Artikels

Nederlandse koning in Brusselse koets op Prinsjesdag.

Lees meer: ...

De Nederlandse Glazen Koets is met de Gouden Koets een van de twee gala-berlines van de Oranjes. De naam van de koets is ontleend aan het glas dat de ornamentenrand beschermt. De koets staat in de Koninklijke Stallen in Den Haag. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima rijden vandaag in deze Glazen koets van Brusselse makelij naar het Binnenhof voor de Troonrede.

De Glazen Koets werd in 1821 voor koning Willem I besteld bij koetsenmaker P. Simons in Brussel. In 1826 werd hij afgeleverd. In 1830 namen de muitende Belgen de koets, samen met de andere bezittingen van de verjaagde Oranjes, in beslag. Na de erkenning van het Verdrag van Londen in 1839 reisde de Nederlandse oppertalmeester naar Brussel waar een aantal rijtuigen werd verkocht. De Glazen Koets werd vervolgens naar Den Haag overgebracht.

Deze opvallend grote koets heeft een eenvoudig gevormde donkerblauw gelakte kast die is afgezet met een crèmekleurige brede vergulde lijst van ornamenten in de vorm van laurier- en eikenbladeren. Op het portier is het koninklijk wapen uit die tijd geschilderd. Op het dak rust een vergulde houten koningskroon.

Het interieur is bekleed met purper fluweel, de zitkussens zijn bekleed met een verende laag. De hemel is gemaakt van witte zijde. Het rijtuig heeft zeven ramen met geslepen glas. Het plaatsnemen in een koets met rondom glas was en is het voorrecht van een koning of koninklijke prins. Wanneer de koning in de Glazen Koets rijdt, worden acht paarden ingespannen.

Sinds Prinsjesdag 2016 vervangt de Glazen Koets vier jaar lang de Gouden Koets op Prinsjesdag. In deze periode wordt de Gouden Koets gerestaureerd betaald met privé-geld van de koning.

(stAs)

Lees meer: ...

Lees meer: ...

 

0
0
0
s2smodern

Bloementapijt 'De Rechtvaardige Rechters' in Wetteren.

Lees meer: ...

Van 14 t.e.m. 17 september 2017 moet je op de Markt van Wetteren zijn. Het Bloementapijt 2017, De Rechtvaardige Rechters in Bloei, is een uniek bloementapijt van maar liefst 750 m². Bloemen en planten brengen het gestolen paneel in volle glorie terug! Daarnaast zijn er nog verschillende andere activiteiten te doen op de Markt van Wetteren!

De Markt van Wetteren wordt omgetoverd naar een kleurrijk, geurend en vooral spectaculair bloemenparadijs. Het Bloementapijt 2017 - De rechtvaardige rechters in Bloei is een uniek bloementapijt. Een bloementapijt van maar liefst 750 m², met een uitzonderlijk thema: De Rechtvaardige Rechters.

De Gemeente Wetteren is immers met de grootste kunstroof aller tijden verbonden. De vermoedelijke dader, Arsène Goedertier was namelijk van Wetteren en zou het paneel hier ergens verstopt hebben. Bloemen en planten brengen, na vele jaren van geheim, eindelijk het gestolen paneel eindelijk boven water. Ze hopen dat iedereen na een bezoekje aan het bloementapijt ook de zoektocht naar het verloren paneel zelf verderzet en dat het gestolen paneel zo eindelijk boven water kan komen.

Niet alleen het thema van het Bloementapijt is uitzonderlijk, ook de uitwerking ervan. Het bloementapijt krijgt een driedimensionaal aspect. Op het paneel van de Rechtvaardige Rechters zie je niet alleen de Rechters, maar ook bossen, rotsen, heuvels, gebouwen en lucht. De Rechters worden ingevuld met begonia' s. De bossen en de heuvels gaan de hoogte in. De torens en kastelen prijken meters hoog in de lucht. Dit alles zal te bekijken zijn vanop een aangekleed uitkijkpunt.

