Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Artikels

Bier van bij de buren da's "Texels" lekker !!

Lees meer: ...

België heeft een echte biercultuur, het Belgisch bier is wereldvermaard, gewaardeerd en wordt overal met liefde en goesting gedegusteerd.
Hier ten lande zijn er zoveel soorten bieren van ambachtelijk brouwers, grote industriële brouwerijen tot fervente jonge bierbrouwers die op zoek gaan naar het ultieme biertje met hun typische smaak.

Onze reporter Nadine Van Parys stak de Belgische grens over om op ontdekking gaan bij onze noorderburen, meer bepaald op het eiland Texel  in Nederland.


Texel is wandelen langs de vloedlijn, waar golven hun witte koppen breken. Genieten van weidse vergezichten met de wind in je haar onder de onmetelijke luchten. luisteren naar het ritselen of huilen van het helmgras, de ruisende zee, de vogels en zoveel meer...
Na deze natuurbeleving leerden we nog een andere attractie kennen van Texel!

Wie kent het ambachtelijk gebrouwen bier van het eiland?


Onder de onmetelijk hoge Waddenlucht, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied 'De Hoge Berg' staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild.
Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu de koperen brouwketels.

Daar maakt de ambachtelijke "Texelse Bierbrouwerij" speciaalbier waaronder twaalf bovengistende speciaalbieren.

Een overzicht van het gamma aan bieren:


- Texels Skuumkoppe: donder tarwebier
- Texels Springtij: zacht lentebier
- Texels Wit: fris tarwebier
- Texels Bock: superieur bockbier
- Texels Stormbock: zwaar bockbier
- Texels Noorderwiend: kruidig winterbier
- Texels Goudkoppe
- Texels Eyerlander hoppig blond bier
- Texels Dubbel: moutig amberbier
- Texels Tripel: zwaar blond bier
- Texels Vuurbaak: in de stijl van Ierse Red Ale
- Texels Donderd: donker IPA

Sinds 1999 brouwen de brouwmeesters hun speciaalbier "Een Puur Texels Product". Deze vakmannen maken gebruik van typische streekingredienten zoals: duinwater, typische granen geoogst op het eiland, hop en een giststam die alleen op Texel te vinden is. Minder neerslag en volop zon: het Texelse klimaat zorgt voor een optimale rijping en daardoor volle gerste- en tarwekorrels.
Het bier van Texels is nauw verbonden met de ongerepte natuur van het eiland. Als het bier rijpt in volmaakte rust, zorgen de Texelse schapen voor leven in de brouwerij wanneer ze worden getrakteerd op bostel, (het restproduct van de mout dat overblijft na het brouwen). Wie nieuwsgierig is hoe de bijzondere bieren van Texel worden gebrouwen, kan dit komen ontdekken op een rondleiding door de brouwerij.

Op zaterdag ligt de brouwerij stil maar zelfs dan is genoeg te zien, te vragen en te doen. De rondleiding begint telkens met een film over alle stappen die bij bier brouwen komen kijken. Vervolgens is het brouwhuis aan de beurt, met de roodglanzende koperen ketels, de vergistingsruimte, de lagerruimte (waar het bier rijpt en zijn smaak ontwikkelt) en de bottelarij.

De rondleiding wordt afgesloten in het proeflokaal met een proefplankje en vier van de Texelse bieren.

 
Wat maakt het Texels bier zo speciaal?
Welke producten worden hiervoor specifiek gebruikt?

