Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

A. Dvorak - Symfonie Nr. 9 "From the New World"

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_januari2018_La-Chapelle-Sauvage.jpg

​Heb je er altijd al van gedroomd om eens een echte Stradivarius te horen?
Kom dan zeker naar dit concert waarin de magistrale Negende van Dvorak en het iconische Tripelconcerto van Beethoven je meteen beetpakken en binnenleiden in de bruisende wereld van de Klassieke toppers. Kippenvel gegarandeerd!

Het Tripelconcerto van Beethoven blakert in koninklijke luister. Beethoven componeerde dit werk in 1803 als studie om te worden uitgevoerd door zijn koninklijke leerling de aartshertog Rudolf von Habsburg-Lotharingen. Het werk zelf droeg hij op aan zijn mecenas en grote kunstliefhebber de Oostenrijkse prins generaal-majoor Franz Joseph Maximilian von Lobkowitz. Deze stelde o.a. een gratis orkest ter beschikking van Beethoven waarmee hij naar hartelust mocht repeteren en concerteren. De première van het Tripelconcerto vond plaats in 1808 in het keizerlijke paleis "Augarten" te Wenen.


Symfonie nr. 9 in E mineur "Uit de nieuwe wereld" is ongetwijfeld het populairste werk van de Tsjechische componist Antonín Dvořák. Hij componeerde het in 1893 tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten. Deze symfonie is zijn muzikaal dagboek en vormt a.h.w één groot afschrift van zijn persoonlijke ervaringen tijdens die kleurrijke reis doorheen de natuur, mensen en culturen van de nieuwe wereld. Van complexe ritmes en thematiek in het eerste deel (het kloppend hart van New York) over de melancholische treurzang in het tweede deel (legende van Hiawatha), de Indianen vreugdedans (derde deel) tot de heimwee naar huis en het afscheid (vierde deel). Elke noot van deze symfonie omarmt je met warme emotie en brengt je dichter bij de diepste gevoelens van Dvoraks muzikaal genie!

La Chapelle Sauvage ontstond onder impuls van de jonge Belgische dirigent Karel De Wilde als een internationaal initiatief van jonge professionele musici komende uit geheel de wereld. Wat hen samenbracht en typeert is een wilde en ontembare muzikale ambitie met een eigentijdse, kritische en reflectieve attitude. Niettegenstaande hun vaste kern modificeert hun bezetting zich gedurig naargelang het repertoire, dat een grote verscheidenheid aan kamermuziek bevat evenals werken voor symfonisch orkest en regelmatig samenwerkt met koren en internationale solisten. Hierbij steeds opzoek naar een creatieve en authentiek verantwoorde uitvoering, gebruik makende van de kennis en modernste technieken waarover we heden ten  dage beschikken.

 
Waar: La Chapelle Sauvage - Handelsbeurs Gent
Wanneer:  25/02/2018 om 15.30 uur.
Wie: (o.l.v. Karel de Wilde) Solisten: Lily Maisky, piano - Hrachya Avanesyan, viool - Sevak Avanesyan, cello L. von Beethoven - Tripelconcerto
Reservaties: via uitbureau Gent 09/233.77.88 of www.uitbureau.be www.lachapellesauvage.be

(Artikel: Nadine Van Parys)

0
0
0
s2smodern