Het Bloementapijt is gratis te bezoeken.

Openingsuren: donderdag 14 september van 18 tot 22 uur. 15, 16 en 17 september van 10 tot 22 uur. Locatie Markt, 9230 Wetteren.

Lees meer: ...

Nevenprogramma:

Donderdag 14 september

 • 9.00-12.00 en 13.30-17.00h Wetteren Centraal: fototentoonstelling van de afdeling Fotokunst Kunstacademie Wetteren (CC Nova, Foyer, Molenstraat 2b)
 • 18.00-20.00 Almost Swinging Jazz Band: gezellig muziekbandje op de Markt van Wetteren
 • 17.00-22.00 Uitzonderlijke opening Heemkundig Museum (Markt 1)

 Vrijdag 15 september

 • 9.00-12.00 en 13.30-17.00: Wetteren Centraal: fototentoonstelling van de afdeling Fotokunst Kunstacademie Wetteren (CC Nova, Foyer, Molenstraat 2b)
 • 12.00 Picnic Music met Fungus in Mugs: bluesy rocksongs voor joyrides (cultuurcafé Nova, molenstraat 2b)
 • 14.00-18.00 Uitzonderlijke opening Heemkundig Museum (Markt 1)
 • 18.00 Oldtimermeeting: Oldtimers aangekleed met bloemen op de markt van Wetteren
 • ...-21.00 Late Night Shopping: Groot aantal winkels in het centrum open tot 21h
 • 21.00 Opening tentoonstelling "Wetthra 25 jaar later" in Sint-Gertrudiskerk

 Zaterdag 16 September

 • 14.00-18.00 Uitzonderlijke opening Heemkundig Museum (Markt 1)
 • 15.00-18.00 tentoonstelling "Wetthra 25 jaar later" te bezoeken in de Sint-Gertrudiskerk

 Zondag 17 september

 • vanaf 9.00 Ruilbeurs Oude Munten: ruilbeurs georganiseerd door Numistica Wetthra (De Poort, Markt 27)
 • 14.00h Floraliënfietstocht: fietstocht langs boomkwekerij Geert Coppens en bezoek aan het Bloementapijt, start en inschrijvingen aan het Toeristisch Infokantoor (Markt 23)
 • 14.00-18.00 Lancering van de Uitpas: tent ter hoogte van het Toeristisch Infokantoor (Markt 23) met animatie van de vrolijke valsspeler
 • 14.00-18.00 Wetteren Zomert: Straatact 'BAM!' van Cie. du Trottoir
 • 14.00-18.00 Winkelzondag: groot aantal winkels in het centrum open
 • 15.00 Percussie Show met Reste Bahoua: rhytms of the world (Kunstcentrum Wetteren VZW, Marktdreef 7A)
 • 15.00-18.00 tentoonstelling "Wetthra 25 jaar later" te bezoeken in de Sint-Gertrudiskerk
 • 17.00 Orgelrecital: jong orgeltalent Stefaan Schampheleer brengt werken van onder andere Buxtehude, J.S. Bach, Guillmant en Franck. Het recital eindigt met een improvisatie op een thema door de organist. Dit alles in de Sint-Gertrudiskerk

(stAs)

Lees meer: ...

0
0
0
s2smodern

Gruuthusemuseum Brugge krijgt nieuwe invulling

Lees meer: ...

Komende winter starten de bouwwerken op de site van Gruuthuse in Brugge. Het Gruuthusemuseum zal de kaart trekken van een geïntegreerde presentatie uit de rijke 'Collectie Brugge'.

