Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ZOMERLIEFKERMIS begon met BOODSCHAP en BLOESEMS

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_april2018_242714-zomerliefkermis_campagnebeeld-49b5d5-original-1491483799.JPG

Van vrijdag 20 tot en met maandag 23 april wordt in en rond de tuinen van domein Claeys-Bouüaert de 38ste editie van de hedendaagse Zomerliefkermis georganiseerd. Dit is de eerste van een lange rij parochie- en of dekenijfeesten waar de goegemeente van heel Groot Gent zich traditioneel kan uitleven met zang en dans en vermaak. De lange en donkere winteravonden worden een eerste keer weggefeest met de aloude Vastenavondviering genoegzaam bekend als carnaval.
Voor de meeste Gentenaren was de Vasten wel een traditie om zich aan te houden maar halfweg de veertiende eeuw vonden diezelfde Genteneirs dat er na twintig van de veertig vastendagen al eens een pauze mocht komen. In 1366 werd in het Groot Vleeshuis, dat precies vanwege de Vasten toch leegstond, dan ook de eerste Halfvastenfoor georganiseerd. Vanaf 1850 kregen de markt en foor hun vaste stek op het Sint-Pietersplein

 Toen Keizer Karel in 1540 zijn geboortestad de strop omdeed legde hij ook het openbaar vermaak aan banden. Voor de stadsbestuurders was vooral die vastenavondviering des duivels want in 1902 blokletterde een pamflet van de “sossen” : Werkers, weldra komen de vastenavondfeesten er weer aan, walgelijke slemperijen, herinneringen aan slavenuitspattingen, gedenkenis van ruwe onbeschaafdheid,Wég met die mensonterende instelling! In de jaren negentig van vorige eeuw had burgemeester Gilbert Temmerman er ook een handje van weg want hij vond ook dat het nu wel mocht gedaan zijn met al die feesten en partijen die week na week onze stadswijken en gemeenten ontsierden.

Hoe komt het dan dat uitgerekend MARIAKERKE er in slaagde al midden achttiende eeuw “zijn ker(k)mis” te organiseren en vooral waarom mocht deze als allereerste de reeks feesten-en-partijen beginnen? De oorspronkelijke benaming van wat nu Zomerlief heet brengt al meteen duidelijkheid: de viering van Onze Lieve Vrouw MARIA Boodschap! Het mag dus niet verbazen dat uitgerekend “MARIA-KERKE” 25 maart aangreep om die heuglijke dag op en rond het kerkplein in feeststemming door te brengen. Naar verluidt zou deze feestelijkheid al voor 1769 ook deels in de tuinen van het “Kasteel van de Kerkwijk”, nu beter bekend als Claeys-Bouüaert, hebben plaatsgevonden. Goed gezien van die oude Mariakerkenaren want hoewel onze Lieve Maria maar liefst zes (6) feestdagen heeft in de katholieke kalender, zal je er maar in slagen om die als éérste te claimen. Een bekender maar gelijkaardig fenomeen is de oorsprong van de populaire Patersholfeesten die steevast plaatsvinden in het weekend van of voor 15 augustus of Maria Tenhemelopneming. In de twaalf straten of straatjes van de Patersholwijk hangen boven de deur of aan de voorgevel nog steeds twaalf Maria-kapellekes. In wat sinds de fusie van 1977 “deelgemeente Mariakerke” heet speelde er ook nog een ander belangrijk gegeven: Maria Boodschap valt altijd op 25 maart (want precies of beter exàct negen maanden later vieren we bakske vol mee stro) maar dat is ook de vierde dag van de nieuwe LENTE.

Een nieuwe lente is een nieuw geluid maar ook het ontluiken van nieuwe bloesems en die waren dan weer talrijk te zien en te genieten in de toch ook talrijke kasteeltuinen van de gemeente. Denk maar aan het Parkkaffee, het Kollekasteel, Les Cygnes, het Witte Huis, kasteel Oud Mooreghem en kasteel Ter Beken of het Sint Paulusseminarie. Dat al deze lente-pracht-en-praal al zo vroeg in het seizoen gratis te bezoeken en te bezichtigen was kwam nogal vlug ter ore bij de Gentse stadsjongeren die maar al graag in groten getale afzakten naar dit wonderlijke natuurfenomeen. De jeugd-van-tegenwoordig in de tijd-van-toen vond in deze groene bloesemexploratie dan ook een zeer aannemelijk voorwendsel om op de “kermis van Mariakerke” vrouwelijke ontluikingen te bewonderen.

Sommigen spraken destijds ook van de “Kermis van Onze Lieve Vrouwe tert-den-teen” omdat de ongeoefende dansers bij het zwieren en zwaaien weliswaar zonder opzet toch vaak op de tenen van de partner trapten. Dat laatste was dan weer een iets te lange titel om op de feestaffiche te zetten en dus werd het allereerste lentefeest dan maar genoemd naar de mogelijkheid om de daarop volgende zomer met zijn tweetjes door te brengen. Waar ontluikende bloesems niet allemaal goed voor zijn.
Toen Napoleon Bonaparte, ook een bekend fuifnummer, het hier vanaf 1800 voor het zeggen had, werd de kermis (van Maria Boodschap) bij “keizerlijk voorschrift” verschoven naar de tweede zondag na Pasen. In 1954 werd dan weer bij gemeentebesluit de Zomerliefkermis definitief vastgelegd op de vierde zondag van april. Daarna volgen de Meikermis van Wondelgem en de Negen Meimarktfeesten van Sint-Amandsberg waarna ook nog eens van Afsnee tot Zwijnaarde allerhande wijk- en parochie- en dekenijfeesten losbarsten.

De Zomerliefkermis ging oorspronkelijk door op het kerkplein en in de tuinen van Kasteel-van-de-kerkwijk, was dan een tijdlang te beleven op de weide naast Mariakerkebrug en gaat tegenwoordig terug door op en rond het domein van Claeys-Bouüaert.

Domein-Claeys-Bouaert-in-Gent-natuurrijk-en-vitaal-Catherine-Boone-foto-6.jpg

 

PROGRAMMA ZOMERLIEFKERMIS 2018

Vrijdag 20 april:
16u start avondmarkt;
Feesttent avondprogramma, presentatie FRED GEIRNAERT,
met Strawberry Jam, Partie Party en discobar Studio Splendid;

Zaterdag 21 april:
van 9u tot 18u rommelmarkt;
feesttent, 15u Café-chantant; avondprogramma met Les Folles de Gand,
Wim Soetaer, Steven Tielens, en Alain Dés;

ZONDAG 22 APRIL:

ERFGOEDDAG:


– in De Pastorij (Marktplein 1) : 77 Mariakerkenaren kiezen
(een voorwerp of symbool dat typisch is voor de gemeente en moet bewaard blijven)
– heemkundekring MarKa ( Marktplein 8): tentoonstelling over burgemeesters van Mariakerke, en de kiesstrijd in vroeger tijden, voor 1977.

feestweiden: van 14u tot 18u Belgische trekpaarden demonstraties;
feesttent: 14u modeshow Boetiek Jolly, presentatie Fred Geirnaert;
feesttent avond: Frank Galand, Swoap, Lindsay, Jettie Palletie en GET READY;

Maandag 23 april:
van 13u tot 18u Café Chantant met FRED GEIRNAERT en Ronny Marino, gastzangeres Caro Veirs; in het Open Huis, Kasteeldreef 6.

 

Verslag : ADT

0
0
0
s2smodern