Cultuur In Beeld zoekt medewerker voor sponsoring te werven.
Hoge vergoeding. Als vrijwilliger of freelance vertegenwoordiger.

Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vermelding: t.a.v. CIB dienst werking.

Erfgoedbomen in de stad Aalst, een ontdekking.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_aalst1.jpg

In het centrum van de stad staan verschillende bomen waar je regelmatig voorbij wandelt en die op het eerste zicht doodgewoon zijn. Bij een aantal van deze bomen hoort een merkwaardig verhaal of een opvallende geschiedenis. Ze zijn de stille getuigen van de geschiedenis van onze stad en daardoor ook een stukje erfgoed.

Sommige bomen vallen op door de plaats waar ze staan: op de parking van de Keizershallen een libanonceder. Het is de laatste verwijzing naar de vroegere textielfabriek. De boom stond namelijk aanvankelijk in de tuin van de directeurswoning. Toen de fabriek en de woning gesloopt werden, was de ceder uitgegroeid tot een grote boom, waardoor men besloot om de boom te houden.

Lindebomen kunnen op verschillende manieren erfgoedbomen worden. Vaak worden ze gebruikt als herdenkingsbomen. Zo staan er op het Vredeplein koningslindes die aangeplant zijn voor de zestigste verjaardag van Koning Boudewijn. Maar ze kunnen ook op een hele opmerkelijke manier gesnoeid worden tot een etagelinde. Hiervan staat er een exemplaar in het Koningin Astridpark.

Helaas blijven niet alle bomen bewaard. Zo stond er aanvankelijk een vrijheidsboom op de Grote Markt. Die boom moest in 1856 plaats maken voor het standbeeld van Dirk Martens.

Ontdek deze verhalen en andere weetjes in een gidste wandeling op Open-Monumentendag.

Vertrek aan het Toeristisch infokantoor Hopmarkt 51 - Aalst 10 september 2017. 10 & 14 uur

ENKEL VOORAF INGESCHREVEN DEELNEMERS: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(stAs)

aalst.jpg

Tags: stad Aalst , open-monumentendag , vrijheidsboom , erfgoedbomen

0
0
0
s2smodern