Toerisme Vlaanderen erkent de Gruuthusesite Brugge als kernattractie die een hefboom kan vormen voor kwalitatief toerisme in Brugge en Vlaanderen in de komende jaren. Hoofdbedoeling is om de bezoekersbeleving te optimaliseren en een gloednieuw onthaalpaviljoen zal zorgen voor de symbiose, tussen historisch erfgoed en hedendaagse architectuur. Brugge als cultuur- en erfgoedstad, met Gruuthuse als vernieuwend project van historische waarde. Zoveel was duidelijk tijdens een persconferentie van de burgemeester van Brugge, Renaat Van Landuyt.

De eerste renovatie van Gruuthuse dateert al van 2007. Toen reeds bleek dat dit gebouw nood had aan een veel ingrijpendere aanpak. Musea Brugge koos dan ook voor een grondig traject dat ambitieus, vernieuwend is en past binnen deze hedendaagse cultuur- en erfgoedstad. Gruuthuse zal als site nooit meer hetzelfde zijn, daar komt het op neer. Wat ooit begon als plannen voor een beperkte restauratie, groeide uit tot een totaalproject waarbij we bewust kiezen voor een aanpak die zich baseert op het historische kader. Wat we willen is een terugkeer naar de middeleeuwse sfeer. De jonge bezoeker, de Bruggeling, de toerist, kortom iedereen, moet de eigenheid van Gruuthuse kunnen proeven. Vanaf hij ook maar één stap zet in, of in de nabijheid van, dit 'stadspaleis'.

Burgemeester Renaat Landuyt: "Het Gruuthuse, zoals de Bruggeling dat zegt, heeft een speciale band met de stad. Het vroegere Bourgondische stadspaleis, genoemd naar één van z'n beroemdste inwoners, Lodewijk van Gruuthuse, spreekt tot de verbeelding. In de schaduw van de statige Onze-Lieve-Vrouwekerk, herbergt het een fascinerende collectie toegepaste kunsten. Van wandtapijten tot verfijnde sculpturen, beeldhouwwerken en veel meer."

"5 miljoen euro aan investeringen kost het om deze site aan te pakken. In eerste voeling, lijkt ons de timing van eind 2018 mogelijk niet haalbaar. Een exacte datum van de heropening, met de renovatie en innovatieve verbetering van deze site, is voorlopig niet aan de orde. Maar dat we als eindresultaat spreken van een nieuw museaal centrum in deze stad, daar mogen we nu al erg trots op zijn."

Het vernieuwde Gruuthuse moet het vlaggenschip zijn van de nieuwe manier van kijken naar een museum. Het 'hoekjesdenken' is voorbij. We moeten het zien vanuit een breder spectrum. De eigenheid blijft behouden, maar de bezoeker krijgt 3 pijlers: het monumentale gebouw en z'n omgeving, de collectie én het verhaal. Het Gruuthusepaleis als monument, de collectie van meer dan 500 jaar Brugse geschiedenis, met een chronologische leidraad als 'verhaal'.

Directeur Musea Brugge Till-Holger Borchert: "De beleving zal de 'kern' vormen. Interactie: hoe kijken we op een moderne manier naar een historisch museum? Al naar gelang het type bezoeker, moeten we een aanbod op maat aanbieden. We zijn niet zomaar Brugge, want op enkele Italiaanse steden na, zijn we een zéér belangrijk museaal centrum in Europa. Meer, Gruuthuse moet Brugge nog meer op de kaart zetten. Bij de toeristische bezoeker, maar eveneens bij de Bruggelingen zelf. Zodat iedereen als het ware 'ambassadeur' kan worden van dit museum en deze prachtige stad..."

Toerisme Vlaanderen is aan een versnelde inhaalbeweging bezig in haar grotere cultuursteden Brugge, Gent, Antwerpen en Leuven. Alleen nog zien dat de kloof met de andere centrumsteden niet te groot wordt om van Vlaanderen een toeristische topregio te maken in Europa.

(stAs/foto's F.N.P.)

Lees meer: ...

0
0
0
s2smodern

'Muziek & Meer(beke)’: drie dagen feest aan de gerestaureerde Fonteintjesmolen

Lees meer: ...