Een opsomming van de typische ingredienten :

Zoals u weet is water een van de belangrijkste ingrediënten van bier. De Texels speciaalbieren worden gebrouwen van zuiver duinwater, dat minder kalk bevat dan het meeste andere drinkwater in Nederland. Mout is ontkiemde en daarna gedroogde gerst en tarwe. Deze granen groeien in de Eyerlanderpolder op Texel. Het Texelse klimaat met minder neerslag en meer zonuren zorgt voor een mooie volle graankorrel.,Hop is belangrijk voor de conservering van het bier en zorgt tevens voor de bittere tonen in de smaak. Door hopbloemen - alleen de vrouwelijke - van verschillende hopsoorten te mengen, beïnvloedt de brouwer de smaak van het bier. Gist bepaalt voor een groot deel de smaak van het bier. De brouwer van Texels maakt gebruik van de eigenzinnige Texelse  giststam voor de kenmerkende smaak. Tijdens de vergisting gebeurt meer dan de omzetting van suikers in alcohol.

Info: een rondleiding kan gereserveerd worden via www.texels.nl

Reporter / foto's Nadine Van Parys

Foto slideshow:

0
0
0
s2smodern

Bert Kruismans bouwt een blokhut!

Lees meer: ...

Wil je genieten van een leuke avond stand-upcomedy, zak dan zeker af op eind maart naar de Cultuurzaal Sanderus.
Bert Kruismans geeft er een optreden ten voordele van een nieuwe blokhut voor de scouts uit Hekelgem.
Tijdens de receptie achteraf is er gelegenheid voor een drankje met muzikale begeleiding van de plaatselijk wereldbekende groep "de scheve noot".

 

 Bert Kruismans, hoopt met deze voorstelling de scouts van Hekelgem een flink financieel duwtje in de rug te geven, zodat ze hun droom kunnen waar maken.  De huidige blokhut, die reeds meer dan vijftig jaar in gebruik is, heeft zijn beste tijd gehad. Tijd voor een update...
Bert koestert nog de vele leuke anekdotes die hij in zijn jeugdjaren, als scout van Hekelgem, bij deze toffe vereniging mocht meemaken.  De boompjes rond de blokhut, die hij destijds mee hielp planten, zijn nu kanjers van wel 30 meter hoog geworden.

Bibliografie:
Bert begon zijn carrière als redacteur en presentator bij Studio Brussel, Donna en de VRT-Nachtradio. Hij werkte in het verleden als redacteur, scenarist en producer van tv-programma's. Hij schreef theaterteksten voor Els De Schepper en An Nelissen.
Als stand-upcomedian behoort hij tot de absolute top van Vlaanderen. In '97 stond hij mee aan de wieg van 'The Comedy Circus', het allereerste Vlaamse stand-upcomedy-collectief. 5 jaar lang dook hij overal op in Vlaanderen en Nederland met het gezelschap 'Bonjour Micro'. Het leverde hem de 'Lunatic Standup Comedy Award' op in 98 en een finaleplaats in Humo's Comedy Cup in 99 en in 2000.

Wie nu de jeugdjaren van Bert Kruismans wil herbeleven kan dat!
De scouts van Hekelgem zullen u dankbaar zijn!

Waar: Cultuurzaal Sanderus - Bellekouter - Geertruidebaan, 1790 Affligem
Wanneer: 24 Maart om 20.00 uur
Info: tel 053/64.00.44
Tickets online: http://events.toneeltickets.be/events.asp?customerld=36
Website: http://www.kruismans.com/Bert_Kruismans/VAVEUJ.html

 

Artikel : Guy Van Vaerenbergh

0
0
0
s2smodern

De komedie compagnie presenteert “STUK ONGELUK”.

Lees meer: De...

Eind maart en april 2018 regisseert Stany Crets "Stuk Ongeluk" de Vlaamse versie van de Britse comedy “The play that goes wrong”. Deze voorstelling ging onlangs nog in première op Broadway. De Nederlander Owen Shumacher staat in voor de vertaling. "The Play That Goes Wrong" is al jaren een overweldigend succes in Londen. Het stuk, waarin niets is wat het lijkt, is een snel gemonteerde, fysieke komedie met perfect getimede bloopers en een gigantische schat aan grappen. Een heerlijk, absurde stuk waarin alles dat kan mislopen, mis gaat.

