Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disarming Design from Palestine

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_februari2018_Disarming-Design-from-Palestine.jpg

Ongewoon design label van Palestijnse producten

‘Disarming Design from Palestine’ is een ongewoon designlabel dat gebruiksvoorwerpen uit Palestina ontwikkelt, toont en verkoopt. De producten zijn ontworpen door hedendaagse designers en kunstenaars in samenwerking met lokale producenten en ambachtslu. Het label wil alternatieve verhalen brengen over Palestina nu en reflecteren over de functie van creatieve praktijken in conflictsituaties.


Naar aanleiding van het Vlaams-Palestijns festival ‘Under Construction: Flemish Palestinian Connections’ presenteert ‘Disarming Design from Palestine’ een opstelling met bijzondere producten in vier historische salons van Design museum Gent. Het museum transformeert opnieuw tot een private woning met een eetkamer, speelkamer, televisiekamer en kleedruimte. Het lijkt alsof er een Palestijnse familie is neergestreken, die de bezoeker verwelkomt. De woning is gevuld met fragmenten van conversaties die plaatsvonden in Gaza en Ramallah, en de objecten vertellen over het dagelijkse leven in Jeruzalem, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en vluchtelingenkampen. Alle producten verwijzen naar de huiselijke omgeving en vertellen over wat het betekent om in Palestina te wonen of om Palestijns te zijn.
Ze roepen belangrijke vragen op in deze context: wat betekent ‘thuis’? Waar en wanneer voelen we ons thuis? Aan de hand van deze vragen geven de tentoongestelde objecten - vaak op een poëtische en ongebruikelijke manier - een heel andere kijk op politiek. De objecten verspreiden alternatieve verhalen over wat het betekent om op dit moment in Palestina te leven. Zo laat een glazen maatbeker de ongelijke waterverdeling zien, geeft een bord inzicht in gastvrijheid, toont een portefeuille dubbele nationaliteiten en verspreidt een tas de geluiden van Jeruzalem. De creatieve namen van de ongewone producten verwijzen naar de situatie en levensomstandigheden. Disarming Design from Palestine werd bekroond met de Henry van de Velde Award 2016 in de categorie Communicatie.

Sinds 2002 wordt een illegale scheidingsmuur gebouwd die onvoorstelbaar groot is. Veiligheidstorens moeten de controle garanderen over wat niet te controleren is. De muur, die door de Israëlische bezetters als een architecturale ‘oplossing’ wordt voorgesteld, vernietigt levens, ruimte, bewegingsvrijheid, landbouw, landschappen, mensenrechten en menselijke waardigheid. Deze tol is een ironische knipoog naar de vicieuze cirkels van het veiligheidssysteem.


Disarming team
Annelys de Vet (oprichter en ontwerper), Ghadeer Dajani (productiemanager), Raoul Hamouri (zakelijk manager), Mohammed Abusal (coördinator Gaza), Inès Marques (stagiaire).

Een kleine selectie te bezichtigen voorwerpen en betekenis:

Vicious Circles
Tol uit olijfhout in de vorm van een uitkijktoren en de scheidingsmuur. “Abdullah Awad (PS) Abu Jack Nassarallah (Beit Sahour, PS)". Sinds 2002 wordt een illegale scheidingsmuur gebouwd die onvoorstelbaar groot is. Veiligheidstorens moeten de controle garanderen over wat niet te controleren is. De muur, die door de Israëlische bezetters als een architecturale ‘oplossing’ wordt voorgesteld, vernietigt levens, ruimte, bewegingsvrijheid, landbouw, landschappen, mensenrechten en menselijke waardigheid. Deze tol is een ironische knipoog naar de vicieuze cirkels van het veiligheidssysteem.

Checkpoint Brush
Verwijdert stof en herinneringen na de grensovergang.
“Vida Daher (PS), Arab Association for the Blind (Old  City, Jerusalem, PS), Saad Ghanem (Hebron, PS), Print Zone (Ramallah, PS)”
Een reis van de Westelijke Jordaanoever naar Jeruzalem – of omgekeerd – is geen eenvoudige onderneming. Met het openbaar vervoer alleen red je het niet. Je moet
altijd wel ergens een eindje lopen om voorbij het checkpoint te komen en daar is het aanschuiven om naar de andere zijde over te steken. En als je dan eindelijk aan de andere kant staat, zitten je schoenen onder het stof. Met deze Checkpoint Brush verwijder je niet alleen het stof zodat je schoenen weer mooi glimmen, maar wis je ook de herinneringen aan de reis uit. Figuurlijk kan deze borstel je verbeelding sterken om de checkpoints uit het landschap te wissen.

Checkpoint Bag
Lederen tas met diverse zakjes en een verborgen boodschap. “Areej Ashhab (PS), Monika Grütze (LV), Florian Mecklenburg (DE), Jelld workshop, handmade leather (Hebron, PS)”. Deze rugzak vertelt het verhaal van de strijd die duizenden Palestijnen elke dag leveren. Het systeem wordt uitgedaagd, en de drager van de tas krijgt onvoorziene krachten. De Israëlische soldaten bij het checkpoint krijgen een verborgen patroon van sleutels te zien – symbool voor het recht van terugkeer of de haqq al-awda – die alleen onder de röntgenmachine zichtbaar wordt. Zo wordt de tas een betekenisvol item dat symbool staat voor het recht op bewegingsvrijheid en het recht om terug te keren naar het eigen land.

Waar: Design museum Gent - Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent
Wanneer:  van 16 februari tot 15 april 2018
Openingsuren: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag: van 9:30u tot 17:30u
Zaterdag, zondag, feestdagen en schoolvakanties: van 10:00u tot 18:00u - Gesloten op woensdag
Toegang: gratis van 16.02 tot 25.02
De producten zijn ook allemaal te koop in de webshop www.disarmingdesign.ps.
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Reporter en fotografe Nadine Van Parys

Fotoslideshow:

0
0
0
s2smodern