Dit voorjaar werden jarenlange restauratiewerken aan de watermolen van Meerbeke afgerond. Meteen mag Ninove zich een unieke molengemeente noemen. Met de houten staakmolen met open voet ‘Wildermolen’ in Appelterre-Eichem, de stenen bergmolen Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke en de watermolen Fonteintjesmolen in Meerbeke beschikt onze stad als enige in Vlaanderen over drie maalvaardige molentypes.

De Fonteintjesmolen is een korenwatermolen met metalen bovenslagrad, schilderachtig gelegen op de Elsbeek, aan de Stenenbrug in Meerbeke. De huidige eigenaar Jo Bracke zorgde de voorbije jaren voor een zorgvuldige en fasegewijze restauratie. Samen met het stadsbestuur nodigt hij alle molenfans uit om de vernieuwde molen te ontdekken tijdens het opendeur- en feestweekend op 22, 23 en 24 september. Elke dag is er vanaf 15 uur vrij podium en kunnen er ‘pannenkoeken van de molen’ geproefd worden in het molencafé. Elke avond verzamelen molenliefhebbers, Meerbekenaars en fans van goede muziek rond het rad en de maalstenen voor een concert:

vrijdag 22 september, 19.30 uur: Variomatic (instrumentale folkpop) 

zaterdag 23 september, 19.30 uur: Los Bandos Quartet (bekende crooners, pop- en jazztunes)

zondag 24 september, 18.30 uur: Bandits de Belleville (gipsy jazz, swing en pop)

Zondag 24 september is de molen het obligate rustpunt tijdens de jaarlijkse molenwandeling van de dienst toerisme (start om 14 uur aan de windmolen van Denderwindeke). Op vrijdag 22 september om 17.30 uur stellen Erfgoed Denderland en FARO in de watermolen een nieuwe Molenerfgoed-App voor. Alle activiteiten zijn gratis en worden georganiseerd in samenwerking met de stad Ninove.

(stAs)

0
0
0
s2smodern

Luc De Blok en Tine Guns in Galerie Van Caelenberg Aalst.

Lees meer: Luc...

Curator Jan Hoet jr. zakt af naar Aalst, Galerie Van Caelenberg, om de tentoonstelling van Luc De Blok en Tine Guns in te leiden op donderdag 14 september 2017 van 18 tot 23 uur. Vrije toegang.

Tine Guns. Tine Guns (°1983, Belgie) werk bestaat naast video uit boeken en fotografische installaties. De werking van ons geheugen op wat we waarnemen heeft tot gevolg dat beelden nooit een sluitende betekenis hebben. Guns’ werk tracht onze lineaire historiografische beeldbetekenissen steeds opnieuw open te trekken door nieuwe combinaties aan te bieden. Ze focust zich op de constante metamorfose die we als mens ondergaan en de onmogelijkheid om de vluchtige werkelijkheid te vangen.

Luc De Blok, eigenlijk Luc de Block (Aalst, 1949) is een Belgisch beeldend kunstenaar. Hij woont en werkt in Aalst. De Blok behaalde in 1971 zijn bachelor in de beeldende vormgeving (Hogeschool Brussel). Van 1971 tot 1976 studeerde hij keramiek aan de Aalsterse academie. Vanaf 1972 exposeerde hij al in binnen- en buitenland, aanvankelijk als kunstschilder. Later zou vooral de keramiek- en emailleerkunst zijn aandacht gaan opeisen.

