• Start
  • Artikels
  • Flanders Fields Museum zoekt informatie over burgerslachtoffers

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Flanders Fields Museum zoekt informatie over burgerslachtoffers

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_januari2018_flandersfield1.jpg

Wilt u helpen om de 'Namenlijst' van Flanders Fields zo compleet mogelijk te maken? Heeft u nog gegevens van slachtoffers die door de oorlogsomstandigheden van 1914-1918 het leven lieten? Laat het weten aan het Flanders Fields Museum.

Sinds 2010 werkt het "In Flanders Fields Museum" in Ieper, met de steun van GoneWest, onafgebroken aan de samenstelling van de 'Namenlijst', een inclusief dodenregister van alle burgers en militairen, van eender welke origine, die om het leven kwamen door toedoen van de Eerste Wereldoorlog in België. Nog nooit eerder werd een dergelijke lijst met die inclusieve, meerstemmige insteek samengesteld.

Deze aanpak resulteerde onder andere in de identificatie van tienduizenden slachtoffers die reeds honderd jaar lang in de plooien van de geschiedenis en van de herdenking gevallen waren. Het inclusieve perspectief zorgde eveneens voor nieuwe historische inzichten, verbanden en vaststellingen. Zo las je tijdens de eindejaarsperiode misschien dat er een pak meer Belgische burgerslachtoffers vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog dan aanvankelijk werd aangenomen.

In 2014 werd de Namenlijst officieel gelanceerd. 2018 vormt een eerste ijkpunt voor het project. Daarom willen we dit jaar nog een tandje bijsteken om zoveel mogelijk slachtoffers in kaart te brengen. In 2018 willen we specifiek voor Belgische burgerslachtoffers nog een extra inspanning leveren.

Informatie kan opgestuurd worden via http://www.inflandersfields.be/nl/kenniscentrum/contact

0
0
0
s2smodern