbos denkt meteen ook aan de zandsteengroeves die er zijn. De ontginning van zandsteen is er vanaf de 12de eeuw gekomen onder impuls van de Abdij van Affligem. De zandsteen werd niet alleen lokaal gebruikt, maar ook voor de kathedraal van Antwerpen en zelfs die van Amiens in Frankrijk.

Hof te Putte was een belangrijke schakel voor deze ontginning. De hoeve was een pachthoeve van de abdij in de 16de en 17de eeuw. Wanneer de uitbating van de groeven stopgezet werd, kende de streek een leegloop. Hof te Putte kreeg zelfs toen de bijnaam Hof te Woestijne.

Net zoals het Zoniënwoud, is het Kravaalbos nog een restant van het vroegere Kolenwoud, een bos dat er al was ten tijde van de Romeinen. Hierdoor heeft het bos niet alleen een hoge natuurwaarde, maar ook een rijke variatie aan landschappen, flora en fauna. Daarnaast zijn er in het bos heel wat kleine landschapselementen aanwezig zoals houtkanten, poelen en hagen. Het is wel opvallen dat er in het bos relatief weinig oude bomen te vinden zijn, zeker voor zo’n oud bos. Dit wijst erop dat er een periode van kaalkap geweest is. De beide wereldoorlogen waren hiervoor verantwoordelijk.

Vandaag de dag is zo’n bruuske kaalkap niet meer mogelijk. Het bosbeheerplan zorgt ervoor dat het bos zich op een duurzame manier kan ontwikkelen. Hierdoor zal het aantal dikke bomen, dood hout, gevarieerde bosranden en open plekken op termijn toenemen. In de nattere delen van het bos wordt er meer ingezet op de natuurfunctie van het bos, waarbij de drogere delen geschikt zijn voor beperkte houtproductie.

Vertrek aan Hof Te Putte Putstraat 161 - Meldert-Aalst op 10 september 2017.10 & 15 uur

ENKEL VOORAF INGESCHREVEN DEELNEMERS Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(stAs)

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_kravaal1.jpg

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_kravaal2.jpg

Tags: Affligem, stad Aalst , open-monumentendag , Kravaalbos , abdij van affligem

0
0
0
s2smodern