"STUK ONGELUK" - FAWLTY TOWERS MEETS LAUREL & HARDY.
De Komedie Compagnie bewerkte "The Play", waarin een bende toneelamateurs, onder leiding van een duivel-doet-al regisseur, een thriller speelt waarbij werkelijk alles verkeerd gaat. Het stuk gaat alle kanten op behalve de goede en het decor overleeft de voorstelling niet. De totale verwarring begint al in de foyer, gaat door tijdens de pauze en eindigt niet bij het slotapplaus! De kans zit er dus dik in dat je na afloop naar spoed moet om de breuk te behandelen die je jezelf hebt gelachen...


"STUK ONGELUK"  vanaf 20 april 2018 in Theater Elckerlyc te Antwerpen.
Een productie van Theatertainment voor De Komedie Compagnie.
Auteur: Henry Lewis, Jonathan Sayer en Henry Shields
Tekstvertaling: Owen Shumacher
Regie: Stany Crets
Met: Sven De Ridder, Koen Van Impe, Tania Kloek, Kobe Van Herwegen, Sébastien De Smet, Jan Van Dyke, Britt Van der Borght, en Dirk Van Vooren.


Tickets, info en speelkalender: www.elckerlyc.be - 070 691 002 (max. 0,30 euro:min)

 

Lees meer: De...

(Albuy)

0
0
0
s2smodern

Veerle Simoens leidt Gent Festival van Vlaanderen.

Lees meer: ...

Gent - Na achttien boeiende jaren kiest Barbara Stevens, sinds 2016 zakelijk directeur en voorheen Marketing & PR Manager, voor een nieuwe wending in haar carrière. Veerle Simoens, voorheen aan haar zijde als artistiek directeur, neemt de zakelijke leiding over en wordt hiermee algemeen directeur. Reeds drie jaar staat zij aan het artistieke roer met indrukwekkende edities zoals RootsHeroes en Flash Forward op haar palmares. Met bovendien haar jarenlange carrière als celliste en haar ervaring als zakelijk leider bij Casco Phil, is Gent Festival in goede handen.

 
Als artistiek directeur maakt Veerle Simoens scherpzinnige keuzes waarbij het evenwicht tussen traditie en vernieuwing een belangrijke rol speelt. Op zakelijk vlak ziet zij een gelijkaardige missie: “Gent Festival is een kwaliteitsvolle en loyale partner in samenwerkingen met het publiek, de bedrijfswereld en overheden. Die partnerschappen moeten we koesteren en verder uitdiepen. Tegelijk liggen er vandaag veel uitdagingen te wachten, in een wereld waarin meetbaarheid steeds belangrijker wordt. Dat het Festival na 60 edities staat waar het staat, hebben we te danken aan leiders vòòr mij die op veranderingen inspeelden en de vinger aan de pols hielden. In die voetsporen én vanuit de artistieke inhoud, wil ik het Festival richting de volgende 60 jaar loodsen.”
 
Voorzitter van de Raad van Bestuur Gouverneur Jan Briers: “Met Veerle Simoens heeft Gent Festival van Vlaanderen iemand in huis die van drie markten thuis is en inspeelt op de permanente uitdagingen van een internationaal festival: zij is een toekomst gericht artistiek programmator, een echte people manager binnen en buiten de organisatie, met de nodige zakelijke nuchterheid.”
 
"Een gevoel van dankbaarheid overheerst: voor de vele kansen en de mogelijkheid tot persoonlijke evolutie. Ook de onvergetelijke concertbelevingen en unieke events die we in de mooiste stad van het land realiseerden, zitten in mijn geheugen gegrift. Maar vooral ook de warme en vruchtbare samenwerkingen met mijn collega’s, onze sponsors en alle artistieke partners”, zo vat Barbara Stevens de voorbije 18 jaar bij Gent Festival van Vlaanderen samen. Ze slaagde er de afgelopen jaren in sterke partnerships uit te bouwen en het Gent Festival bekend te maken bij een breder publiek. Barbara ruilt de culturele sector in voor de interieurwereld als Sales Director bij Buro Project. De directie en Raad van Bestuur danken Barbara voor haar tomeloze inzet en wensen haar veel succes toe in haar verdere carrière.

