• Start
  • Artikels
  • "Gratis" Hopkeesten wandeling doorheen de Faluintjesstreek!

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

"Gratis" Hopkeesten wandeling doorheen de Faluintjesstreek!

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_maart2018_Hopkeesten.jpg

Dienst toerisme Affligem organiseert de “Hopkeesten wandeling” 2018

Maar vooreerst, wat zijn nu hopkeesten?
Het is een delicatesse, die oorspronkelijk als bijproduct werd gebruikt in de ooit eens zo florerende hopteelt. De verse hopscheuten zijn slechts een drietal weken beschikbaar. Ze staan van half maart tot begin april op het menu van de meest gerenommeerde streekrestaurants.
De scheut van de plant zit boven de grond. Het oogsten hopkeesten gebeurt op ingekuilde bedden, scheuten van de plant die nog onder de grond zitten en nog niet groen zijn maar wit.

Het is een delicatesse die duur is door de arbeidsintensieve teelt en het beperkte aanbod. In 1880 was er nog zo’n 2.000 hectare hop in Aalst, tegen 1890 was ze al gehalveerd en in de vorige eeuw ging ze bijna verloren. In 1970 waren er nog 30 telers met 85 hectare hop. Momenteel is er in het Aalsterse nog maximaal 10 hectare hop.
Al meer dan een decennia wordt dankzij de VVV De Faluintjes de hopteelt op culinaire wijze in de kijker gezet. tertjes op een sausje van beurre de Bourgogne.

Via een geleide wandeling wil de gemeente Affligem de hopboeren en de streek in de kijker plaatsen! Met als hoofddoel de herintroductie en behoud van het levend erfgoed.
De verkenningstocht gaat deze maal doorheen Essene met een wandeling van 6,5 km.
Onderweg is er een bezoek gepland aan de nieuwe "Brouwerij DOK’s". Daar kan iedereen proeven van Dok’s bier vergezeld van een hapje met "Hop Keesten".

De deelname aan dit evenement is gratis!  Wél vragen de organisatoren om praktische redenen vooraf een seintje te geven van je deelname. Dat kan tot zaterdag 17 maart

Prijs: gratis - inschrijven tot zaterdag 17 maart via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
alle info vind je terug op de website: www.toerismeaffligem.be
Vertrek aan de kerk van Essene op zondag 18 maart 2018 om 14 uur.


(Artikel: Albuy)

0
0
0
s2smodern