Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vandaag is het Chinees nieuwjaar

chineesnieuwjaar1.jpg

Het Chinese jaar Huangdi 4715, het Jaar van de Hond, begint op vrijdag 16 februari 2018.

Chinees nieuwjaar wordt gedurende 15 dagen gevierd, of ook wel op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren.


Tradinioneel wordt het Chinees nieuwjaar gevierd met een drakendans en leeuwendans. Gebruikelijk is dat men schulden betaalt, nieuwe kleren koopt, het huis schoongemaakt, de goden eert en familiaal samenkomt.

Volgens legenden was Nian ("Nyehn") een mensetend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen. Hierdoor geven de mensen elkaar cadeaus ingepakt in rood papier en steekt men vuurwerk verpakt in rood papier af.

Chinese parade in Gent
In Gent vindt er op zaterdag 24 februari voor de derde keer een door de Chinese gemeenschap georganiseerde nieuwjaarsparade plaats. De vorige edities vonden plaats in Brussen en Dinant. De Chinese gemeenschap in België kiest Gent als locatie voor de parade om een aantal redenen. Gent leent zich als culturele, bruisende stad met een historisch centrum tot de ideale locatie.

Programma
    14 tot 15 uur     : ­openingsceremonie onder de stadshal
    15 tot 16.30 uur : ­ nieuwjaarsparade door het centrum

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_februari2018_chineesnieuwjaar2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: Gent, Chinees Nieuwjaar, Parade

0
0
0
s2smodern