Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ontdek natuurgebied het Osbroek in Aalst.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_osbroek2.JPG

Het Osbroek is een grote komvormige depressie van 7 tot 8 meter boven de zeespiegel, omringd door hoger gelegen terreinen, die in het zuiden tot 24 meter hoogte bereiken. Het was oorspronkelijk een moerasbos dat in de loop der eeuwen gedeeltelijk omgevormd werd tot weiden en hooilanden. Een ingrijpende wijziging in het landschap was de aanleg van het stadspark in 1915-1916. Tussen 1920 en 1977 werd het noordelijk deel opgevuld met puin, huisvuil en vliegas. Waar het oorspronkelijk reliëf behouden bleef zijn ook veranderingen aangebracht door de aanleg van grachten en paden en door de aanplanting van bomen.

Het Osbroek kent een rijke variatie aan fauna en flora. Zowel de natte als de droge stukken, de bosstukken en de weilanden kennen hun eigen typische soorten. In het gebied wordt gebruik gemaakt van verschillende beheersvormen. De meest ruige delen worden zo gelaten, men laat het bos zijn gang gaan. Op andere plaatsen doet men aan hakhout- of middelhoutbeheer. Bij hakhoutbeheer worden de bomen om de 12 jaar tot tegen de grond afgezaagd. De weiden worden één maal per jaar gemaaid.

Opmerkelijke bewoners van het Osbroek aan de kant van de Molenkouter zijn de Schotse Hooglanders en Galloway-runderen. In dat stuk lopen ze vrij rond om hun buik te vullen. Hun begrazing brengt meer variëteit in het landschap omdat ze niet alles opeten. Helemaal in een uithoek staat er nog het “Osbroekkasteel”. Deze landelijke villa werd in 1914 gebouwd in opdracht van Gustaaf Moyersoen. Bij het kasteel hoorde een grote tuin die aangelegd was in Engelse landschapsstijl. Ondertussen is het kasteel niet meer in handen van de familie. Het park is wel eigendom geworden van de stad.

10 september 2017. Frans Blanckaertdreef zonder nr. - Aalst 10 & 14 uur

ENKEL VOORAF INGESCHREVEN DEELNEMERS: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(stAs)

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_osbroek1.jpg

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2017_osbroek.jpg

 

Tags: stad Aalst , open-monumentendag , Osbroek , osbroekkasteel , schotse hooglanders, galloway-runderen

0
0
0
s2smodern