• Start
  • Artikels
  • Theatervoorstelling "A Play on Reality" in de Minard.

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Theatervoorstelling "A Play on Reality" in de Minard.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_maart2018_A-Play-On-Reality1.jpg

Een theatervoorstelling waarbij meer prothesen dan mensen meedoen. Het wordt en is iets uniek. Elf mensen op het podium… en voor allen… de eerste keer.
Ze spelen géén rol, ze zijn niet zomaar een personage, ze spelen gewoon zichzelf..

Rene van toor, Greet Borgenon, Nancy Gilliams, Jessy Croene, Eddy De Visscher, Hendrik Deneckere, Ilse Verhaege, Monique Vlaeminck, Sofie Van De Voorde, Inge Blomme, Krista Bracke en de gewezen Radio één medewerkster kwamen reeds naar buiten met hun beperkingen.

 

Krista is de auteur van het boek ‘Mijn Leven Op Stelten’  zij stapt door het leven op onderbeenprothesen en een halve rechterhand met ingekorte vingertoppen. Voor de anderen is het ‘een sprong in het onbekende…  het podium’.
'A Play On Reality', een theatervoorstelling, die draait om het verhaal van ieder op dat podium. Het verhaal waarin mensen elkaar ondersteunen, hoe het is om een amputatie te ondergaan, hoe het voelt om daarna te revalideren, wat het is om elke dag, dag in dag uit, met een prothese op pad te zijn.

Ze geven het signaal ‘Weg met het taboe’, we zijn er en we durven ons tonen, want we zijn wie we zijn, compleet (aangevuld met extra skills=protheses). Omgaan met een fysieke beperking loopt niet over een pad vol rozen, misschien heeft jouw buurman/buurvrouw wel een prothese, en is het voor hem/haar een stap te ver om zich in het openbaar te tonen. Misschien heb het zelf moeilijk om een gesprek aan te gaan met hem/haar, misschien durf je niet over de prothesen praten. Het stuk wilt het taboe rond prothesen weg, pleit voor meer prothesen in het openbaar met en meer aandacht voor mensen met een fysieke beperking. De 11 podiumbeesten (die allen revalideren of hebben gerevalideerd in het RC van het UZ Gent)  gingen maanden geleden samen op weg met elk hun eigen verhaal.

Het wordt een stuk vol sterke mensen, met emoties en kracht, met vallen en opstaan, en zeker om het er beste van te maken.. Door samen ervoor te gaan, elkaar te ondersteunen, emoties te tonen, met humor en een traan. Een zoektocht naar wat kan, wat nog kan en wat je wilt… De wereld ligt aan ieders voeten… met of zonder prothesen. Het initiatief kwam van de ergotherapeute Rune Temmerman, zij had het idee…  en legde dit voor op het revalidatiecentrum. Het idee werd enthousiast onthaald, de regisseur  Klaas De Roo werd ingeschakeld..Na verkennende gesprekken met revalidanten en het aftasten hoe? wat? Is het uiteindelijk bijna zover.. De "Première" is op maandag 16 april en op dinsdag 17 april is er een tweede voorstelling..

Alle tickets zijn de deur uit, maar niet getreurd… er volgen nog voorstellingen (info daaromtrent volgt)
Zie facebookpagina  ‘A Play On Reality’.

Organisatie: studiomoscou & vzw PIEKERNIE

Waar: Minard - Walpoortstraat 15, 9000 Gent (UITVERKOCHT)


 
Reporter Nadine Van Parys


0
0
0
s2smodern