 

In het kort: Veerle Simoens

Veerle Simoens studeerde cello aan het Antwerpse Conservatorium en aan de Folkwang Musikhochschule Essen. Ze gaf een tijdlang les aan jong talent, werd actief als soliste en als veelgevraagd celliste bij orkesten en ensembles. Ze nam tal van cd’s op en werkte samen met componisten als Jef Neve, Wim Henderickx en Frédéric Devreese. Als kamermusicus bij het vermaarde SimoensTrio studeerde ze aan de European Chamber Music Academy in Hannover en concerteerde ze wereldwijd.
 
Vanaf 2010 stond Veerle Simoens aan het zakelijke roer van Casco Phil, een orkest dat ze samen met artistiek directeur Benjamin Haemhouts een spectaculaire metamorfose liet ondergaan. Intussen staat Casco Phil bekend om zijn verfrissende en flexibele aanpak binnen een steeds veranderende (kunsten)wereld.
 
In 2015 werd ze artistiek programmator bij Gent Festival, waar ze in 2016 de stap maakte naar artistiek directeur. Vanaf maart 2018 combineert ze de zakelijke en artistieke leiding als nieuwe directeur van Gent Festival van Vlaanderen en de 27 partnergemeenten.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Cultuur in Beeld op zoek naar ... de paasklok of de paashaas..

Lees meer: ...

Traditie is cultuur, cultuur is natuur, voedsel voor onze zintuigen..  muziek, kunst in al zijn vormen en gedachten..
Zelfs tot in een chocoladefiguurtje..

De chocolade-figuren-maker bij uitstek in Gent is "Brood en Banket Vandenbouhede"..
Deze warme bakker stelde zijn atelier open voor het publiek.. en toonde het walhalla van de chocoladeliefhebber.
Reeds een viertal weken vóór Pasen is deze man aan de slag in zijn atelier..
Hij vormt de chocoladeblok om tot.. bijvoorbeeld een paashaas.

De bezoekers konden het scheppingsverhaal van heel nabij volgen.. Hoe de chocolade op de juiste temperatuur wordt gebracht, naargelang het fondant, melk of witte chocolade is, hoe de vormen onder de chocoladekraan gevuld, bijgewerkt en afgekoeld worden.
Het geheime recept kregen we niet, wat begrijpelijk is, maar info over het belang van temperatuur, samenstelling en glans wel.

Natuurlijk werd er geproefd.. sommige creaties waren niet volmaakt genoeg van vorm.. het product moet perfect smaken en ogen.
De smaakpapillen zegden ok..

De chocolade-traditie, wie kent het liedje?
"Bim bam beieren, de klokken leggen eieren". Op sommige plaatsen komt niet de paashaas, maar wel de paasklok uit Rome de eieren brengen.
De oorsprong van de paasklokken is katholiek. Tussen Witte Donderdag en Stille Zaterdag luiden de klokken van de kerk niet. Men herdenkt dan het lijden van Christus. Om aan de kinderen uit te leggen waarom de klokken niet luiden op deze twee dagen, werd vroeger een verhaaltje verzonnen. Na het luiden van het Gloria van de Heilige Mis op Witte Donderdag vertrekken de klokken naar Rome om eitjes te gaan halen. De klokken komen pas terug tijdens de Paasnacht en laten hun lading eitjes vallen in tuinen, in parken en op balkons.
Het eerste klokkengelui de volgende morgen is voor de kinderen het startsein om naar deze eitjes te gaan zoeken.

Op andere plekken of in sommige families is mijnheer De paashaas de goede chocolade-boodschapper.  Soms zie je hem of doms niet.. De Paashaas heeft mensenmanieren en kan ook praten. Men ziet met Pasen overal paashazen opduiken.
De oorsprong van de paashaas is een pak waziger dan dat van de paasklokken. Er zijn veel verschillende theorieën. Feit is dat de paashaas oorspronkelijk een Heidens fenomeen is.

