Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cultuur bij de buur… met plezier naar Lier..

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_april2018_Lier.jpg

Heel dichtbij, en zoveel te ontdekken…  Hoe is Lier ontstaan? Waarvan komt de naam Lier vandaan? Wat weten we van horen zeggen en uit het hoofd? De Zimmertoren, Felix Timmermans, Pallieter, de heilige Gummarus, de naam Schapenkoppen… Het eerste verkenningsbezoek gaf ons de nodige antwoorden.

 

 

 

 Het werd een ontdekkingsreis zoals het hoort, zonder raadpleging van Wikipedia, internet of reisbrochures het was kwestie van te vragen, te kijken, te luisteren en vooral te genieten. Opmerkelijk was dat iedereen behulpzaam was: De passant, de toeristische dienst, de voorzitter vzw Buurthuis D’Amandelboon Paul Van Steenkiste, de toeristische dienst, de bakker van de Lierse vlaai, enz...

Als je aan Lier denkt, komt vrij onmiddellijk de Zimmertoren in je op, maar Lier heeft zoveel meer te bieden… kuieren langs de vesten, in parken, de meesten bezoekers verkennen alles te voet in het gezellige stadscentrum zo ontdekken ze de vele mooie plekken in wat men noemt "De Poort der Kempen".

Over het juiste ontstaan van deze vriendelijke kleine stad is men wat vaag, volgens de overlevering heeft de figuur van de heilige Gummarus, een veldheer en grootgrondbezitter uit de eerste helft van de 8ste eeuw en later de patroonheilige van de stad er iets mee met te maken. In 1212 verleende hertog Hendrik I van Brabant Lier de stadsrechten. De grote bloei kwam in de 14de eb 15de eeuw dankzij de lakennijverheid en het privilegie van de veemarkt.

En waarom noemen ze de de Lierenaars met bijnaam "De Schapenkoppen"?
Volgens de legende is de naam schapenkoppen ontstaan in de 14de eeuw. Hertog Jan II, Hertog van Brabant en Limburg, wilde de Lierenaars bedanken voor hun bijdrage aan de strijd tegen de Mechelaars. Ze mochten kiezen uit twee beloningen voor de stad: een universiteit of een veemarkt. De Lierenaars kozen voor het stapelrecht op vee. Een keuze die Lier geen windeieren legde, omdat er per regio maar één stad zo'n recht werd toegestaan. Prompt verhuisde de veemarkt die tot dan in Wespelaar was gevestigd op bevel van de Hertog naar Lier. Hertog Jan II zou daarbij al zuchtend gezegd hebben: "O, die schapenkoppen". De universiteit, de beloning die Lier links liet liggen, ging uiteindelijk naar Leuven. Hiermee kreeg Leuven in 1425 de eerste universiteit in de Lage Landen. Het Schapenkoppenmonument, een werk van de Lierse kunstenaar Bertro, in de schapenkoppenstraat is een verwijzing naar de legende.

Op aanraden van de toeristische dienst deden we aan sightseeing op eigen houtje en we lieten ons meeslepen met het rijke verleden, de unieke Zimmertoren, de Sint-Gummarruskerk, het geklasseerde begijnhof. We noteerden wél en zorgvuldig de mogelijkheden voor een volgend bezoekje, zoals een ontspannend boottochtje op de Binnennete, een culinaire fietstocht, de street art-wandeling Lier UP en nog vele andere tips.

Natuurlijk bezochten we de Sint-Gummaruskerk, je kan er echt niet naast kijken want deze kerk  torent als een wachter boven de stad Lier uit en is een subliem hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De kunstglasramen van deze kerk behoren tot de mooiste van de Nederlanden. Naar aanleiding van hun restauratie, worden de belangrijkste panelen tijdelijk op ooghoogte tentoongesteld. We hoorden de Zimmertoren slaan, dus werd het tijd ook deze wereldberoemde Jubelklok (hét symbool van Lier) van dichtbij te bewonderen. In de toren is er o.m. Zimmers Astronomische Studio en in het paviljoen de Wonderklok.  De onwaarschijnlijk ingenieuze uitvindingen van Louis Zimmer zijn boeiend en verbazingwekkend, deze uitvinder was zeker bij de tijd! Om ons even te wanen in de tijd van enkele eeuwen terug… wandelden we de poort van het Begijnhof binnen.  Zalig slenteren over de met kasseien geplaveide wegen en gezellig verloren lopen in de kleine steegjes. We voelden ons als het personage Pallieter (van de schrijver Felix Timmermans) met een goed glas bier… het is prima in Lier!

 
Info:
www.sintgummaruskerktelier.be
www.stadsmuseumlier.be
www.huisvanoscar.be

Niet te missen activiteiten:
Lierse kant- en pareltentoonstelling
www.bootjevareninlier.be (van 1 april tot 31 oktober: elke zaterdag, zonldag en feestdag tussen 14 en 18 uur, andere dagen en tijdstippen op afspraak, in juli en augustus dagelijks om 14.00 uur.

Cycling dinner, twee culinaire fietslussen, voor meer info: www.visitlier.be of infovisitlier.be
Een lekkere en ontspannende fietstocht door de afwisselende regio. Aan de hand van een beschreven traject langs de knooppunten kan je van gerecht naar gerecht fietsen. Starten met een ontbijt in Lier en onderweg kan je nog drie culinaire stops inlassen...

Fortengordel 20 mei 2018: www.fortengordel.be


Reporter / Foto's: Nadine Van Parys

Slideshow:

0
0
0
s2smodern