Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stadspaleis Hotel D’Hane Steenhuyze

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_maart2018_Dhaene-steenhuyse.jpg

Ontdek een verborgen parel in de Veldstraat!
Vanaf 30/03/2018 heeft het Stadspaleis Hotel D’Hane Steenhuyze zijn deuren wagenwijd open gezet.
Dit gedurende drie namiddagen is dit de plek die uw rustpunt kan zijn,  het stadspaleis ademt geschiedenis uit...

Op 16 juli 1698 kocht jonkheer Jean-Baptiste d’Hane (1659-1725) het huis in de Veldstraat. De familie d'Hane was een oude Gentse familie die al eeuwen deelnam aan het lokale politieke leven maar pas sinds enkele decennia in de adelstand was verheven. In de jaren na de aankoop werd het gebouw uitgebreid en verfraaid, zodat het op het einde van de achttiende eeuw was uitgegroeid tot een waar stadspaleis. Met graaf Jean-Baptiste d’Hane de Steenhuyse (1757-1826) kreeg het huis haar prestigieuze reputatie door de vele voorname gasten en gekroonde hoofden die er logeerden. Niet alleen Frederik I, prins van Oranje en Alexander I, tsaar van Rusland vonden er logies, ook de Franse koning Lodewijk XVIII vond er onderdak nadat hij in 1815 was gevlucht voor de troepen van Napoleon. In 1953 werd het gebouw een beschermd monument. De stad Gent kocht het in 1981.

Dit prachtige 18de eeuws stadspaleis katapulteert elke bezoeker naar de ‘tijd van toen’. Waar ooit de Franse koning Louis XVIII, de Russische tsaar Alexander I en Frederik I, prins van Oranje logeerden, kan je nu afspreken met vrienden of samen met je gezin/familie dromen van  adellijke feesten. Bestijg de majestueuze eretrap (til je lange rokken op… ) en bezoek  op de eerste verdieping de (aparte) slaapkamers van de graaf en gravin, het muzieksalon en de appartementen voor de kinderen. Gebruik ook de diensttrappen, die leiden je naar de personeelsvertrekken.,Hoor je de pannen pruttelen, de stemmen van de kokkin, de meid en de lakei? Hoor je bel rinkelen? De gravin heeft je misschien dringend nodig? Je waant in de  wereld van upstairs downstairs. Geniet van elke plek, dwaal door de binnentuin, droom weg in de balzaal, zoek je balboekje op… misschien word je wel ten dans uitgenodigd…Vergeet je neus niet te poederen.. Laat je verbeelding spreken, misschien ontmoet je wel dé prins, een graaf en zijn gravin, de kleinmannen met hun gouvernantes, de pruikdragende lakeien, de goedgemutste kok… ? Bekijk het fijne porselein, de wandschilderingen, vergeet ook niet de plafonds te bewonderen, of het prachtige parket… Streel met je ogen, zoveel schoonheid heb je misschien nooit gezien?

Neem een selfi vanuit het nù met de aristocratische flair van de achttiende eeuw.
Om de belevingswaarde te vergroten is de aankleding van de interieurs opgeschaald. Met bruiklenen uit het Design Museum, het STAM, het Museum voor Schone Kunsten en De wereld van Kina, maar ook met nieuwe objecten, heeft Historische Huizen Gent zo nu en dan met een knipoog de levensechtheid laten primeren. Vrije bijdragen van de bezoekers zullen, naar Angelsaksisch voorbeeld, helpen om de resterende restauraties te financieren. Wie door de Veldstraat wandelt, moet zeker de tijd nemen om dit unieke paleis te bezoeken. Wandel binnen in Hotel d'Hane Steenhuyse en maak een reis door de tijd. Geniet van de bijzondere interieurs, snuif de sfeer op en schrijdt rond als een echte graaf of gravin. Een exclusieve inkijk in het adellijke leven uit lang vervlogen tijden.'

Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen. Het Hotel d'Hane Steenhuyse is op verschillende manieren bezoeken: Individueel: iedere vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur

prijs: vrije bijdrage
Met gids: iedere vrijdag en zaterdag kan men individueel aansluiten bij een geleid bezoek om 14.30 uur
tickets bij Uitbureau Gent, Veldstraat 82B (09 233 77 88), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
prijs: 6 euro pp - gratis voor kinderen en jongeren onder 19 jaar

Groepsbezoeken:
groepen en organisaties reserveren een gids via Boekjebezoek, tel 09 210 10 75.
Info: www.stadspaleizen.stad.gent


Reporter Nadine Van Parys


Fotoslideshow:

 

0
0
0
s2smodern