En de rest is geschiedenis..

Wat we onthouden? Dat het de moment is van proeven, chocolade in al zijn vormen en genieten..
De Belgische chocolade is wereldbekend, wordt door ieder gesmaakt.

Chocolade bereid in een chocolade-atelier is een topper,  de kwaliteit en de specifieke samenstelling maken het product zoveel sterker en authentieker.

Met dank aan Brood & Banket Vandenbouhede, Gent... het was een eerlijke en heerlijke belevenis.

Zalig Pasen!

Reporter /foto's: Nadine Van Parys
 

0
0
0
s2smodern

Het Vlaams Radio Koor en Hervé Niquet "Gounod Gothique"

Lees meer: Het...

Afgelopen dinsdag 13.3.2018 woonde Cultuur in Beeld de uitvoering bij van Gounod gothique, gebracht door het professioneel Vlaams Radio Koor o.l.v. Hervé Niquet.
Het was genieten... van de eerste tot de laatste noot.

 

 

 

 Religieuze muziek in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal...

Charles Gounod blaast in 2018 tweehonderd kaarsjes uit. We kennen de man allemaal van het overbekende Ave Maria (naar Bach), en misschien doet de duivelse opera Faust ook wel nog een belletje rinkelen.
Minder bekend is Gounods bewondering voor de muziek uit de renaissance. Tijdens de vier jaren waarin hij als Prix de Rome­-winnaar in de Académie de Rome resideerde, gaf Gounod zich over aan de studie van de zestiende­-eeuwse koormuziek, en in het bijzonder aan de werkcatalogus van Giovanni Pierluigi da Palestrina.
Gounods a capella Messe vocale, waarvan de enige bestaande kopie recent is teruggevonden, klinkt als een ode aan zijn zestiende-­eeuwse voorganger.
Het Vlaams Radio Koor en Hervé Niquet brachten  met dit concert  hulde aan deze componist met de hercreatie van een mis die wellicht sinds het einde van de negentiende eeuw niet meer is uitgevoerd. Ter vergelijking zongen ze een motet van Gounods model, Palestrina, en lieten ze Gounods visie horen op de Zeven Laatste Woorden.C. Gounod (1818­-1893): Messe vocale  - Les sept paroles du Christ sur la croix  G. P. da Palestrina (ca. 1525­-1594) - Paucitas dierum meorum. Manus tuæ Domine.
 

Uitvoerders: Hervé Niquet: dirigent - François Saint-Yves: orgel

Vlaams Radio Koor:
Sopranen: Sarah Abrams - Jolien De Gendt - Karen Lemaire -Evi Roelants - Inge Van de Kerkhove - Sarah Van Mol
Alten: Jane Bertelsen - Marianne Byloo - Eva Goudie-Falckenbach - Anne-Fleur Inizan - Lieve Mertens - Noëlle Schepens.
Tenoren: Günter Claessens - Frank De Moor - Paul Foubert - Ivan Goossens - Paul Schils - Roel Willems
Bassen: Connor Biggs - Marc Meersman - Paul Mertens - Philippe Souvagie - Joris Stroobants - Jan Van der Crabben.

Het Vlaams Radio Koor is een ensemble van uitzonderlijk hoog niveau, dat zowel in binnen- als buitenland tot de top wordt gerekend. De 25 zangers repeteren onder leiding van chef-dirigent Hervé Niquet in Studio I van het bekende Flagey-gebouw in Brussel, en concerteren in heel Vlaanderen en Europa. Hervé Niquet nam de leiding van het koor in 2011. Deze flamboyante en wereld vermaarde dirigent noemt het Vlaams Radio Koor een diamant en plaatst het ensemble in de Europese top 3.

Reporter Nadine Van Parys.

0
0
0
s2smodern