Sinds 1987 laat De Blok zich vooral inspireren door het leven en de natuur van Afrika en maakt hij veel schilderijen met geometrische patronen, vaak in acryl- of olieverf op 'orobugo', een zeldzame Afrikaanse stof op basis van geklopte schors van bomen die daarvoor speciaal gecultiveerd worden. Vanaf 1997 maakt hij ook beelden geïnspireerd op de wisselwerking tussen natuur en cultuur, vaak gebruik makend van bronzen gietkanalen die hij aan elkaar last in de vorm van vervlochten takken

De Blok noemt zich een materiekunstenaar, vanuit het bewustzijn dat de eigenschappen van het materiaal op zich betekenisproducerend kan zijn. Daarbij maakt hij graag het ontstaansproces zichtbaar. Zijn werk wordt wel gerekend tot de conceptuele kunst en berust op twee basisprincipes: de materialiteit en het surrealistisch beginsel van de omkering: het spirituele spelen met het onverwachte.

Galerie Van Caelenberg Dendermondsesteenweg 15 - 17 9300 Aalst.

https://galerievancaelenberg.com

(stAs)

Lees meer: Luc...

Lees meer: Luc...

Lees meer: Luc...

 

0
0
0
s2smodern

Autovrije zondag Aalst groeit uit tot waar stadsfestival.

Lees meer: ...
Ook dit jaar neemt Aalst deel aan Autovrije Zondag. Op 17 september - tijdens de Week van de Mobiliteit - geven we het centrum van Aalst symbolisch terug aan de wandelaars en fietsers. Alle straten binnen de stadsring R41/N9 zijn die dag autovrij van 12 tot 19 uur en dat gaat gepaard met een rijk gevuld programma, gespreid over maar liefst 10 locaties in het centrum van de stad.
 
De Autovrije Zondag groeit stilaan uit tot een topevent in Aalst. Niet alleen is het die dag zalig wandelen of fietsen in de binnenstad, jaar na jaar valt er ook steeds meer te beleven. Op 17 september zijn er tussen 12 en 19 uur activiteiten gepland op maar liefst 10 locaties. Heel wat buurtcomités grijpen Autovrije Zondag aan om hun buurt in de kijker te zetten. Kom Aalst zeker en vast op een andere manier ontdekken!
 
Op 17 september zijn er tussen 12 en 19 uur activiteiten gepland op maar liefst 10 locaties. Het volledige programma vind je op www.aalstontknoopt.be.
 
We pikken er enkele uit. Zoals de Hopmarkt en de Kaaien.
 
De Hopmarkt is tijdens Autovrije Zondag traditioneel ingericht als ecovriendelijk plein met een elektrische fietsenmarkt en duurzaamheidsmarkt. 
 
Elektrische fietsenmarkt. Elektrisch fietsen zit in de lift. Ontdek de nieuwste modellen op de Hopmarkt bij de standen van Van Eyck, Eurobike, Fietsen Bické, Go Sport, Geert Velo en vzw BEA. Test zelf de voordelen van een elektrische fiets op een afgebakend parcours. Bij de stand van vzw BEA kun je een wedstrijdje fietsen met tijdsregistratie. 

Duurzaamheidsmarkt. Al gehoord van ZES, Pasar of Voedselteams Aalst? Ontdek hun ecovriendelijke werking op de duurzaamheidsmarkt. Kinderen zullen er zich ook niet vervelen met een springkasteel en het behendigheidsparcours van de Fietsersbond. Na al die inspanning lonken de heerlijke ijsjes van Zuivelhoeve Keymeulen. Farys lest je dorst met de Waterbar. 

De Kaaien. Stad Aalst broedt op plannen om de drukke verbindingsas tussen de Sint-Annabrug en de Zwarte Hoekbrug – en bij uitbreiding ook de andere Denderoevers - op te waarderen. Kom er alles over te weten aan de Houtkaai.

Kunstencentrum Netwerk is een bolwerk voor creativiteit en hedendaagse kunst aan de Houtkaai. Aan de zomerbar met dj-set is het zalig vertoeven en je kunt er straattheateracts meepikken. Aan de kaai voeren onder andere een minirad, een kinderzweefmolen en een carrousel je terug naar de kermis van weleer. Een gratis ritje naar je kindertijd. 

(stAs)

Lees meer: ...

Lees meer: ...

 

 

0
0
0
s2smodern