• Start
  • Artikels
  • Politieke verkiezingen 2018 dichterbij dan je denkt!

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Politieke verkiezingen 2018 dichterbij dan je denkt!

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_januari2018_Carnaval-2018.jpg

Daar waar het vastenavondfeest van Ledeberg nabij Gent plaats vindt op zaterdag 24 februari 2018 en de verkiezing van hun "Prins" net gepasseerd is, zijn de Aalstenaars zich in versneld tempo aan het klaarmaken voor hun Carnavalstoet dat doorgaat op 11 februari.
In Zottegem hebben ze hun carnavalsfeest sinds januari  achter de rug. In Halle barst het feestgedruis pas los op 10 maart. Daar wordt de "Prins" ook juist verkozen. In Ninove neemt het feest plaats op 18 februari.

Maar laat ons eerst Aalst onder de loep nemen, daar waar nu alle stoet thema's en de nieuwe prins carnaval "Alex" bekend zijn.

"Oilsjt carnaval" zoals zij plegen te zeggen is 'Het vastenavondfeest bij uitstek' uit onze Vlaamse streken.
Kamiel Sergant is de "enige" die de iconische status verworven heeft als "De Keizer van het Carnaval" in onze lage landen. Alhoewel hij niet meer actief is door zijn gezegende leeftijd, wordt hij nog steeds op handen gedragen.
volgens de laatste berichten zal hij dit jaar (als alles goed gaat) nog eens verschijnen aan het publiek.

Opmerkelijk is hoe een dosis narcisme hand in hand met traditie mensen aanzet tot het organiseren van een van de grootste volksfeesten.
Er is dezer dagen niets te merken van de numerus clausus die de burgemeester uit Aalst 'Christoph D’Haese' eerder afkondigde tot het beperken van het aantal groepen in de carnavalsstoet.
De laatste dagen zijn aangebroken naar het 'vastelauvedfeest' toe.
De temperatuur ligt merkelijk hoger in en rond de carnaval werkhallen. De wagenbouwers zijn bijna dag en nacht in de weer om onze zintuigen te trakteren op wat opnieuw een van de de mooiste stoeten wordt in de wereld.
 
Zoals we gewend zijn in Aalst zullen de politieke en wereldse problemen op een ludieke manier op de korrel worden genomen.
Zo stelt de groep "Minder Es Miër" (minder is meer) op een humoristische manier de onzinnige uitgaven aan de kaak van het stadsbestuur en dit met het thema 'We Zèn Ier In Den Aup Gelozjeird', hiermee willen zij duidelijk maken dat er meer dringende zaken zijn dan het geld in onzinnige kunstwerken te steken zoals “De Dwarsligger”.
 
Het Stoetthema van AKV 'De Schoitkitten' is ook een duidelijk statement naar de politiek toe. Met de slogan "Weir Werren Ziek Van Politiek" (wij worden ziek van de politiek) doelen zij op het gehaketak die de komende maanden op ons af komt. Zo klagen zij o.a. de verdeling van de politieke postjes aan en de lastercampagnes die in onze politieke wereld steeds meer de kop op steken...
 
AKV 'De Masjongskes' laten de politieke spooktrein uitrijden, “weir betraan et ver giejn floit” (wij zijn het vertrouwen kwijt in de politiek).
Deze carnavalsgroep bestaat uit jonge mensen die de huidige generatie politici op de vingers wil tikken. “Van een thriller gesproken” klinkt het.
 
Er zijn ook groepen die statements uit de nationale politiek belichten. Met het stoetthema “Opkoisen" zal AKV 'Schelmeroi' de staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Franken een handje toesteken, zij zullen fysiek de boel proper houden tijdens de stoet. Alles zal netjes worden afgeborsteld en weggespoeld. Ook de kater achteraf...

Volgende week gaan we dieper in op de betekenis van het 'Vastenavondfeest', verwijderd van de politiek, met iets meer religieuze achtergrond informatie.

(Albuy)

0
0
0
s2smodern